Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΕΘ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΕΠΑΛ

Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14/6/2017
ΣΤΙΣ 13:00 μμ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΙΑ:
·   Να ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ την απαράδεκτη απόφαση της νέας διαδικασίας ΕΓΓΡΑΦΩΝ 2017-2018 που καταδικάζουν τα ΕΠΑΛ σε συρρίκνωση και μαρασμό
·   Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο  τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
·   Τα τμήματα οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
·   Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων
·   Να μη υποβιβασθεί-καταργηθεί καμιά Σχολική Μονάδα
·   Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο!!!


ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΣΕ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ

Α’ ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
(Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                   
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 19200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ - FAX: 2105561490


Ελευσίνα  06/06/2017

ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  ΕΓΓΡΑΦΩΝ 2017-2018
ΚΟΒΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ - ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΑΛ ΣΕ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΡΑΣΜΟ
Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο στις 26-5-2017, που αφορά τις εγγραφές μαθητών και τη δημιουργία τμημάτων για το σχολικό έτος 2017-2018, επιδιώκει το κλείδωμα των τμημάτων όλων των σχολείων, Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μέσα στο καλοκαίρι, με σκοπό να βάλει φραγμό στη δημιουργία νέων τμημάτων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να βάλει φραγμό και στις ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό, που προκύπτουν με βάση τις ανάγκες που εμφανίζονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά πως οι ΔΔΕ θα πρέπει ως τις 10/7/2017 να έχουν σαφή εικόνα για όλα τα τμήματα που θα λειτουργήσουν το 2017-2018. Η εγκύκλιος έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, Ομάδων Προσανατολισμού, τομέων, ειδικοτήτων, ξενόγλωσσων, για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες κλπ. 
Όμως, επιπλέον, η εγκύκλιος αυτή αποτελεί ένα νέο αρνητικό ποιοτικό βήμα στη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ παρά τις επικοινωνιακές κορώνες και τις ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις του Υπουργείου Παιδείας, που προσπαθούν να πείσουν περί του αντιθέτου.
Οι εγγραφές των μαθητών μόνο στα ΕΠΑΛ για το 2017-2018 και για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθούν με δήλωση προτίμησης με ηλεκτρονικό τρόπο για το ΕΠΑΛ της επιλογής τους και μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο των πέντε ημερών από 19/6/2017 έως 23/6/2017. Σε κάθε περίπτωση όλη η διαδικασία εγγραφής γραφειοκρατικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου. Ενώ στα ΕΠΑΛ ως τώρα ακολουθούνταν η συνήθης διαδικασία εγγραφής και μετεγγραφής, όπως και στα ΓΕΛ, τώρα οι εγγραφές ακολουθούν τη διαδικασία της μη τυπικής εκπαίδευσης των ΙΕΚ, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ κλπ, που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Έτσι, ο νέος ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης της ΕΕΚ αποδεικνύεται και στο συγκεκριμένο θέμα, αφού η εγγραφή των μαθητών δεν ακολουθεί την τυπική εκπαίδευση.
Μάλιστα στις 30 Ιουνίου θα «κλειδώσει» ο αριθμός μαθητών, αλλά μόνο εκείνων που θα έχουν προλάβει να εγγραφούν και κατά συνέπεια και ο αριθμός των τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων, αλλά και πάλι μόνο εκείνων που θα έχουν προλάβει να δημιουργηθούν. Τα τμήματα οι τομείς και οι ειδικότητες, που δεν θα έχουν τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν με κανένα τρόπο εκτός από τα τμήματα όσων  ειδικοτήτων της Γ’ τάξης θα εγκριθούν ως ολιγομελή, διαδικασία που θα λειτουργήσει κατ΄ εξαίρεση και μόνο για το σχολικό έτος 2017-2018, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Δηλαδή, οι μαθητές που θα επιθυμούν να εγγραφούν κατ’ εξαίρεση και πέρα απ’ αυτές τις ασφυκτικές προθεσμίες ή που θα μετεγγραφούν από άλλες σχολικές μονάδες σε ΕΠΑΛ της επιλογής τους,  θα μπορούν να το κάνουν μόνο για τα αντίστοιχα τμήματα, τομείς και ειδικότητες του συγκεκριμένου ΕΠΑΛ, που έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών και έχουν εγκριθεί. Η σπουδή του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει όσα έχει συνυπογράψει με ΟΟΣΑ - ΕΕ - ΔΝΤ με το 4ο μνημόνιο και όσα προηγήθηκαν, το κάνει να ξεχνά πώς θα εγγραφούν οι μαθητές των ΣΔΕ στα ΕΠΑΛ, αφού, εξαιτίας της δικής του απαράδεκτης δημοσιονομικής πολιτικής, θα παραταθεί η λειτουργία τους ως τις 31/7, που προκαλεί μεγάλα προβλήματα τόσο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, όσο και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών.
Είναι φανερό ότι με αυτή τη νέα διαδικασία εγγραφής, που αρχίζει από φέτος, και σε αυτά τα νέα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, δεν είναι δυνατόν να ενημερωθούν και να αποφασίσουν με ηρεμία οι μαθητές για το σχολείο της επιλογής τους, πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατόν να ενημερωθούν πολλές απ’ τις κατηγορίες των μαθητών που έχουν δικαίωμα εγγραφής στα ΕΠΑΛ όπως οι παλαιοί κάτοχοι πτυχίου Κατώτερων Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών, οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών, οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ για την απόκτηση ειδικότητας κ.λ.π. Το Υπουργείο Παιδείας μάλιστα αναφέρει κατηγορηματικά πως "Ειδικά, οι απόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του σχολικού έτους 2016-2017, οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στη Β΄ τάξη ΕΠΑΛ για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας ΕΠΑΛ, δύνανται να εγγραφούν και από 1η έως 11η Σεπτεμβρίου 2017 στα υπάρχοντα τμήματα". Άρα  δε δίνεται η δυνατότητα να ανοίξει τομέας, αν ζητηθεί από μαθητές, και θα πρέπει να οδηγηθούν προς αναζήτηση σχολείου που να 'παρέχει" τον τομέα που θέλουν .
Γίνεται περισσότερο από φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έχουν στόχο την συρρίκνωση του δημοσίου πυλώνα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΕΠΑΛ, με την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων μέσω της τεχνητής δημιουργίας ολιγομελών τμημάτων, που δεν θα εγκριθούν. Ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι η εφαρμογή συστημάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), που θα λειτουργούν εκτός του Δημόσιου συστήματος Εκπαίδευσης (Μη τυπική εκπαίδευση) σύμφωνα με τη γενική κατεύθυνση της  ΕΕ και του ΟΟΣΑ για «Μάθηση με βάση την εργασία», δηλαδή, μέσω της μαθητείας.
Οι ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις στα ΜΜΕ για τη στήριξη δήθεν των ΕΠΑΛ, οι περιοδείες στα πλαίσια της επικοινωνιακής τακτικής του Υπουργείου Παιδείας, του υφυπουργού Μπαξεβανάκη και της ομάδας της ΕΕΚ  δεν μπορούν να κρύψουν πως τα εξοντωτικά αυτά μέτρα έρχονται σε συνέχεια όσων έχουν εφαρμοστεί ήδη μέχρι τώρα, όπως:
     Η  τεράστια μείωση του αριθμού των τομέων και ειδικοτήτων.
     Η μεγάλη συρρίκνωση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος σπουδών στο νέο ΕΠΑΛ, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την αναπλήρωσή τους μέσα στο δημόσιο σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
     Η καθιέρωση ανελαστικού κατώτερου αριθμού μαθητών στους τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ, που αναφέρθηκε πιο πάνω, και έχει στόχο τη νέα συρρίκνωση, συγχώνευση τομέων και ειδικοτήτων και σε πολλές περιπτώσεις το κλείσιμο ή υποβιβασμό σχολείων κυρίως στην περιφέρεια.
     Η εφαρμογή του συστήματος αυτόματου κόφτη τμημάτων γενικής παιδείας και ειδικοτήτων, αλλά και εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω μιας ιδιότυπης απόφασης "χαρακτηρισμού φοίτησης" στο τέλος του Α’ τετραμήνου, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, που έχουν ξεπεράσει τα όρια απουσιών.
     Η επανεξέταση κάθε χρόνο των τομέων και ειδικοτήτων, που θα λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ, με βάση τη ζήτηση και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία του νόμου Αρβανιτόπουλου του 2013, που στις κατευθύνσεις του δεσμεύτηκε η χώρα μέσω του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015 και ψήφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.
     Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας, τον υφυπουργό και την ομάδα της ΕΕΚ να σταματήσουν τη διάλυση της ΤΕΕ και να πάρουν πίσω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση.
     Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο  τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
     Τα τμήματα οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
     Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων
     20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις κατευθύνσεις - 10 στα εργαστήρια.
     Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο!!!
     Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!
     Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να οργανώσει άμεσα κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας και στις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης για να μην περάσει η νέα απαράδεκτη εγκύκλιος του Υπουργείου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Καρυώτης Δημήτρης




Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Βασιλείου Γιούλη