Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Προσπάθειες φίμωσης συνδικαλιστών εκπαιδευτικών

 

                            

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                  

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα  8/3/2022

 

Προσπάθειες φίμωσης  συνδικαλιστών εκπαιδευτικών

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καταδικάζει την έγγραφη αναφορά του Διευθυντή ΕΠΑΛ Μεγάρων κατά του γραμματέα και οργανωτικού γραμματέα της ΕΛΜΕ οι οποίοι κατηγορούνται αναιτιολόγητα για <<επιβολή απόψεων>> και <<διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του Συλλόγου Διδασκόντων>>.

Συγκεκριμένα στα δύο μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ έγινε έγγραφη αναφορά από το Διευθυντή του ΕΠΑΛ Μεγάρων προς τον ΔΔΕ, ο οποίος στη συνέχεια τους κάλεσε να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις. Η «κατηγορία» εις βάρος των μελών του ΔΣ ήταν ότι προσήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΠΑΛ με σκοπό να λάβουν απαντήσεις σε ερωτήματα που είχαν θέσει γραπτά και προφορικά σχετικά με ζητήματα λειτουργίας του σχολείου.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση (καθηκοντολόγιο Φ.353.1./324/105657/Δ1/16-10-2002 Υ.Α. (Β’1340)), άρθρο 39 Γ΄. Ειδικές αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων των ΣΕΚ (πλέον ΕΚ): «Το διδακτικό προσωπικό του Σ.Ε.Κ. συμμετέχει στους συλλόγους διδασκόντων των σχολικών μονάδων που ανήκουν». Οι κατοπινές αλλαγές στο νόμο αυτό δεν οδήγησαν σε κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου, επομένως αυτό παραμένει σε ισχύ. Ανεξάρτητα όμως από αυτό είναι προφανές ότι εξυπακούεται η συνεργασία εκλεγμένων συνδικαλιστών του σωματείου με τη Διεύθυνση του σχολείου. Η δυνατότητα της ΕΛΜΕ να απευθύνεται στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και να τους ενημερώνει, είναι αδιαπραγμάτευτη!

Σε συνάντηση του Διευθυντή του ΕΠΑΛ με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΛΜΕ για το θέμα αυτό έδειξε να μη γνωρίζει το άρθρο 39 του 2002 και πρότεινε να απευθύνει ερώτημα προς το ΥΠΑΙΘ ώστε να διευκρινιστεί τι ισχύει. Δηλαδή ο Διευθυντής ήταν πρόθυμος να ρωτήσει το νομικό πλαίσιο που διέπει τη συμμετοχή των καθηγητών με ολική διάθεση σε ΕΚ στις συνεδριάσεις των ΣΔ των ΕΠΑΛ, ενώ υποτίθεται ότι με αυτό το πλαίσιο για το οποίο έχει απορίες, καταθέτει έγγραφη αναφορά στους συνδικαλιστές!

Πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης αφού οι παρεμβάσεις των μελών του ΔΣ με τη μορφή ερωτήσεων (κατατεθειμένων και εγγράφως) αφορούσαν σε διαπιστωμένες διοικητικές αυθαιρεσίες του Διευθυντή. Άλλωστε στο δελτίο τύπου της ΕΛΜΕ, μετά την παράσταση στον ΔΔΕ (18-1-22), γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες παρατυπίες στο ΕΠΑΛ Μεγάρων.

Ο έλεγχος της αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού είναι απαράδεκτο να οδηγεί σε πρακτικές εκφοβισμού και τρομοκράτησης όποιων εκφράζουν ερωτήματα ή διαφωνία.

Εφόσον ο Διευθυντής ήταν υποψήφιος με τη ΔΑΚΕ στις εκλογές για το ΔΣ, όφειλε να γνωρίζει ότι πρέπει να συνεργάζεται με τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ, να απαντά στα προφορικά και έγγραφα ερωτήματά τους που μοναδικό σκοπό έχουν την επίλυση προβλημάτων της σχολικής μονάδας .

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν τρομοκρατείται και θα είμαστε με κάθε τρόπο δίπλα στους συναδέλφους μας σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί. Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες να καταδικάσουν αυτές τις μεθόδους τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Δεν υποκύπτουμε σε μεθοδεύσεις της διοίκησης και δηλώνουμε ξεκάθαρα να μην τολμήσει να προβεί στη δίωξη κανενός συναδέλφου.

Καλούμε τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να μην δώσει συνέχεια σε μια -ούτως ή άλλως άνευ σημασίας – καταγγελία.

Καλούμε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα και την ΟΛΜΕ να βγάλουν ανακοινώσεις αλληλεγγύης στους συνάδελφους.

                              ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΛΜΕ

Ο Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Λουκόπουλος Κώστας