Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΤΕΧΝΙΚΗ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Του Δημήτρη Καρυώτη

Το 3ο Μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο 2015 απ΄ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ καθορίζει και τις αναδιαρθρώσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση έως το τέλος του 2015.
Συγκεκριμένα στη παράγραφο:
«4. Διαθρωτικές πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης
4.1 Αγορά εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο»
Αναφέρει για την επαγγελματική κατάρτιση:
«Επαγγελματική κατάρτιση. Επιπλέον, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 και προκειμένου να επιτύχει τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), και με βάση τη μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε το 2013 (Νόμος 4186/2013), η κυβέρνηση, έως τον Δεκέμβριο του 2015 (βασικό παραδοτέο): i) θα θεσπίσει ένα σύγχρονο πλαίσιο ποιότητας για την ΕΕΚ/μαθητεία, ii) θα δημιουργήσει ένα σύστημα για τον προσδιορισμό των αναγκών σε επίπεδο δεξιοτήτων και μια διαδικασία αναβάθμισης των προγραμμάτων και της πιστοποίησης, iii) θα δρομολογήσει πιλοτικές συμπράξεις με περιφερειακές αρχές και εργοδότες το 2015-2016 και iv) θα χαράξει ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Παιδείας και του ΟΑΕΔ, με σκοπό την παροχή του απαιτούμενου αριθμού θέσεων μαθητείας για όλους τους σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΣ και ΙΕΚ) έως το 2016 και για το 33% τουλάχιστον του συνόλου των σπουδαστών της τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) έως το 2016-2017 και v) θα διασφαλίσει μεγαλύτερη συμμετοχή των εργοδοτών και μεγαλύτερη χρήση της ιδιωτικής χρηματοδότησης. Το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα λειτουργήσουν περιφερειακές συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.»
Η καταγραφή αυτή των πολιτικών που αναγράφονται στο μνημόνιο και θα πρέπει να εξειδικευθούν απ’ την Ελληνική Κυβέρνηση, δεν είναι τίποτε άλλο από την υλοποίηση των στόχων των προτεραιοτήτων και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που πρέπει να ισχύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μερικές παραπομπές απ’ το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεδιαλύνουν το τοπίο.
Αναφέρει η συγκεκριμένη έκθεση για την εκπαίδευση με ημερομηνία 20/11/2012:
«Η επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων
έχει ζωτική σημασία για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας: oι
δεξιότητες καθορίζουν την ικανότητα της Ευρώπης να αυξήσει την παραγωγικότητα.
Μακροπρόθεσμα, οι δεξιότητες μπορούν να αποτελέσουν μοχλό για την καινοτομία και την
ανάπτυξη, να μετακινήσουν την παραγωγή προς τα επάνω στην αλυσίδα αξίας, να
ενθαρρύνουν τη συγκέντρωση δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου στην ΕΕ και να διαμορφώσουν
τη μελλοντική αγορά εργασίας.

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΘΡΙΑΣΙΟ – ΜΕΓΑΡΙΔΑ – ΕΙΔΥΛΛΙΑ)

Η Γενική Συνέλευση της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αντιμετωπίσει με την κρατική βία τους εξαθλιωμένους ανθρώπους, οικογένειες, γυναίκες και μικρά παιδιά, που ήταν συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αυτή την ενέργεια, συνεχίζει την προσαρμογή και ευθυγραμμίζεται με τις κυρίαρχες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα παλιά και νέα προσφυγικά κύματα των εξαθλιωμένων που φεύγουν απ’ τα πολεμικά μέτωπα.
Μια πολιτική εχθρική στα εκατομμύρια των ανθρώπων που προσπαθούν να αποφύγουν τις συνέπειες των πολέμων που προκάλεσαν και προκαλούν οι επεμβάσεις και οι πολιτικές των ιμπεριαλιστών συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαίων. Ταυτόχρονα αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη για το λαό μας μιας και εμπλέκει τη χώρα σε πολεμικούς σχεδιασμούς, αποδεχόμενη εξωτερικές παρεμβάσεις.
Η συμφωνία για τη μαζική παρουσία της ΦΡΟΝΤΕΞ στα σύνορα με τη ΠΓΔΜ και στο Αιγαίο, είναι μια ακόμη απόδειξη πως αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τα βήματα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Οι λαοί δεν πρέπει να περιμένουν τίποτε απ’ αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη καταστροφή τους, Ούτε απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε με τις κυβερνήσεις που συμμορφώνονται μ’ αυτές τις πολιτικές.
Μόνο η γνήσια αλληλεγγύη, τα μαζικά κινήματα αντίστασης μπορούν να αντιπαλέψουν αληθινά την βαρβαρότητα των πολέμων που ξεριζώνουν τους λαούς απ’ τον τόπο τους.
Καλούμε το λαό μας να αντιταχθεί και να αντιδράσει μαζικά στις πολιτικές βίας, ενάντια σε εξαθλιωμένους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους.



ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΘΡΙΑΣΙΟ – ΜΕΓΑΡΙΔΑ – ΕΙΔΥΛΛΙΑ)

Η Γενική Συνέλευση της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής αποφάσισε ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατέψει τα σπίτια των μελών της απ’ τις τράπεζες και τους πλειστηριασμούς.
Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς του λαϊκού κινήματος θα προσπαθήσει να επιβάλει το «Κανένα σπίτι σε χέρια Τραπεζίτη»

Ελευσίνα 10/12/2015

Η Γενική Συνέλευση της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Θριάσιο – Μεγαρίδα – Ειδυλλία)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΘΡΙΑΣΙΟ – ΜΕΓΑΡΙΔΑ – ΕΙΔΥΛΛΙΑ)

Το Υπουργείο Παιδείας με συνέντευξη τύπου του Υπουργού στις 26/11/2015, εξήγγειλε την έναρξη ενός ακόμα «Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου» για τη Παιδεία.
Η κυβέρνηση ξεκινάει διάλογο με δεδομένο ότι απ’ την πλευρά της θα συνεχιστούν οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο 3ο Μνημόνιο που ψηφίστηκε απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και απ’ τις υπόλοιπες δυνάμεις του μνημονιακού τόξου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Στον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο δρόμο των επιταγών της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν την Παιδεία «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους».
Μέσα απ’ τον «διάλογο» η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους και που επικρατούν σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Δεν συναινούμε! Δεν γινόμαστε συνένοχοι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα ων παιδιών, τα εργασιακά μας δικαιώματα, που φορτώνει και άλλα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.
Καλούμε την διοίκηση της ΟΛΜΕ να μη μπει στη διαδικασία του προσχηματικού «κοινωνικού διαλόγου». Να τον καταδικάσει.

Ελευσίνα 10/12/2015

Η Γενική Συνέλευση της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Θριάσιο – Μεγαρίδα – Ειδυλλία)