Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Για τις αποφάσεις απόρριψης των αιτήσεων αναγνώρισης μεταπτυχιακών σε αναπληρωτές

 

                            

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                  

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα 8/7/2024

 

 


Για τις αποφάσεις απόρριψης των αιτήσεων αναγνώρισης μεταπτυχιακών σε αναπληρωτές

 

Επανερχόμαστε στις άδικες αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ σχετικά με την αναγνώριση μεταπτυχιακών αναπληρωτών, με συνέπεια να μην αποδίδονται δύο ΜΚ και να υφίστανται σημαντική απώλεια χρημάτων.

Σε συνάδελφο αναπληρώτρια ΠΕ03 με μεταπτυχιακό στα Οικονομικά το ΠΥΣΔΕ αρνήθηκε τη συνάφεια παρόλο που είχε αναγνωριστεί σε άλλα τέσσερα (4) ΠΥΣΔΕ !!

Παράλληλα το ΠΥΣΔΕ Δυτ. Αττικής απέρριψε και δεύτερη ένσταση αναγνώρισης μεταπτυχιακού στα Οικονομικά  άλλου συναδέλφου αναπληρωτή κλάδου ΠΕ03, με το ίδιο επιχείρημα περί μη συνάφειας.

Από όσο γνωρίζουμε, παρόμοιες απορρίψεις έχουν γίνει και σε άλλους συναδέλφους αναπληρωτές. Η έννοια της συνάφειας στην πραγματικότητα αναφέρεται στο αν τα επιστημονικά αντικείμενα του βασικού πτυχίου και του μεταπτυχιακού εμφανίζουν κάποια κοινά σημεία, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Η επαφή αυτή δεν σημαίνει ότι πρέπει οι δύο τίτλοι να αφορούν ακριβώς τον ίδιο επιστημονικό χώρο και κλάδο, γιατί τότε ο νομοθέτης θα μιλούσε για ταύτιση επιστημονικών αντικειμένων και όχι για συνάφεια. Θα έλεγε πολύ απλά «αναγνώριση μεταπτυχιακού που αφορά τον ίδιο κλάδο και την ίδια ειδικότητα» και θα έληγε εκεί το ζήτημα.

Βεβαίως υπάρχει το αντεπιχείρημα ότι βάσει του νόμου, το ΠΥΣΔΕ είναι αρμόδιο για να κρίνει τη συνάφεια αυτή, με βάση την προσωπική κρίση των μελών του. Ανέχεται δηλαδή ένα βαθμό υποκειμενισμού, εφόσον επαφίεται στην ψήφο των μελών του η απόφαση περί συνάφειας ή όχι. Ας εξετάσουμε επομένως λίγο πιο προσεκτικά την περίπτωση αυτή.

Καταρχάς ο συνάδελφος συνόδευσε την αίτησή του με πλήθος παραδειγμάτων, στα οποία σημειωνόταν η χρήση στα μαθηματικά που διδάσκονται σε διάφορες τάξεις του σχολείου, συγκεκριμένων τμημάτων της ύλης που περιείχαν μαθήματα του προγράμματος σπουδών, τόσο αμιγώς μαθηματικών, όσο και οικονομικών του μεταπτυχιακού. Είναι γνωστό φυσικά ότι η Οικονομική επιστήμη στηρίζεται στα Μαθηματικά. Ίσως εκεί στο ΠΥΣΔΕ δεν το έχουν ακούσει αυτό. Στη συνέχεια ο συνάδελφος επισήμανε ότι τέσσερα (!) από τα μαθήματα του μεταπτυχιακού, έχουν τίτλο «Μαθηματικά Ι», «Μαθηματικά ΙΙ», « Διακριτά Δυναμικά Μαθηματικά» και Υπολογιστικά Μαθηματικά», άσχετα αν την εποχή που ο συνάδελφος το παρακολουθούσε είχαν άλλο τίτλο. Με πρόσχημα ότι κατά την εποχή απόκτησης του τίτλου του ΜΠΣ δεν είχαν αυτά τα ονόματα τα συγκεκριμένα μαθήματα, το ΠΥΣΔΕ είχε απορρίψει μία εκ των αιτήσεων.

Για να λυθεί το θέμα αυτό ο συνάδελφος προσκόμισε βεβαίωση του Διευθυντή του ΜΠΣ που αναφέρεται ότι τα συγκεκριμένα μαθήματα άλλαξαν τίτλο αλλά όχι περιεχόμενο. Πρόκειται δηλαδή για τα ίδια ακριβώς μαθήματα, που σήμερα έχουν τίτλο «Μαθηματικά» και παλαιότερα λέγονταν αλλιώς (πχ το «Ποσοτικές Μέθοδοι Ι» έγινε «Μαθηματικά Ι» κοκ. Φαίνεται όμως ότι ούτε η γνώμη του ίδιου του Διευθυντή του μεταπτυχιακού μετράει. Χαρακτηριστικά ο Διευθυντής στη βεβαίωσή του αναφέρει: «Και τα τέσσερα προαναφερθέντα μαθήματα είναι αμιγώς μαθηματικά μαθήματα». Η άποψη δηλαδή του πλέον αρμόδιου προσώπου για να κρίνει το βαθμό συνάφειας, απλά δε λήφθηκε υπόψιν! Εκεί στο ΠΥΣΔΕ ξέρουν καλύτερα! Το ίδιο υπογραμμίζουμε έγινε με τις αποφάσεις των 4 ΠΥΣΔΕ Αττικής, που αναγνώρισαν το μεταπτυχιακό της συναδέλφου αναπληρώτριας, ενώ το ΠΥΣΔΕ Δυτ. Αττικής έχει άλλη άποψη! Και για αν μην αδικούμε όλα τα μέλη του, εφόσον στην ψηφοφορία υπήρξε διαφοροποίηση, να αναφέρουμε για την ιστορία και για να κριθεί όλη η υπόθεση από τους συναδέλφους:

Υπέρ του συναδέλφου ψήφισαν δύο μέλη του, οι Παλημέρης (ΔΑΚΕ) και Λουμιώτης (ΣΥΝΕΚ) εκλεγμένοι στις τελευταίες ηλεκτρονικές εκλογές εκπροσώπων (2022)

Κατά του συναδέλφου ψήφισαν τρία μέλη του, οι Κωτσάκης (πρόεδρος ΠΥΣΔΕ και ΔΔΕ), Κατσαμάγκος (αναπληρωτής πρόεδρος ΠΥΣΔΕ) και Μαρούγκα (Διευθύντρια ΓΕΛ Μάνδρας, διορισμένο αναπληρωματικό μέλος ΠΥΣΔΕ).

Και κάτι τελευταίο. Ο διάσημος Μαθηματικός John Forbes Nash (1928-2015) τιμήθηκε για τη δουλειά του «στην ισορροπία παιχνιδιών μη μηδενικού αθροίσματος» το 1994 με το Νόμπελ Οικονομίας και στη «θεωρία των μη γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και τις εφαρμογές τους στη γεωμετρική ανάλυση», με το βραβείο Άμπελ το 2015. Προφανώς επειγόντως πρέπει το ΠΥΣΔΕ Δυτ. Αττικής να στείλει ένα γράμμα στην Σουηδική Ακαδημία ότι τα δύο αντικείμενα, των Μαθηματικών του νομπελίστα Nash και της Οικονομίας, είναι μη συναφή και οι καημένοι οι Σουηδοί έχουν κάνει λάθος! Εμείς αφήνουμε κάθε συνάδελφο και κάθε συναδέλφισσα να κρίνει αυτές τις πράξεις της Διοίκησης.

Ζητάμε:

·        Να πάψει η αντισυναδελφική στάση του ΠΥΣΔΕ όσον αφορά τις αναγνωρίσεις μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και τις άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου.

·        Να αναγνωριστεί αναδρομικά η συνάφεια στις περιπτώσεις που περιγράφηκαν παραπάνω και να πιστωθούν ακόμα και τώρα, τα ΜΚ στους συναδέλφους που τα δικαιούνται.

 

                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΛΜΕ

Η Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Γκούμα  Ιωάννα