Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Θάνατος εργαζόμενου

 

                            

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                  

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα  8/7/2023

 

H A’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου Νίκου Λαρεντζάκη.

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία των ναυπηγείων Ελευσίνας για το προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος εργαζόμενου, ο οποίος εργαζόταν στα ναυπηγεία Ελευσίνας και άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μία βάρκα, δουλεύοντας υπερωριακά, παρά το ότι υπήρχε πρόγνωση για υψηλές θερμοκρασίες.

Μόλις εχθές το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας με επιστολή που εστάλη στις επιχειρήσεις του κλάδου, μεταξύ αυτών και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καλούσε τις επιχειρήσεις να προστατέψουν τους εργαζόμενους από τούς κινδύνους του καύσωνα.

Η επιχείρηση των ναυπηγείων Ελευσίνας, όχι μόνο δεν πήρε καμία προφύλαξη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αντιθέτως έστειλε για υπερωριακή απασχόληση μετά τις 15:00 εργαζόμενο με χρόνια καρδιακά νοσήματα που συγκαταλεγόταν στις ευπαθείς ομάδες. Τον βάλανε μέσα στον καύσωνα, να εργάζεται υπερωριακά μέσα σε μία βάρκα στην θάλασσα, με τον ήλιο από πάνω του, να σπάει την μπογιά που έπεφτε στην θάλασσα. Μάλιστα σε αρκετούς χώρους, χρειάστηκε η παρέμβαση του συνδικάτου προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες, λόγω των δύσκολων συνθηκών που υπήρχαν από τη ζέστη και την υγρασία στους χώρους. Αν δεν υπήρχε αυτή η δράση σήμερα μπορεί να θρηνούσαμε κι άλλους συναδέλφους.

Αυτό είναι το πρότυπο ανάπτυξης που σκοπεύουν να επιβάλλουν οι εργοδότες του κλάδου με τις ευλογίες της κυβέρνησης για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Δεν είναι το μοναδικό εργοδοτικό έγκλημα – εργατικό «ατύχημα». Δεκάδες είναι οι νεκροί εργάτες στο λιμάνι, στα ναυπηγεία, σε δήμους, σε εργοτάξια. Τα ρεκόρ θανάτων εργατών έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο!

Οι ζωές μας έχουν αξία όμως. Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί ως κανονικότητα την εργασία σε τέτοιες συνθήκες. Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί σαν κανονικότητα να πεθαίνουμε έτσι στη δουλειά. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του.

Καταγγέλλουμε αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στον βωμό του κέρδους που είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα ένας συνάδελφος να μη γυρίσει σπίτι στην οικογένειά του. Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Εργασίας και την ανεξάρτητη αρχή ΣΕΠΕ γιατί δεν εξέδωσαν ως όφειλαν εγκύκλιο οδηγιών και απαγόρευσης εργασιών κατά τη διάρκεια καύσωνα ή ακατάλληλων / επικίνδυνων συνθηκών εργασίας.

Απαιτούμε:

§     Να καλυφθεί πλήρως η οικογένεια του συναδέλφου, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

§     Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα γιατί αλλιώς θα θρηνήσουμε κι άλλους συναδέλφους.

§     Άμεση κήρυξη ως υποχρεωτική της ΣΣΕ για της Ναυπηγικές εργασίες σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, και να εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπει.

§     Κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει υπερωριακά σε συνθήκες καύσωνα, αντίθετα να υπάρχει μέριμνα να μειώνεται η διάρκεια του χρόνου εργασίας.

Απαιτούμε να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το νέο έγκλημα.

Να παρθούν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι θα γυρίζουν οι εργάτες σπίτια τους αρτιμελείς  και στην ώρα τους.

                              ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΛΜΕ

Ο Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Λουκόπουλος Κώστας