Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Τα εκπαιδευτικά σωματεία της Δυτ. Αττικής για κινητοποίηση στην Ελευσίνα

 

ΣΕΠΕ «Κ. ΒΑΡΝΑΛΗΣ»

Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 (ΘΡΙΑΣΙΟΥ, ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ, ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ)

 


Τα ΔΣ των εκπαιδευτικών σωματείων της Δυτικής Αττικής (ΣΕΠΕ Κ. Βάρναλης, Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής) χαιρετίζουν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα την Τετάρτη 25-10-23 στις 7μμ ενάντια στη χρήση της 112Π.Μ. στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Τα δύο σωματεία συμμετείχαν στην κινητοποίηση με πανό «Αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού - Καμία εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο» και συμμετοχή συναδέλφων τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία που ακολούθησε μέσα στους δρόμους της Ελευσίνας. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα τα τελευταία χρόνια.

Ο λαός της Ελευσίνας και όλης της Αττικής απαίτησε να μη γίνει η αεροπορική βάση της Ελευσίνας, η 112 Π. Μ. ορμητήριο των ΗΠΑ και στρατιωτικός βραχίονας υποστήριξης του κράτους – δολοφόνου, του Ισραήλ, εναντίον του Παλαιστινιακού λαού. Αυτές τις ώρες που χιλιάδες άμαχοι χάνουν τη ζωή τους στη Γάζα, οι φωνές στην Ελλάδα σμίγουν με τις κραυγές των διωκόμενων, ενώνονται με τις φωνές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ακόμα και μέσα στο Ισραήλ που ζητούν να σταματήσει η αιματοχυσία.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που επιτρέπει την εμπλοκή της χώρας σε αυτά τα σχέδια ΝΑΤΟ- ΕΕ – ΗΠΑ. Τόσο με τη χρήση της βάσης της Σούδας,  με την αποστολή της φρεγάτας «Ψαρά» στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, και τώρα με τη χρήση της αεροπορικής βάσης της Ελευσίνας για μία σειρά ανάγκες της αεροπορίας των ΗΠΑ. Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια αυτά. Να ιδρυθεί ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με βάση και τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, τις οποίες συστηματικά αγνοεί το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ. Αυτό μπορεί να αποτελέσει απαραίτητο βήμα ειρήνευσης στην περιοχή. Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση που αρνήθηκε να ψηφίσει στον ΟΗΕ έστω ένα ψήφισμα εκεχειρίας, ενώ συνεχίζει να δικαιολογεί τη σφαγή στη Γάζα ως νόμιμη άμυνα του Ισραήλ!

Μελανό σημείο της παραπάνω συγκέντρωσης αποτέλεσε η άρνηση των διοργανωτών να δώσουν το λόγο στους Προέδρους των εκπαιδευτικών σωματείων της περιοχής. Αν και η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα, ούτε η Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής ούτε ο ΣΕΠΕ «Κ. Βάρναλης» είχαν δικαίωμα να εκφωνήσουν έναν έστω μικρό χαιρετισμό (!) στη συγκέντρωση, παρόλο που και τα δύο σωματεία καλύπτουν εκπαιδευτικούς (συνολικά πάνω από 1.800 εργαζόμενους) και διδάσκουν μαθητές της περιοχής! Εννοείται ότι και τα δύο σωματεία είχαν βγάλει αποφάσεις που καλούσαν στη συγκέντρωση και είχαν και κοινό πανό σε αυτήν.

 Η Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής είχε εγκαίρως (από την προηγούμενη μέρα) δηλώσει ότι επιθυμεί να παρέμβει με ομιλία στη συγκέντρωση. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε τεχνικό (όλες οι ομιλίες που έγιναν, είχαν διάρκεια συνολικά μόλις μισής ώρας), ούτε γραφειοκρατικό (οι Πρόεδροι στα επανειλημμένα αιτήματα να τους δοθεί ο λόγος παραπέμπονταν στους διοργανωτές, τους οποίους όμως κανείς δεν μπορούσε να μας υποδείξει) αλλά πολιτικό. Είναι θλιβερό το να μη δίνεται ο λόγος σε σωματεία της περιοχής όταν μάλιστα οι τοποθετήσεις τους για το θέμα συμφωνούν.

Η απαραίτητη συνεργασία σωματείων και φορέων στον κοινό αγώνα επιβάλλει μία άλλη κουλτούρα διαλόγου, συνεννόησης και όχι μία αντίληψη ασφυκτικού ελέγχου και απόρριψης θέσεων που ενδέχεται να έχουν έστω και μικρές αποκλίσεις από τη δική ¨μας¨ άποψη.

Τα ΔΣ των Εκπαιδευτικών Σωματείων