Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική Αττική

 

                            

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                  

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα 19/7/2023

 

Για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική Αττική

Η Δυτική Αττική, ο τόπος όπου δουλεύουμε, ο τόπος που ζουν οι μαθητές με τις οικογένειές τους, η περιοχή όπου κάποια μέλη μας έχουν ως τόπο κατοικίας, δοκιμάζεται!

Από προχθες το απόγευμα μαίνονται πυρκαγιές στην περιοχή των Δερβενοχωρίων με κατεύθυνση τη Μάνδρα και τη Μαγούλα. Τμήμα του μετώπου έχει κάψει περιοχές των Μεγάρων, με καταστροφές σε αγροτεμάχια και σπίτια. Οι κάτοικοι της περιοχής, ζουν κρίσιμες ώρες. Πολλοί είναι οι οικισμοί που έχουν εκκενωθεί, καθώς το πύρινο μέτωπο ακτίνας 15 χιλιομέτρων δεν έχει σταματήσει να καίει σε διάφορα σημεία, μεταξύ αυτών ένα συμπαγές παρθένο δάσος. Για μια ακόμη φορά, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, βλέποντας τους κόπους μια ζωής να γίνονται στάχτες εξαιτίας της επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους.

Ειδικά η Μάνδρα πλήττεται ακόμα μία φορά, μετά τις φωτιές και την πλημμύρα του 2017 και τώρα ξανά τη φωτιά. Η ζωή των κατοίκων στη Δυτική Αττική, γίνεται αβίωτη, εξαιτίας των εξοντωτικών εργασιακών συνθηκών, των προβλημάτων στέγασης, το ανυπόφορο ρυπασμένο οικιστικό περιβάλλον.

 Οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, καθώς και σε όλη τη χώρα, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων και το περιβάλλον, δεν είναι φυσικό φαινόμενο του καλοκαιριού, αλλά αποτέλεσμα της ολέθριας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των αδηφάγων επιχειρηματικών και εργολαβικών συμφερόντων. Η επίκληση της κλιματικής κρίσης είναι προσχηματική, καθώς αυτή δεν είναι αναπότρεπτη, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών στήριξης του επιχειρηματικού κέρδους. Το κεφάλαιο, εργολαβικό, τουριστικό, «πράσινο», βλέπει τα καμένα σαν ευκαιρία για «επενδύσεις» και κάνει τον τόπο αβίωτο για να αυξήσει τα κέρδη του.

Από την άλλη μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων, που δεν έχουν φροντίσει να παρθούν μέτρα ενίσχυσης της πυρόσβεσης, της φύλαξης, και της πρόληψης. Χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς τα αναγκαία οχήματα, εξοπλισμό, εναέρια μέσα εκπαίδευση και υποδομή, δεν είναι σε θέση η Πυροσβεστική και οι Δασικές υπηρεσίες να οργανώσουν έγκαιρα την πυροπροστασία και έχουν τεράστιες δυσκολίες στην πυρόσβεση παρά τον ηρωικό αγώνα που δίνουν, με τη βοήθεια εργαζομένων των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και εθελοντών από την κοινωνία που αυτοοργανώνεται με αλληλεγγύη μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο. Είναι εξάλλου σταθερή επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποβαθμίζει εκβιαστικά τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες μέχρι να αναγκάσει την κοινωνία να αποδεχτεί την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους. Φάνηκε πόσο δίκιο είχαν οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία και τα σωματεία που προειδοποιούσαν ότι η ανάθεση καθηκόντων του ΕΚΑΒ σε πυροσβέστες θα είναι σε βάρος των καθηκόντων τους!

Είναι η ώρα της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης και του αγώνα για να στηριχτεί η προσπάθεια να σβήσει η φωτιά, να βοηθηθούν οι πυρόπληκτοι, να σωθεί ό,τι είναι δυνατό από δάση, σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές.

Ζητάμε:

·         Να γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε να υπάρξει έλεγχος και κατάσβεση των πυρκαγιών το συντομότερο δυνατόν.

·         Πλήρη και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων, των καταστροφών σε αγροτική και ζωϊκή παραγωγή και σε οικίες. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών. Αναστολή πληρωμών των χρεών των πυρόπληκτων.

·         Να καλυφθούν άμεσα με ευθύνη των Δήμων σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση οι στεγαστικές ανάγκες των ανθρώπων που απομακρύνονται από τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους ή έχουν υποστεί ζημιά.

·         Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Η πυροπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Άμεση ανασυγκρότηση της δασικής υπηρεσίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα και εναέρια μέσα.

·         Καμία αλλαγή στη χρήση γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα και κάθε είδους καταπατητές. Προγράμματα αναδάσωσης όπου απαιτείται από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο. Να καταργηθεί ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη.

Το ΔΣ της  ΕΛΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της αυτές τις δύσκολες ώρες σε όλους τους συναδέλφους που δοκιμάζονται λόγω των πυρκαγιών, στους μαθητές και τους γονείς τους και συμμερίζεται την αγωνία τους. Δηλώνουμε ότι θα βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων του σωματείου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας με πρόσφορο τρόπο. Όποιος συνάδελφος χρειάζεται βοήθεια παρακαλούμε να απευθύνεται στα τηλέφωνα των μελών του ΔΣ. Επίσης όποιοι συνάδελφοι επιθυμούν να βοηθήσουν να απευθύνονται στο σωματείο για να γίνει αυτό με οργανωμένο τρόπο.


                              ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΛΜΕ

Ο Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Λουκόπουλος Κώστας