Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

 

Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                   

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα  18/11/2020

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Η νέα καραντίνα, όπως και η προηγούμενη, με την οποία επιβλήθηκε και η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων με φυσική παρουσία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, διαμορφώνει νέες πρωτόγνωρες εργασιακές συνθήκες με την καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας και εκπαίδευσης. Αυτός ο τρόπος εργασίας και εκπαίδευσης έχει μετατρέψει τον χώρο κατοικίας σε εργασιακό χώρο και σε χώρο εκπαίδευσης, ταυτόχρονα με τον μέχρι τώρα ιδιωτικό χώρο διαβίωσης, ξεκούρασης και ψυχαγωγίας.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, στον ευρύτερο εργασιακό χώρο, το εργασιακό ωράριο έχει καταργηθεί, αφού ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να είναι μόνιμα συνδεδεμένος για τις ανάγκες της επιχείρησης. Είναι προφανές ότι οδηγούμαστε σε κατάφωρη παραβίαση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και βασικών κανόνων και δικαιωμάτων διαβίωσης,  στο όνομα των μέτρων ενάντια στην πανδημία. Φυσικά οι παραβιάσεις αυτές συμβαδίζουν με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης (νομοσχέδιο Βρούτση) για κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου, με 10ωρη εργασία που δεν θεωρείται υπερωρία και δεν αμείβεται, αρκεί να …ισοφαριστεί εντός 6μήνου με αντίστοιχη μείωση ωρών ή με ρεπό!

Βέβαια η λειτουργία των σχολικών μονάδων με την εξ αποστάσεως διαδικασία, ενώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει επ’ ουδενί την δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία,  έχει στοιχειώδεις εργασιακούς κανόνες αφού λειτουργεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όμως έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα ότι πολλοί διευθυντές σχολικών μονάδων συγκαλούν, εξ αποστάσεως  συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων τους σε ημέρες και ώρες έξω απ΄ το ωράριο εργασίας, κρατούν απουσίες, κάνοντας και παρατηρήσεις στους συναδέλφους που δεν συμμετείχαν σ’ αυτές. 

Να θυμίσουμε στους διευθυντές των σχολικών μονάδων ότι για τις συνεδριάσεις και τις συσκέψεις ισχύει (ακόμη τουλάχιστον) ο νόμος 1566/1985 που ορίζει στο άρθρο 12 ότι «Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας…..».  Αν θέλουν να συγκαλέσουν σύσκεψη των εκπαιδευτικών των σχολικών τους μονάδων (για νόμιμη συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων εξ αποστάσεως  δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο), μπορούν να το κάνουν μέσα στο εργασιακό ωράριο των μονάδων τους συμπτύσσοντας το ωρολόγιο πρόγραμμα  του σχολείου, όπως επιβάλλεται  στην κανονική λειτουργία των σχολείων.

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μη συμμετέχουν σε συσκέψεις που αφορούν τη λειτουργία και τα προβλήματα των σχολείων τους σε ώρες και ημέρες πέρα απ’ το ωράριο εργασίας που καθορίζεται νομοθετικά.

Επιμένουμε όλες οι διοικητικές λειτουργίες του σχολείου να διεκπεραιώνονται μέσα στο ωράριο εργασίας του σχολείου.

Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχουν παραβιάσεις του εργασιακού ωραρίου και άλλα προβλήματα, σας καλούμε να απευθύνεστε στην ΕΛΜΕ.

Η παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, είτε αφορά την επίκληση των έκτακτων συνθηκών¨, είτε την πολλές φορές υποσχεθείσα ανάπτυξη που ποτέ δεν αφορά τους εργαζόμενους, θα μας βρίσκει πάντα απέναντι.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 

Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Βασιλείου Γιούλη

Καταγγελία για το όργιο καταστολής στην επέτειο του Πολυτεχνείου 17-11-20



Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                   

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα  18/11/2020

 


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΤΗΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή Σωματείων, εργαζομένων και νεολαίων και οργανώσεων στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 47ης επετείου από την εξέγερση του Νοέμβρη του 73 στο Πολυτεχνείο. Από την πρωινή κινητοποίηση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, μέχρι το μεσημέρι και το απόγευμα σε πολλά σημεία του κέντρου της Αθήνας (Προπύλαια, Πολυτεχνείο, Ομόνοια, συνοικίες της Αθήνας κλπ), ήταν όλες συγκεντρώσεις που τηρούσαν τις υποδείξεις των υγειονομικών, μαχητικές και αγωνιστικές, που φώναξαν τα διαχρονικά και επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου και τα αιτήματα του σήμερα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των διαδηλωτών και τις εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, την Ηγουμενίτσα και αλλού.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες, αφού αποδείχτηκε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας ήταν πρόσχημα για το χτύπημα των συνδικαλιστικών και πολιτικών μας δικαιωμάτων.

Στόχος ήταν ο εορτασμός του Πολυτεχνείου και το μήνυμά του. Αλλά δεν τους πέρασε, ούτε θα τους περάσει!

·         Το Πολυτεχνείο ζει!

·         Ο αυταρχισμός και οι κυβερνητικές απαγορεύσεις απέτυχαν.

·         Απαιτούμε να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες και συλληφθέντες των χθεσινών επεμβάσεων της αστυνομίας και να απαλλαγούν από τις κατηγορίες.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 


Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Βασιλείου Γιούλη


Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Ελευσίνα) ψήφισμα 18-11-20 συμπαράστασης στην Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                   

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα  18/11/2020

 

Να σταματήσει η δίωξη και η δικαστική ομηρία της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει

Σε δίκη οδηγείται το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης επειδή επέδειξε αλληλεγγύη σε εργαζόμενη, μετά από μήνυση ενός εργοδότη που τα δικαστήρια επανειλημμένα έχουν καταδικάσει για τη στάση του απέναντι στη συγκεκριμένη εργαζόμενη. Το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δικάζεται στις 7/1/2021 στην Αθήνα μετά από μήνυση του Ηρακλή Μπάμζα που σαν εργοδότης της Vresnet είχε απολύσει το 2018 παράνομα την έγκυο 7 μηνών τότε Αριστέα Μιχαλακάκου. Στο κύμα συμπαράστασης στην άδικα απολυμένη Α. Μιχαλακάκου από σωματεία, παρατάξεις και φορείς του εργατικού κινήματος απάντησε με βροχή μηνύσεων.

Η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ (όλων των παρατάξεων) της είχε δηλώσει τη συμπαράσταση της στην εργαζόμενη και κατήγγειλε την απαράδεκτη πρακτική των μηνύσεων σε όσους πήραν στάση αλληλεγγύης. Μετά από νέα μήνυση του Μπάμζα είδαμε μια πρωτοφανή κινητοποίηση αστυνομίας και δικαστικών μηχανισμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να συλληφθούν και να βρεθούν στο αυτόφωρο τα μέλη του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Την απαράδεκτη δίωξη ενάντια στην αλληλεγγύη των εργαζομένων, τη συνδικαλιστική δράση και την ελευθερία έκφρασης είχαν καταδικάσει η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, δεκάδες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ, σωματεία, φορείς και κόμματα.

Σε εποχή που τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζόμενων αναιρούνται, υπονομεύονται και παραβιάζονται, η δράση των σωματείων και η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας για την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Γι’ αυτό και στα πλαίσια των αντιλαϊκών πολιτικών μπαίνει με πολύπλευρο τρόπο (αντισυνδικαλιστικούς νόμους, προπαγάνδα σε ΜΜΕ, εργοδοτική αυθαιρεσία) στο στόχαστρο η συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα των εργαζόμενων να οργανώνονται, να κινητοποιούνται, να δρουν και να απεργούν. Καθόλου τυχαίο για την εποχή μας το γεγονός ότι βασική πλευρά της δράσης της εγκληματικής Χρυσής Αυγής ήταν η αντισυνδικαλιστική τρομοκρατία όπως έδειξε η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Είναι αντιδημοκρατική και αντεργατική πρόκληση να διώκεται η αλληλεγγύη σε μια εργαζόμενη που δικαιώθηκε από έναν εργοδότη που καταδικάστηκε. Στο πρόσωπο των συναδέλφων που αποτελούσαν το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης το 2018 δικάζεται το ίδιο το σωματείο και η συνδικαλιστική ελευθερία.

Ζητάμε να σταματήσει κάθε δίωξη και να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι 9 συνάδελφοι του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης το 2018.

Καλούμε τα σωματεία, κάθε φορέα του εργατικού κινήματος, κάθε εργαζόμενο να σταθούν δίπλα στην Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Καλούμε κάθε δημοκράτη, τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 


Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Βασιλείου Γιούλη