Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ



ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Συνάδελφοι,-ισσες, γονείς, Μαθητές,
Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά. Σας καλούμε σε κοινούς αγώνες για την προκοπή των παιδιών μας, για να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.
Το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με την Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, επικυρώνει όλες τις κατευθύνσεις και τις πολιτικές της ΕΕ του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Οι πολιτικές αυτές εξυπηρετούν τα συμφέροντα της διεθνούς και εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και θα φέρουν νέα δεινά στους εργαζόμενους της χώρας μας.
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές (με όποια σύνθεση), με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που θα ακολουθήσουν, θα εξειδικεύσει το πλαίσιο της αντιλαϊκής επίθεσης, η οποία θα αγγίξει το σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Εργασιακές σχέσεις, μισθοί, συντάξεις, περίθαλψη και δημοκρατικά δικαιώματα βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο.
Η συνεχής ένταξη της χώρας στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά νατοϊκά σχέδια στην περιοχή εγκυμονεί νέους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής μας και το δικό μας. Το όψιμο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον της Ε.Ε. για το δράμα των προσφύγων είναι προκλητικά υποκριτικό, γιατί με αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ (συμφώνησε και η Ελλάδα) γίνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι σε διάφορες χώρες (π.χ. Συρία), που δημιουργούν και αυξάνουν το προσφυγικό κύμα.
Η Δημόσια Εκπαίδευση βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των πολιτικών της λιτότητας των περικοπών και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια των πολιτικών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
  • Με την "προσαρμογή στις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση", που ψηφίστηκε στο 3ο Μνημόνιο, το Δημόσιο Σχολείο θα βρεθεί ξανά στη δίνη της κατηγοριοποίησης μέσα απ’ την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και την ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Να σημειώσουμε ότι το νομικό πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ-Αρβανιτόπουλου δεν καταργήθηκε και βρίσκεται σε ισχύ (Απλά έχει παγώσει με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης). Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία θέλουν τα σχολεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, αναζητώντας πόρους για να επιβιώσουν.
  • Η χρονιά ξεκινάει με 20 χιλιάδες κενά στα σχολεία (Α/μια – Β/μια), κανένα μόνιμο διορισμό, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου, και το απόλυτο χάος αναφορικά με τους συναδέλφους αναπληρωτές. Έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για πιθανή αύξηση ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, για νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, για νέες συμπτύξεις τμημάτων έτσι ώστε να προσεγγίσουμε τους 30 μαθητές ανά τμήμα.
  • Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί η καθυστέρηση στην, ήδη χαμηλή, χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, τα προβλήματα για δωρεάν παροχή δελτίων υγείας. Κ.λ.π.
Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από προτάσεις φιλολαϊκής διαχείρισης στα πλαίσια των πολιτικών και μνημονίων που εκπορεύονται από την ΕΕ – ΔΝΤ - ΟΟΣΑ και Οικονομική ολιγαρχία. Μόνος δρόμος είναι η οργάνωση των αγώνων ενάντια σ’ αυτούς τους Οργανισμούς, τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν και ενάντια στις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές.
Ως δάσκαλοι των παιδιών των λαϊκών οικογενειών Απαιτούμε:
  • Άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών! Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
  • 20 μαθητές ανά τάξη και 10 μαθητές ανά εκπαιδευτικό στα εργαστήρια και στις κατευθύνσεις. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!
  • Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν
  • Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες. Συσσίτιο για όλους τους μαθητές στο σχολείο
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων υγείας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους μαθητές, σε κοινή δράση για να αντιπαλέψουμε την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.
Η επίθεση τους δεν θα σταματήσει αν δεν ορθώσουμε ένα τεράστιο λαϊκό τείχος αντίστασης και ανατροπής.
Απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική κάθε σχολείο, κάθε σύλλογος εκπαιδευτικών, κάθε σύλλογος γονέων, κάθε σωματείο, να γίνει κάστρο αγώνα ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια!

Για να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική μνημονιακών κυβερνήσεων, ΕΕ και ΔΝΤ.
Για να υπερασπίσουμε το μέλλον της εκπαίδευσης, των παιδιών και του λαού μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Καρυώτης Δημήτρης

Η Γραμματέας του Δ.Σ.


Βασιλείου Γιούλη