Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ       
ΤΗΛΕΦΩΝΟ - FAX: 2105561490


Ελευσίνα 09/09/2019


ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ  ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Συνάδελφοι αναπληρωτές
Το ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής σας καλωσορίζει στην περιοχή και σας εύχεται καλή τοποθέτηση!
Για άλλη μία χρονιά χιλιάδες συνάδελφοι τέτοια εποχή ξεκινούν με τις βαλίτσες τους, με την αγωνία για το τι θα συναντήσουν, με το άγχος για τις μετακινήσεις, τη στέγη, τις συνθήκες που θα βρουν στα σχολεία τοποθέτησης. Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας πολιτικής της αδιοριστίας, των μνημονιακών δεσμεύσεων για περικοπές στην εκπαίδευση, των πολιτικών της υποβάθμισης συνολικά της δημόσιας παιδείας και των ανθρώπων που την υπηρετούν.
Την τελευταία δεκαετία (απ’ το 2009) οι μηδενικοί διορισμοί έχουν διογκώσει πάρα πολύ τα κενά στα σχολεία της Δημόσιας εκπαίδευσης (30.000 προσλήψεις αναπληρωτών έγιναν πέρυσι!), παρά τις καταργήσεις  και συγχωνεύσεις χιλιάδων σχολείων και τμημάτων.
Όλοι γνωρίζουν ότι οι παροδικές σχέσεις με τους μαθητές που κάθε χρονιά χτίζονται με κόπο από τους αναπληρωτές καταστρέφονται με την απόλυσή τους υπονομεύοντας την όποια φιλότιμη προσπάθειά τους. Παρ’ όλα αυτά όλες οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε μόνιμους διορισμούς, αφού υιοθέτησαν πολιτικές με βάση τις εντολές των «θεσμών» και του ΟΟΣΑ για συρρίκνωση του Δημόσιου σχολείου και την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας.  Αντίθετα, ψηφίστηκε (ν. 4589/19) το προσοντολόγιο, που οδηγεί σε ατελείωτες αντιπαραθέσεις τους συναδέλφους, στο κυνήγι των υποτιθέμενων προσόντων ανάλογα και με την τσέπη του καθενός, σε μία ατέρμονη ανθρωποφαγία του «γιατί αυτός και όχι εγώ», της μετατροπής του διορισμού σε ατομική υπόθεση.
Πλάι σε αυτά κουβαλάμε και τα πάγια προβλήματα των λειψών δικαιωμάτων ως προς τις άδειες, τη μητρότητα, τα ασφαλιστικά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ακόμα και οι προσλήψεις της ειδικής αγωγής παραπέμπονται για άλλη μία φορά, κατ’ ουσία,  για το επόμενο σχολικό έτος. Επιπλέον οι κλειδωμένοι πίνακες κλέβουν την προϋπηρεσία ενός ολόκληρου χρόνου με προοπτική να γίνουν τρία μέχρι το 2021, ενώ παράλληλα κόβεται η δυνατότητα της αίτησης σε νέους, αλλά και σε όσους για διάφορους λόγους δεν έκαναν αίτηση το 2018…
Το σωματείο μας χρόνια τώρα παλεύει ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, που στερούν από τους μαθητές το πολύτιμο αγαθό της μόρφωσης και συρρικνώνουν τις προσδοκίες τους μαζί με τις ζωές των εκπαιδευτικών. Παλεύει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας, ενάντια στις πολιτικές της αξιολόγησης  και ταξινόμησης των καθηγητών και των σχολείων, που θέλουν να μετατρέψουν τη μόρφωση σε εμπόρευμα και το σχολείο σε επιχείρηση. Τα μορφωτικά δικαιώματα δεν μπορούν να εξασφαλιστούν με ελαστικά εργαζόμενους που τρέχουν σε 3 ή 4 σχολεία να συμπληρώσουν ωράριο, που κάθε χρόνο είναι νέοι άγνωστοι για τη σχολική μονάδα που καλούνται να υπηρετήσουν. Η πολιτική που θέλει τον εκπαιδευτικό χωρίς δικαιώματα, σκυφτό γραφειοκράτη διεκπεραιωτή των δεικτών που υποδεικνύονται από τις «καλές πρακτικές» των ΕΕ – ΔΝΤ –ΟΟΣΑ πάει χέρι – χέρι με το σχολείο των ταξικών φραγμών, του αποκλεισμού των παιδιών που αδυνατούν κοινωνικά να αντέξουν στην κούρσα μιας  3χρονης τράπεζας θεμάτων.
Για αυτό η αγωνιστική εμπειρία της μάχης του Γενάρη του 19 είναι πολύτιμη! Γιατί έδειξε ότι ένα μαχόμενο κομμάτι της εκπαίδευσης, με τους αναπληρωτές στην πρώτη γραμμή, όρθωσε ανάστημα και πάλεψε για αξιοπρεπή δουλειά, με τις ανάγκες των μαθητών και των εργαζόμενων στην εκπαίδευση μπροστά. Για αυτό το σωματείο μας ήταν εκεί: στις διαδηλώσεις στο Υπουργείο και τη Βουλή, στις ενημερώσεις στα σχολεία και την κατάληψη της πρυτανείας. Γνωρίζουμε ότι παρότι το προσοντολόγιο ψηφίστηκε, κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος: ακόμα και οι άδειες μητρότητας που παραχωρήθηκαν, ήταν κυρίως λόγω αυτού του αγώνα.
Ο αγώνας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς του συνόλου των αναπληρωτών είναι αγώνας και απαίτηση όλου του εκπαιδευτικού κινήματος και της κοινωνίας. Το βασικό πτυχίο και η προϋπηρεσία αποτελούν βασικότατα εργασιακά δικαιώματα και δεν τα διαπραγματευόμαστε.
Συνάδελφε αναπληρωτή! Σε καλούμε και τώρα, να έρθεις στο σωματείο. Η εμπειρία που κουβαλάς, οι αγωνίες και τα όνειρά σου, μας χρειάζονται. Σε καλούμε να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και ελαστικά εργαζόμενοι, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς. Για γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας. Για να καταργηθεί το προσοντολόγιο και να αποτραπούν οι προσπάθειες κατηγοριοποίησης των σχολείων, δηλαδή ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Ενάντια σε ένα σχολείο και ένα  Λύκειο για λίγους – «άριστους» και μία άτυπη κατάρτιση για τους πολλούς – πρόωρο διαβατήριο στη βιοπάλη των 300 €.
Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής