Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Σχετικά με τη συγκρότηση των ΛΕΕ και τον ορισμό επιτηρητών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2021

 

Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 (ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΜΑΝΔΡΑΣ–ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ, ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ)

ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ - ΖΕΦΥΡΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ

 

 

 

Σχετικά με τη συγκρότηση των ΛΕΕ και τον ορισμό επιτηρητών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2021

Η συγκρότηση των μελών των Λυκειακών Επιτροπών Εξετάσεων και ο ορισμός των επιτηρητών στα Λύκεια όπου πραγματοποιούνται Πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να διέπονται από ορισμένα κριτήρια:

·         Ως μέλη των ΛΕΕ και των οργάνων διεξαγωγής των εξετάσεων πρέπει να ορίζονται συνάδελφοι μετά από αίτησή τους, επομένως είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί αντίστοιχη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος πριν τη συγκρότησή τους.

·         Τα μέλη θα πρέπει να εναλλάσσονται κάθε χρόνο, ώστε σταδιακά να ικανοποιούνται τα αιτήματα όλων των συναδέλφων.

·         Αιτήματα μη συμμετοχής σε επιτηρήσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, εφόσον είναι επαρκώς αιτιολογημένα (π.χ. σοβαρά οικογενειακά προβλήματα).

·         Αμοιβαίες ανταλλαγές στις επιτηρήσεις μεταξύ συναδέλφων που τις αιτούνται θα πρέπει να ικανοποιούνται, εφόσον δεν παραβιάζεται η νομοθεσία.

·         Με αντίστοιχα κριτήρια (αιτήσεις ενδιαφέροντος, εναλλαγή) θα πρέπει να στελεχώνεται και η επιτροπή για τις εξετάσεις των ΤΕΦΑΑ.

·         Γενικά, όλες οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται σε πνεύμα συνεργασίας, διαφάνειας και συναδελφικότητας.

Σχετικά με τις παραπάνω διαδικασίες έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

®     Παρατηρείται φέτος μεγάλη καθυστέρηση σε όλες τις διαδικασίες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί ΦΕΚ για την έκδοση των αποτελεσμάτων, ενώ η εγκύκλιος για τη συγκρότηση των οργάνων εκτός από την αργοπορία δε κινείται στο πλαίσιο αρχών που περιγράφεται παραπάνω.

®     Με βάση την εγκύκλιο, η συγκρότηση των ΛΕΕ για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2021 γίνεται αποκλειστικά με απόφαση του ΔΔΕ, χωρίς να υπάρξει κάποια άτυπη έστω διαδικασία αιτήσεων συναδέλφων.

®     Στον ορισμό των επιτηρητών παρατηρήθηκε τοποθέτηση συναδέλφων σε σχολεία αρκετά απομακρυσμένα από το σχολείο υπηρέτησης και παρά τις διαφορετικές δηλώσεις τους. Χαρακτηριστικά υπάρχει μετακίνηση συναδέλφων από τη μία περιοχή της Δυτ. Αττικής στην άλλη, χωρίς να το αιτηθούν οι συνάδελφοι.

®      Αν και η εγκύκλιος που καθορίζει τη συγκρότηση των οργάνων που έχουν την ευθύνη διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων (Φ251/61237/Α5/28-5-21) αναφέρει ότι κατά προτίμηση τα δύο μέλη της ΛΕΕ πέρα από τον Πρόεδρο πρέπει να προέρχονται από άλλα Λύκεια (μία διαδικασία που τηρείται εθιμικά εδώ και πολλά χρόνια), αυτό δεν τηρήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις συγκρότησης ΛΕΕ.

®     Παράλληλα, με βάση την ίδια εγκύκλιο, προτείνεται η μη τοποθέτηση κατά προτίμηση ως μελών της ΛΕΕ, καθηγητών που έχουν διδάξει μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο την τελευταία τριετία, στοιχείο που επίσης θεωρούμε ότι θα μπορούσε να τηρηθεί.

Στο πνεύμα των παραπάνω κριτηρίων τοποθέτησης ως μελών των ΛΕΕ αλλά και σε άλλες θέσεις που προβλέπεται αποζημίωση, με βάση την εκδήλωση αντίστοιχου ενδιαφέροντος, τα μέλη των ΔΣ των 2 ΕΛΜΕ και οι εκλεγμένοι αιρετοί στο ΠΥΣΔΕ: Ιωαννίδης Αναστάσιος, Πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, Τζιρτζιλάκης Μιχαήλ, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Κόκκοτος Δημήτρης, μέλος ΔΣ Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, Αλεξανδρή Ελένη, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Ξυδάς Απόστολος, αιρετός από την Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής και Λουμιώτης Κωνσταντίνος αιρετός από την ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, δηλώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να παραιτηθούμε από τον ορισμό μας είτε ως μελών ΛΕΕ είτε σε άλλη θέση, εφόσον: α) δεν κάναμε ποτέ αίτηση να συμμετάσχουμε στα όργανα που αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων και β) εφόσον υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι που επιθυμούν να καταλάβουν τις αντίστοιχες θέσεις. Με βάση αυτά δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση να αντικατασταθούμε, εφόσον μας ζητηθεί από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

Οι εκλεγμένοι αιρετοί των ΕΛΜΕ στο ΠΥΣΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου