Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Για το Πυρουνάκειο

 

                            

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                  

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα  11/8/2022

 

                                                                                                        ΠΡΟΣ:  Υ.ΠΑΙ.Θ

                                                                                                                     ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

                                                                                                                     ΤΜΗΜΑ Α ΜΕΛΕΤΩΝ

                                                                                              

Θέμα: Επί του ζητήματος της Κτιριακής επέκτασης και αρτίωσης του 2ου ΓΕΛ Ελευσίνας «ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟ»

Εννέα χρόνια μετά την συντέλεση της απαλλοτρίωσης για την κτιριακή επέκταση και αρτίωση του 2ου ΓΕΛ Ελευσίνας «ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟ» και χωρίς να έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία για την κάλυψη των αμιγώς στεγαστικών αναγκών της σχολικής μονάδας, εκδηλώνονται  -τους τελευταίους μήνες, βάσει πληροφοριών που έχει το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής- διαβουλεύσεις μεταξύ της ΚΤΥΠ ΑΕ και του ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ για την «αξιοποίηση» του απαλλοτριωθέντος τμήματος ως Αθλητικού Πολυχώρου ή Κλειστού Γυμναστηρίου για την κάλυψη εξωσχολικών δημοτικών αναγκών. Επειδή η Υπηρεσία σας είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για την εκπόνηση του κτιριολογικού προγράμματος της δρομολογούμενης  προσθήκης, κρίνεται σκόπιμο να απευθυνθούμε εκ των προτέρων  στην Υπηρεσία σας για να την ενημερώσουμε για τα παρακάτω σημαντικά.

Σύντομο Ιστορικό.

Για 17 χρόνια μετά την ίδρυσή του (1984) το 2ο Λύκειο Ελευσίνας συστεγάστηκε με το συγκρότημα του 2ου – 4ου Γυμνάσιου Ελευσίνας και λειτούργησε σε εβδομαδιαίες βάρδιες, εναλλάξ πρωϊνές και απογευματινές.

Λόγω άρσης της απαλλοτρίωσης στο κεντροβαρικό τμήμα του ακινήτου, εμβαδού 1.528 τ.μ, δεν έγινε εφικτή η ολοκληρωμένη κατασκευή του διδακτηρίου στο σύνολο του οικοπέδου 6.739 τ.μ στο Ο.Τ 117.

Καθώς το αίτημα για πρωϊνή λειτουργία του σχολείου έγινε πιεστικό ο ΟΣΚ σχεδίασε το 1999 και κατασκεύασε στην διετία 2000-2001 την βασική πτέρυγα του σχολείου ενώ είχε ήδη ξεκινήσει κι η μακροχρόνια διαδικασία κήρυξης της απαλλοτρίωσης για το απολύτως αναγκαίο - για την αρτίωση και κτιριακή επέκταση του σχολείου - υπόλοιπο τμήμα των 1528 τ.μ

Το Νοέμβριο του 2001 το σχολείο μετεγκαταστάθηκε στο νέο κτίριο ενώ το 2002 μετονομάστηκε σε 2ο Ενιαίο Λύκειο Ελευσίνας «ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟ». Το 2003 κηρύχτηκε η απαλλοτρίωση του τμήματος των 1.528 τ.μ  κατατέθηκε πάλι αίτηση ακυρώσεως η οποία απερρίφθη το 2010, ενώ ο ΟΣΚ έγινε κύριος του οικοπέδου το 2013 οπότε και συντελέστηκε η απαλλοτρίωση! Επισημαίνεται ότι το 2012 η κινητή και η ακίνητη περιουσία του σχολείου μεταβιβάστηκε στον Δήμο χωρίς να συμπεριληφθεί το τμήμα των 1.525 τ.μ το οποίο παρέμεινε στον ΟΣΚ και από το 2013 στην ΚΤ.ΥΠ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ).

Οι ανάγκες για μια ικανοποιητική στέγαση.

Μέσα στα 20 χρόνια λειτουργίας του σχολείου, στο υφιστάμενο οικόπεδο, τόσο η Διοίκηση του Σχολείου όσο και η προϊσταμένη Αρχή (η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής) – όπως προκύπτει από όλη την διαθέσιμη αλληλογραφία - έχουν προσδιορίσει με σαφήνεια το περιεχόμενο της κτιριακής επέκτασης και αρτίωσης του οικοπέδου που βασίζεται στις αμιγώς λειτουργικές ανάγκες του διδακτηρίου. Το αίτημα συμπυκνώνεται στην κατασκευή 4 τουλάχιστον αιθουσών διδασκαλίας, αίθουσα βιβλιοθήκης, αποθηκευτικών χώρων, κλειστού γυμναστηρίου (σχολικής κλίμακας) και αναδιαμόρφωση του αύλειου χώρου. Επίσης, ο Δήμος Ελευσίνας διαχρονικά ενσωμάτωνε στα αιτήματά του τις ανάγκες αυτές  ενώ δραστήριο ρόλο στην προώθηση των αιτημάτων ανάπτυξαν όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων. Ταυτόχρονα έχουν αναδειχθεί σύγχρονες ανάγκες όπως η αντιμετώπιση της έκθεσης πολλών αιθουσών στον θερινό ήλιο (με βιοκλιματικά σταθερά σκίαστρα) αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση του 20- ετούς σχολικού κτιρίου (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων, εξωτερική θερμομόνωση   κ.α).  Η αναλυτική τεκμηρίωση των αναγκών έχει εκτεθεί με επιστολές του σχολείου τόσο προς την ΚΤ.ΥΠ ΑΕ όσο και προς τον Δήμο Ελευσίνας και έχουν κοινοποιηθεί στην Δνση Β-θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Αττικής.

Επισημαίνεται ότι ο σκοπός της απαλλοτρίωσης της έκτασης των 1528 τ.μ – η οποία πέρασε από την βάσανο 3 αιτήσεων ακυρώσεως στο ΣτΕ – καθορίζεται  από την πράξη  κήρυξης της απαλλοτρίωσης (ΦΕΚ_631_Δ_2003) και είναι «η ανέγερση διδακτηρίου του 2ου Λυκείου Ελευσίνας». Είχε ήδη προηγηθεί το με α.π 4316/14.11.2000 πρακτικό αναγκαιότητας και καταλληλότητας της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής στο οποίο ρητά αναφερόταν ότι  «…ήδη το ΟΤ 117 έχει κριθεί ως χώρος  ανέγερσης του 2ου Λυκείου … από το οποίο αν αφαιρεθούν τα 1528 τ.μ …, το σχήμα του οικοπέδου γίνεται περίπλοκο και δυσχεραίνεται η κατασκευή του Διδακτηρίου, μειώνεται δε αισθητά ο αύλειος χώρος».

Επιπλέον επισημαίνεται η χρόνια συχνή χρήση χώρων του Σχολείου, λόγω της κεντρικής θέσης του Σχολείου, από τους τοπικούς φορείς αλλά και από τον Δήμο (στέγαση Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης κ.α)

Το πρόβλημα.

Όπως προκύπτει από τα προεκτεθέντα, από το 2013 τόσο ο ΟΣΚ όσο και οι ΚΤ.ΥΠ ΑΕ δεν έχουν εκκινήσει διαδικασίες για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Σχολείου με την προσθήκη νέας πτέρυγας, σύμφωνα με τον σκοπό της απαλλοτρίωσης του ακινήτου.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις  του Δημάρχου Ελευσίνας – που επιβεβαιώθηκαν και από την ΚΤΥΠ ΑΕ - βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες συνεννοήσεις του Δήμου με την ΚΤ.ΥΠ εκτός του ανωτέρω πλαισίου και περιεχομένου της συντελεσθείσας απαλλοτρίωσης και πιο συγκεκριμένα για την αυτοτελή εκμετάλλευση του τμήματος των 1528τ.μ (και όχι την αρτίωση του οικοπέδου του σχολείου με το απαλλοτριωθέν τμήμα  των 1.528 τ.μ)  και περαιτέρω για την ανέγερση σε αυτό «αθλητικών εγκαταστάσεων – Κλειστού Γυμναστηρίου» είτε «αθλητικού πολυχώρου» σε προφανή αναντιστοιχία με τα διαχρονικά αιτήματα του Δήμου και της Σχολικής μας κοινότητας.

Ήδη, με επιστολές του Συλλόγου Διδασκόντων προς τον Δήμαρχο Ελευσίνας και προς την ΚΤΥΠ έχουν επισημανθεί με σαφήνεια τα ανωτέρω και τίθεται μετ’ επιτάσεως το θέμα της κάλυψης των αμιγώς στεγαστικών αναγκών του σχολείου που χρονίζει ανεπίτρεπτα. Οι δικαιολογημένες και κλιμακούμενες αντιδράσεις σύσσωμης της σχολικής κοινότητας (Διδάσκοντες και Γονείς) θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επιδράσουν στην επικράτηση σύννομων διαδικασιών για την κάλυψη με επάρκεια του χρονίζοντος στεγαστικού προβλήματος.

Πρόσφατα ο Σύλλογος Διδασκόντων με την συνημμένη υπ’ αρ. 63/20-05-2022 Πράξη του επικαιροποίησε τις ανάγκες για μια ικανοποιητική στέγαση του σχολείου. Το Πρακτικό 63 εστάλη στον Δήμο Ελευσίνας και κοινοποιήθηκε στην Δ/νση Β-θμιας Εκπαίδευσης για να βεβαιώσει τις ανωτέρω ανάγκες με έγγραφό της προς τον Δήμο και στην συνέχεια  ο Δήμος να υποβάλλει φάκελο προς την Υπηρεσία σας για την εκπόνηση κτιριολογικού προγράμματος.

Παράλληλα το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής έχει προχωρήσει σε συναντήσεις με το Δήμαρχο Ελευσίνας εκθέτοντάς του τη θέση τόσο του Συλλόγου Διδασκόντων – που αποτελεί και θέση της ΕΛΜΕ - όσο και την σύμφωνη γνώμη των φορέων των υπόλοιπων μελών της κοινότητας. Οι κινητοποιήσεις, παραστάσεις και η διαρκής δημοσιοποίηση του προβλήματος σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα ώστε να λυθεί το στεγαστικό του «Πυρουνάκειου» με βάση τα παραπάνω.

Σας εφιστούμε την προσοχή για τα ανωτέρω και είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία.

 

Συνημμένα:

1)   Το υπ’ αρ. 63 Πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων

2)   Ενημερωτικό Σημείωμα

 

 

                              ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΛΜΕ

Ο Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Λουκόπουλος Κώστας

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου