Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Τηλεκπαίδευση

 

                            

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                  

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα  26/1/2022

 

Για την τηλεκπαίδευση 27 και 28-1-2022

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το ΥΠΑΙΘ συνεχίζει και σήμερα, 3η μέρα της κακοκαιρίας, να προκαλεί την οργή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών. Αντί να παραδεχτεί το μπάχαλο που δημιούργησε σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα από την εμμονή του να γίνει τηλεκπαίδευση λόγω καιρού, αντί να έχει προνοήσει να μην παραλύουν τα σχολεία από καιρικές συνθήκες που είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν (το χιόνι πέφτει τον χειμώνα), ζητά με οδηγία του να δηλώσουν οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση στις 24/1! Πάγια τακτική αυτής της κυβέρνησης εδώ και 2,5 χρόνια είναι οι εκφοβισμοί, οι απειλές και οι προληπτικές απολογίες όσων αντιστέκονται και αμφισβητούν. Φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας δεν έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση που εδώ και  ημέρες υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας από την κακοκαιρία….

Η ανεκδιήγητη αυτή οδηγία αποτελεί μνημείο αυταρχισμού  και αποποίησης των ευθυνών, που έχουν κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ,  για την κατάσταση που βιώσαμε την Δευτέρα. Δε φτάνει που χιλιάδες εκπαιδευτικοί ή μαθητές δεν έχουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, το ΥΠΑΙΘ τους λέει πως ευθύνονται κιόλας! Την ώρα μάλιστα που και το ίδιο με τις αποφάσεις του για τη μη πραγματοποίηση τηλεκπαίδευσης την Τρίτη και την Τετάρτη παραδέχεται ότι αυτή είναι πρακτικά ανέφικτο να πραγματοποιηθεί. Οι δε αλληλοαναιρούμενες εγκύκλιοι του ΓΓ Κόπτση (με τη δεύτερη να ακυρώνει την πρώτη μέσα σε λίγες ώρες) δείχνει τη γύμνια του «επιτελικού κράτους». Για άλλη μία φορά επισημαίνουμε ότι η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση, δεν έχει μορφωτικά θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές μας, αντίθετα οξύνει τις ταξικές οικονομικές ανισότητες εις βάρος των παιδιών με τα χαμηλά εισοδήματα.

Το θράσος και η υποκρισία από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ έχει σπάσει όλα τα κοντέρ! Αντί να ασχοληθεί με το πώς θα παρθούν μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια τις επόμενες ημέρες, να εξασφαλίσει τον έλεγχο και την άμεση επισκευή όποιων ζημιών μπορεί να έχουν γίνει στα σχολεία, να εξασφαλιστεί η θέρμανση κ.λπ., επιδίδεται σε ένα ανούσιο κυνήγι μαγισσών για το ποιος έκανε ή δεν έκανε τηλεκπαίδευση. Αλήθεια, αν η κυβέρνηση θέλει να δείξει την πυγμή της γιατί δεν το κάνει απέναντι σε αυτούς που τους παραχώρησε τις οδικές αρτηρίες της χώρας να τις εκμεταλλεύονται με υπέρογκα διόδια, αφήνοντας στο έλεος του χιονιά χιλιάδες συνανθρώπους μας; Ας αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Οι εκπαιδευτικοί δεν κρυβόμαστε σχετικά με τον αν κάνουμε ή όχι τηλεκπαίδευση, αλλά εξαρχής δηλώσαμε τόσο την αδυναμία πρόσβασης στα σχολεία μας, με βάση και τις αποφάσεις Δήμων και Περιφέρειας, όσο και το ότι δε θεωρούμε το σπίτι μας χώρο εργασίας, ούτε έχουμε τον εξοπλισμό και τα μέσα για τηλεκπαίδευση μετά από την εξαντλητική και αναποτελεσματική καραντίνα των προηγούμενων ετών. Έχουμε βαθιά συναίσθηση του ρόλου μας και δε θα δεχτούμε να γίνουμε ο «αποδιοπομπαίος τράγος» των εγκληματικών ευθυνών κυβέρνησης και ΥΠΑΙΘ ούτε δεχόμαστε την προσβλητική στάση της διοίκησης που πιέζει για προληπτική απολογία μας. Αν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας είχαν ακούσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών σωματείων δε θα είχαμε ζήσει αυτές τις τραγικές καταστάσεις με την κακοκαιρία.

·       Εδώ και τώρα να ανακληθεί η απαράδεκτη και αυταρχική οδηγία. Να παρθούν μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

·       Σε περίπτωση που ενταθούν τέτοιου είδους πιέσεις οι συνάδελφοι να επικοινωνήσουν με το Σωματείο. Εφόσον τα σχολεία της Δυτικής Αττικής είναι κλειστά, επομένως δεν μπορούμε να πάμε στην εργασία μας, ισχύει η προηγούμενη ανακοίνωσή μας και το προτεινόμενο κείμενο το οποίο καταθέτουμε μόνο αν καλούμαστε με γραπτή εντολή να απαντήσουμε.

·       Καλούμε τους Διευθυντές – Διευθύντριες να μη δίνουν ονόματα εκπαιδευτικών, σεβόμενοι τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ.

·       Καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει θέση, να καταδικάσει την απαράδεκτη οδηγία και να καλύψει με κάθε τρόπο όποιον συνάδελφο γίνει δέκτης τέτοιων απαράδεκτων ενεργειών.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΛΜΕ

Ο Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Λουκόπουλος Κώστας

 

 

 

Τηλεκπαίδευση λόγω κακοκαιρίας

 

                            

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                  

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα  23/1/2022

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ - ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ - ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Μετά από απόφαση της Περιφέρειας Αττικής τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά το επόμενο διήμερο (24/1κ και 25/1/22) με βάση τα αναμενόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα η υπουργός κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ήδη τη διεξαγωγή μαθημάτων εξ αποστάσεως.

Φαίνεται ότι η χρήση του webex γενικεύεται σε όλες τις έκτακτες συνθήκες, όπως μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες σε περιπτώσεις κατάληψης, αλλά και παλιότερα ακόμα και σε περιπτώσεις σεισμών (πχ στην Κρήτη). Τα ανύπαρκτα μέτρα για την πανδημία, η άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, το κυβερνητικό σχέδιο «ανοιχτές πόρτες και παράθυρα», σε συνδυασμό με τις απαρχαιωμένες ή ανύπαρκτες υποδομές και τα προβλήματα θέρμανσης των σχολείων, δημιουργούν για μια ακόμα φορά μια εκρηκτική κατάσταση! Κυβέρνηση και Υπουργείο προβάλλουν την εικόνα της ομαλότητας: Πρέπει να φαίνεται ότι όλα λειτουργούν κανονικά για εφαρμοστεί ο προγραμματισμός (Αξιολόγηση, Τράπεζα Θεμάτων κλπ). Θέλουμε να ρωτήσουμε τους «φωστήρες» του Υπ. Παιδείας, τι θα γίνει με τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές που δε διαθέτουν τεχνολογικό εξοπλισμό στα σπίτια τους; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία και καλούνται τα ίδια να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης;

Συνάδελφοι υπενθυμίζουμε ότι κανένας νόμος δεν μας υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε προσωπικό μας εξοπλισμό και τον ιδιωτικό μας χώρο για να κάνουμε μάθημα στους μαθητές μας. Αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη μας να μας προσφέρει όποια εργαλεία απαιτούνται, σύνδεση και χώρο για να εργαστούμε. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ 111525/ΓΔ4/2021 ΦΕΚ 4188/Β/10-9-2021 αναφέρει «οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία». Επομένως η ευθύνη οργάνωσης της εξ αποστάσεως ανήκει στη σχολική μονάδα και όχι σε κάθε συνάδελφο ξεχωριστά. Αυτό περιλαμβάνει προμήθεια εργαλείων και κατάλληλο χώρο. Η παροχή voucher των 200€ προφανώς φτάνει για να αγοράσουμε ένα …μέρος του εξοπλισμού. Η μη υποχρεωτικότητα τόσο στον εξοπλισμό, όσο και στη χρήση του ιδιωτικού μας χώρου, ως χώρο παροχής εργασίας, επισημαίνεται και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας για σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή.

Απαιτούμε:

-        Να αποσυρθούν εδώ και τώρα όλες οι οδηγίες περί υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που κλείνουν λόγω καιρού.

-        Το ΥΠΑΙΘ να καλύψει εδώ και τώρα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Αυτή είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών. 

-        Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτη άδεια, με 100% αποζημίωση, στους γονείς όπου θα είναι κλειστά τα σχολεία των παιδιών τους.

Επισημαίνουμε ότι,  με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που επικαλούνται, το ΥΠΑΙΘ και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης:

Α) Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν από το σπίτι τους, και με δικά τους μέσα, την τηλεκπαίδευση. Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών προσωπικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους «κυρώσεις» σε συναδέλφους.

Β) Το ΥΠΑΙΘ και οι Δ/νσεις εκπαίδευσης οφείλουν να παρέχουν όλα τα τεχνολογικά μέσα εντός της σχολικής μονάδας και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Είναι δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών να ζητήσουν να παραβρεθούν στα σχολεία τους για κάθε είδους καθήκον που τους ανατίθεται. Αυτό ισχύει μόνο σε περίπτωση δυνατότητας πρόσβασης στη σχολική μονάδα.

Γ) Επιπλέον, με δεδομένα τα παραπάνω, σε περιπτώσεις όπου οι καιρικές συνθήκες κάνουν δύσκολη ή επικίνδυνη την πρόσβαση των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα κανένας δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να μεταβούν.  Είναι ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και των Δ/νσεων Εκπαίδευσης να μην κινδυνεύσει κανένας συνάδελφος.

Δ)  Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε γραπτά (πχ μέσω mail) αν θα κάνουμε ή όχι και γιατί τηλεκπαίδευση. Οι γραπτές απαντήσεις προϋποθέτουν γραπτή εντολή που απευθύνεται προς εμάς.

Συνάδελφοι, το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα στηρίξει κάθε συνάδελφο σε οποιαδήποτε περίπτωση απειλών ή αυθαιρεσιών της διοίκησης σε βάρος του. Ζητάμε να πάρει θέση και η ΟΛΜΕ.

Για τις περιπτώσεις που οι συνάδελφοι καλούνται από τη διοίκηση εγγράφως να κάνουν τηλεκπαίδευση και πιέζονται να απαντήσουν, μπορούν να αποστέλλουν το εξής κείμενο:

«Επειδή με βάση το νομοθετικό πλαίσιο δεν είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ το χώρο κατοικίας μου ως χώρο εργασίας, ούτε με δικούς μου πόρους να εξασφαλίζω εξοπλισμό και μέσα τηλεκπαίδευσης, και εφόσον με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής τα σχολεία για τις επόμενες δύο ημέρες κλείνουν, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, άρα η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις σχολικές μονάδες, ζητώ να μου απαντήσετε εγγράφως το πώς θα γίνει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΛΜΕ

Ο Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Λουκόπουλος Κώστας