Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Για καταστροφικές πυρκαγιές

 

                            

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                  

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα 23/8/2023

 

 

Για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική Αττική και σε όλη τη χώρα

Για μία ακόμη φορά η Δυτική Αττική, ο τόπος όπου δουλεύουμε, ο τόπος που ζουν οι μαθητές με τις οικογένειές τους, η περιοχή όπου κάποια μέλη μας έχουν ως τόπο κατοικίας, δοκιμάζεται!

Η φωτιά στη Χασιά μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ οι φλόγες έχουν ήδη φτάσει σε κατοικημένη περιοχή και καίγονται τα πρώτα σπίτια περιμετρικά στο χωριό, απειλώντας τους γύρω οικισμούς. Στον Ασπρόπυργο, η φωτιά εξακολουθεί να καίει εκτάσεις ενώ νωρίτερα έκαψε βιομηχανικές μονάδες, επαναφέροντας τον εφιάλτη ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος, αφού τα μέτρα πρόληψης και πυρόσβεσης είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα μπροστά στο μέγεθος της φωτιάς. Φωτιά ξέσπασε και πίσω από το Θριάσιο νοσοκομείο και σε έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους καθώς στην έκταση του αεροδρομίου, υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και εγκαταστάσεις που λόγω της φωτιάς μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή. Η φωτιά έχει αναπτυχθεί σε μία πολύ μεγάλης έκτασης περιοχή, από τα Άνω Λιόσια και τη Φυλή, μέχρι το Μενίδι, τους Θρακομακεδόνες και την Πάρνηθα. Πολλά σπίτια έχουν ήδη καεί στις περιοχές αυτές.

Ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας και το τεράστιου φυσικού κάλλους στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο υφίστανται ανυπολόγιστη καταστροφή. Μετά τη Ρόδο η Βοιωτία, η Αλεξανδρούπολη, περιοχές της Πελοποννήσου, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, όλη η χώρα πρακτικά βρίσκεται σε πύρινο κλοιό.

Μέσα στο διάστημα του καλοκαιριού οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής έρχονται ξανά αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη, ανήμποροι να προστατεύσουν τη ζωή τους, τις οικογένειές τους και τις περιουσίες τους. Υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή είναι η διαχρονική εγκληματική πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτή η πολιτική, που συνεχίζει να ακολουθεί και να υπερασπίζεται η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, είναι υπεύθυνη για την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επικαλείται ως υπεύθυνη την «κλιματική αλλαγή» με τη λογική ότι είναι διεθνές φαινόμενο, αναφέρονται μάλιστα στις αντίστοιχες καταστροφές στη Χαβάη και στην Ισπανία, και αλλού. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, το κοινό σημείο είναι η αδηφάγα λογική της «ανάπτυξης» που βλέπει τις καμένες εκτάσεις ως ευκαιρία για κέρδος. Όσο η νομοθεσία δεν προστατεύει τα δάση (μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει το δασικό πλούτο …), τόσο το εγκληματικό χέρι των εμπρηστών θα οπλίζεται και θα «γεννιούνται» κίνητρα για πυρκαγιές. Η «πράσινη» ανάπτυξη και η «βαριά βιομηχανία της χώρας», ο τουρισμός, στο δεδομένο πλαίσιο λειτουργούν ως οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί, που θυσιάζουν το φυσικό περιβάλλον προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το αφήγημα της «κουλτούρας εκκένωσης» με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, δηλαδή η γραμμή ¨112¨ και η επί της ουσίας αποκλειστική δράση της αστυνομίας στην απομάκρυνση των ανθρώπων, αφενός υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους, αφετέρου πλέον δείχνει και αυτή τα όριά της. Ήδη θρηνούμε αρκετά θύματα σε όλα τα μέτωπα. Χαρακτηριστική η περίπτωση των μεταναστών που κάηκαν μέσα στο δάσος της Δαδιάς. Τι έχει απομείνει στο επιχειρηματικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, μπροστά σε τέτοια καταστροφή;

Η επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης σε αυτές τις συνθήκες κλιμακώνεται. Τώρα έχει ξεκινήσει η απόδοση ευθυνών στους «παράτυπους» μετανάστες, στους Ρομά, σε ¨αντεθνικούς εχθρούς¨ κλπ. Η προπαγάνδα αυτή δεν θα έχει το επιθυμητό για την πολιτική της κυβέρνησης αποτέλεσμα. Οι ένοχοι είναι πια γυμνοί, μπροστά μας. Είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρχει πια ισχυρή κινηματική απάντηση. Η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί.

Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα, να μην καταστραφεί άλλος δασικός πλούτος και περιουσίες.

Ζητάμε:

- Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.

- Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.

- Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.

- Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.

- Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.

- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των πυρόπληκτων περιοχών καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της αυτές τις δύσκολες ώρες σε όλους τους συναδέλφους που δοκιμάζονται λόγω των πυρκαγιών, στους μαθητές και τους γονείς τους και συμμερίζεται την αγωνία τους. Όποιος συνάδελφος χρειάζεται βοήθεια παρακαλούμε να απευθύνεται στα τηλέφωνα των μελών του ΔΣ. Επίσης όποιοι συνάδελφοι επιθυμούν να βοηθήσουν να απευθύνονται στο σωματείο για να γίνει αυτό με οργανωμένο τρόπο.

Τις επόμενες μέρες η ΕΛΜΕ καλεί σε συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν από σωματεία και φορείς, όπως:

·        η κινητοποίηση στην οποία καλεί ο σύλλογος αρχαιολόγων αύριο Πέμπτη στο Σύνταγμα, στις 7μμ,

·        η κινητοποίηση που καλούν ομοσπονδίες και συνδικάτα, (Οικοδόμων Αθήνας, ΟΤΑ Αττικής, Επισιτισμού κλπ) την Παρασκευή 25-8-23 στο Σύνταγμα στις 7:30μμ

 

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ στους ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

 

                              ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΛΜΕ

Ο Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Λουκόπουλος Κώστας