Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Επιστολή στο Δήμαρχο Ελευσίνας για μέτρα κατά του καύσωνα

 

                            

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                  

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα 10/6/2024

ΠΡΟΣ

κ. Δήμαρχο Ελευσίνας Γ. Γεωργόπουλο

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ελευσίνας

Επείγουσα επιστολή με θέμα: «Επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα»

κ. Δήμαρχε,

               Οι περισσότερες σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν όπως γνωρίζετε χωρίς την ύπαρξη κλιματισμού στις αίθουσες με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες, ειδικά την Τρίτη 11, Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιουνίου σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα για τις θερμοκρασίες που αναμένονται στην Ελευσίνα και την Μαγούλα να δημιουργηθούν αφόρητες συνθήκες για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται και τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αν αναλογιστούμε ότι δεκάδες μαθητές μας θα καλεστούν να εξεταστούν πανελλαδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες.

               Γνωρίζετε επίσης, πως πέραν της απουσίας κλιματισμού, η πλειοψηφία των σχολικών μονάδων είναι τεχνικά ελλειμματικές καθώς απουσιάζουν στις περισσότερες περιπτώσεις μονώσεις ταρατσών ενώ ταυτόχρονα οι αύλειοι χώροι δεν έχουν τα κατάλληλα σκίαστρα και η δενδροφύτευσή τους είναι μικρή. Γεγονός που αναδεικνύει ταυτόχρονα την έλλειψη σύγχρονων υποδομών σχολικής στέγης που να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα αντιμετώπισης ακραίων θερμοκρασιών που παρουσιάζονται ακόμα και αρχές Ιουνίου.

               Την ίδια στιγμή που ισχύουν όλα τα παραπάνω και παρά τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Ελευσίνας απάντησε αρνητικά στην προμήθεια ανεμιστήρων καθώς «δεν είναι υποχρεωμένοι» με αποτέλεσμα να επαφίεται σε κάθε σχολική μονάδα και σε κάθε σύλλογο διδασκόντων η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων! Πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή  με ευθύνη της δημοτικής αρχής να παρθούν μέτρα για να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να μην κινδυνεύει η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι απολύτως επείγουσα η έκτακτη χρηματοδότηση από τις σχολικές επιτροπές για τη προμήθεια ανεμιστήρων – όπου δεν υπάρχει κλιματισμός και την παροχή δροσερού νερού καθώς το δίκτυο ήδη τις προηγούμενες ημέρες που δεν υπήρχε καύσωνας ήταν επιβαρυμένο από άποψη θερμοκρασίας.  Ειδικά το τελευταίο μέτρο αναφέρεται στην χτεσινή εγκύκλιο με ΑΠ Φ1/64708/ΓΔ4 /10-6-2024 του ΥΠΑΙΘΑ και ως εκ τούτου δεσμεύονται οι σχολικές επιτροπές για την υλοποίησή του.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την αντιμετώπιση του καύσωνα τις επόμενες ημέρες.

 

                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΛΜΕ

Η Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Γκούμα  Ιωάννα

 

 

 

Για συμμετοχή συναδέλφων στα βαθμολογικά

 

                            

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                  

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα 10/6/2024

 

Για τη συμμετοχή των συναδέλφων στα βαθμολογικά και εξεταστικά κέντρα

Η εξεταστική περίοδος είναι κρίσιμη τόσο για τους μαθητές που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους για να προχωρήσουν στη ζωή τους, στην επόμενη τάξη, ή στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης, όσο και για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να εκπληρώσουν ένα σύνθετο έργο από τη θεματοδότηση έως τη διόρθωση, την εξέταση των Φ.Α. και τη βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η διοικητική ιεραρχία (ΥΠΑΙΘΑ, ΔΔΕ Δυτ. Αττικής και Γ Αθήνας που εμπλέκεται μέσω της διόρθωσης των γραπτών των Πανελλαδικών) αντί να διευκολύνουν αυτό το έργο, το δυσχεραίνουν με ποικίλους τρόπους:

·       Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα πιγκ-πογκ ευθυνών, με φήμες να διαδίδονται από τη  Γ Αθήνας ότι η ΔΔΕ Δυτ. Αττικής δεν έχει προβλέψει για φέτος κονδύλι οδοιπορικών μετακινήσεων για τους συναδέλφους που θα μετακινηθούν από σχολεία της Δυτ. Αττικής προς τη Γ Αθήνας. Οι φήμες αυτές σε επικοινωνία του ΔΣ με την ΔΔΕ Δυτ. Αττικής διαψεύστηκαν.

·       Ανάλογο φαινόμενο υπήρξε και για την πρόσθετη αποζημίωση των ΣΚ, με διαδόσεις πάλι από την Γ Αθήνας, ότι δεν θα υπάρξει η αντίστοιχη αμοιβή. Από τη ΔΔΕ Δυτ. Αττικής μαθαίνουμε ότι δεν ισχύει και όλοι οι συνάδελφοι θα πληρωθούν κανονικά, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

·       Με την εγκύκλιο Φ251/34343 Α5/3-4-2024 καλούνται οι Πρόεδροι των βαθμολογικών κέντρων (στην περίπτωσή μας της Γ Αθήνας) να ορίσουν συγκεκριμένους βαθμολογητές ανά μάθημα. Πέρα από το ότι καταρτίζεται ο συγκεκριμένος κατάλογος ενώ τα μισά μαθήματα έχουν ήδη δοθεί, δηλαδή η διόρθωση έχει ξεκινήσει, γεγονός πρωθύστερο και ένδειξη κακής οργάνωσης, το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ διαφωνεί με την κατάρτιση αυτής της λίστας πριν ξεκινήσει η διόρθωση. Η συμμετοχή στη διόρθωση θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα για κάθε συνάδελφο που επιθυμεί να βοηθήσει σε αυτό το δύσκολο έργο, ενώ παράλληλα κάποιοι άλλοι συνάδελφοι δυσκολεύονται για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Επομένως η πρόσκληση πρέπει να είναι ανοιχτή προς όλους τους συναδέλφους που έχουν την αντίστοιχη εμπειρία -με το γνωστό τρόπο που ορίζεται με την πρόσφατη διδασκαλία του αντικειμένου- και ανάλογα με την ανταπόκριση να ορίζεται ο κατάλογος που στέλνεται από το βαθμολογικό προς την αντίστοιχη ΔΔΕ. Αλλιώς τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τα κριτήρια κατάρτισης των καταλόγων, ανοίγουν δρόμοι επιλεκτικής αντιμετώπισης των συναδέλφων και καταφυγής σε πλάγιες και ρουσφετολογικές μεθόδους. Για παράδειγμα, στη λίστα του 36ου ΒΚ, έχουν κληθεί ελάχιστοι αποκλειστικά μόνιμοι συνάδελφοι (12 συνολικά σε σύνολο 39 βαθμολογητών στην Νεοελληνική γλώσσα), ενώ στο 62ο κανείς από τη Δυτική Αττική! Το δε 35ο ΒΚ απέστειλε μόλις στις 7-6 τη σχετική λίστα!! Δημιουργούνται επομένως τρία διαφορετικά προβλήματα κατάταξης: α) Δυτική Αττική / Γ Αθήνας, β) μόνιμοι / αναπληρωτές, γ) επιλογή μεταξύ μονίμων κάθε περιοχής. Με ποιο κριτήριο γίνεται η επιλογή και η κατανομή αυτή; Είναι προφανές ότι η εκ των προτέρων σύνταξη τέτοιων καταλόγων δημιουργεί αίσθημα αδικίας σε πάρα πολλούς συναδέλφους!

·       Εξαιρετικά αρνητική είναι η αίσθηση αδικίας εις βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα συνάδελφοι που είχαν κληθεί ως εξεταστές ΦΑ στο 36ο ΒΚ, ενημερώθηκαν ότι δεν είναι απαραίτητοι και πρέπει να αποχωρήσουν, ενώ είχαν ταλαιπωρηθεί ήδη με το να παρευρίσκονται στο κέντρο από τις 7:30 πμ, πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο τοποθέτησής τους, με ευθύνη – όπως τους είπαν- της ΔΔΕ Δυτ. Αττικής. Έχει υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ των διευθύνσεων, ή πρέπει οι συνάδελφοι να αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι, με αδιαφορία και απαξίωση;

·       Επίσης από το 36ο ΒΚ εκδόθηκε οδηγία του Προέδρου του βάσει της οποίας τα κονδύλια που διαθέτει για βαθμολόγηση θα διατεθούν αποκλειστικά για αναπληρωτές της Γ Αθήνας και όχι της Δυτ. Αττικής.  Δεν είναι η πρώτη φορά που στη Γ Αθήνας ειδοποιούνται οι αναπληρωτές της Δυτ. Αττικής ότι αν συμμετάσχουν στη βαθμολόγηση ενδέχεται να μην πληρωθούν! Αντίστοιχα κρούσματα είχαμε και όλες τις προηγούμενες χρονιές. Πχ συνάδελφοι μας έχουν καταγγείλει ότι σε προηγούμενη χρονιά είχε μπει συντονιστής μέσα σε αίθουσα που διόρθωναν συνάδελφοι και τους ανακοίνωσε ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν!! Η άνιση μεταχείριση εδώ έχει δύο πλευρές: αναπληρωτές σαφώς λιγότεροι από τους μόνιμους και αναπληρωτές Γ Αθήνας έναντι αναπληρωτών Δυτ. Αττικής! Δεν γνωρίζουμε ποια ΔΔΕ παίρνει αυτές τις αποφάσεις, ποιος συντονισμός υπάρχει, αλλά απαιτούμε να σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες διακρίσεις και μεθοδεύσεις!

Είναι γνωστές οι δυσκολίες που κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στη βαθμολόγηση γραπτών δοκιμίων των Πανελλαδικών, όπως οι χαμηλότατες αμοιβές, οι συνθήκες καύσωνα στα βαθμολογικά, η ανάγκη να καλύψουν με προσωπικά τους έξοδα τα στοιχειώδη (νερό, αναψυκτικό, καφές, σάντουιτς…), η αύξηση των γραπτών ανά φάκελο και τα έξοδα μετακίνησης που ακόμα κι αν τελικά δοθούν τα οδοιπορικά, δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το πραγματικό κόστος. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι παραπάνω επιλογές που δυσχεραίνουν το ήδη δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών!

Απαιτούμε:

·       Έγκαιρη πρόσκληση ενδιαφέροντος από τα εξεταστικά και τα βαθμολογικά κέντρα προς τους συναδέλφους ώστε να προσφέρεται σε όλους η δυνατότητα να αιτηθούν τη συμμετοχή τους.

·       Ισότιμη μεταχείριση αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών και στις διαδικασίες εξέτασης και βαθμολόγησης γραπτών. Διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής σε όλα τα επίπεδα.

·       Ισότιμη μεταχείριση όλων των συναδέλφων που επιθυμούν να συμμετέχουν ως επιτηρητές, εξεταστές βαθμολογητές, με τους συναδέλφους της Γ Αθήνας.

·       Κάλυψη όλων των οδοιπορικών στο πραγματικό κόστος μετακίνησης για όλους και όχι μόνο για όσους αλλάζουν Δήμο κατά τη μετακίνησή τους.

·       Κάλυψη των πρόσθετων αμοιβών για τα Σ/Κ.

·       Αύξηση της αποζημίωσης της βαθμολόγησης των γραπτών των Πανελλαδικών.

·       Ανθρώπινες συνθήκες στα ΒΚ

 

                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΛΜΕ

Η Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Γκούμα  Ιωάννα