Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

                           
Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                   
ΤΗΛΕΦΩΝΟ - FAX: 2105561490


Ελευσίνα  04/02/2019


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ
Αυτή τη περίοδο εφαρμόζεται στα ΕΠΑΛ η αντιεκπαιδευτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τους μη παρακολουθούντες μαθητές. Η διάταξη αφορά μαθητές των ΕΠΑΛ που έχουν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια απουσιών.
Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, στο τέλος του Πρώτου τετραμήνου του σχολικού έτους,  ένα σύστημα αυτόματου κόφτη τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων, αφού προβλέπει: «εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του/της μαθητή/τριας είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών/ούσα και δε λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών.»
Η απόφαση αυτή έχει ως κύριους στόχους:
1)      Την μείωση των λειτουργούντων τμημάτων των ΕΠΑΛ ακόμη και στα μέσα της σχολικής χρονιάς αν οι μαθητές μειωθούν κάτω από τον κατώτερο προβλεπόμενο αριθμό μαθητών.
2)      Την δημιουργία πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού, μέσω της μείωσης τμημάτων και την κατάργηση των ωρών του δεύτερου εκπαιδευτικού στα εργαστηριακά μαθήματα.
Η εφαρμογή της διάταξης έχει οδυνηρά αποτελέσματα σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου αφού πρώτα απ’ όλα επιβάλλει αλλαγή των υφισταμένων αναθέσεων των μαθημάτων. Οι μαθητές στο μέσο της σχολικής χρονιάς θα αναγκαστούν να αλλάξουν εκπαιδευτικούς πιθανά ακόμη και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και εκπαιδευτικοί να αλλάξουν διδασκόμενα μαθήματα αλλά και μαθητές, αφού είναι πιθανόν να κλιθούν να διδάξουν σε τμήματα που μέχρι τώρα δεν δίδασκαν.
Επιπλέον η διάταξη είναι έωλη αφού αναγκάζει τα σχολεία να παρατυπήσουν, γιατί μπορεί να παρουσιαστούν,  εκ των υστέρων, περιπτώσεις μαθητών που μπορεί να τους αφαιρεθούν έως και 20 ημέρες (140 απουσίες) σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι νομικές διατάξεις  του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας. Άλλωστε αλλού οι διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας αναφέρουν: «Η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτουςκαι αλλού « Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους
Η Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής καλεί τους συλλόγους των διδασκόντων των ΕΠΑΛ στις παιδαγωγικές συνεδριάσεις που διενεργούνται στο τέλος του Α’ Τετραμήνου να μην επιτρέψουν με τις αποφάσεις τους:
1)      Την αναστολή λειτουργίας τμήματος στη μέση της σχολικής χρονιάς.
2)      Την αλλαγή των αναθέσεων των μαθημάτων στη μέση της σχολικής χρονιάς.
3)      Την δημιουργία στα μέσα της σχολικής χρονιάς  νέων  πλεοναζόντων  εκπαιδευτικών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Καρυώτης Δημήτρης




Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Βασιλείου Γιούλη


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠ' ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη Σάμο)

                            
Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                   
ΤΗΛΕΦΩΝΟ - FAX: 2105561490


Ελευσίνα  04/02/2019



Δεν θα δεχθούμε ποτέ αποκλεισμό παιδιού απ’ την πρόσβαση του στο Δημόσιο Σχολείο
(με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη Σάμο)

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής  καταδικάζει  με τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια αποκλεισμού και προπηλακισμού των δασκάλων και καθηγητών στη «σύσκεψη» των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που έγινε τη Δευτέρα 28/01/2019 στη Σάμο, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Εκπαίδευσης, για «να συζητηθούν μέτρα και κινήσεις εναντίον της επιβολής της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων εντός των σχολικών μονάδων της πόλης Σάμου, που μελλοντικά δύναται να επεκταθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού λόγω των συνεχιζόμενων αυξητικών ροών των προσφύγων»Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε στο  πρόσωπο του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου και Γενικό Σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ Φώτη Μαντζώρο, όταν προσπάθησε να διαβάσει ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. των δασκάλων της Σάμου, για την ανάγκη όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο.
  Η επίθεση που δέχτηκε ο Φώτης Μαντζώρος, για να μην διαβαστεί μια ανακοίνωση που μιλάει για το χρέος της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και κάθε πολίτη,  να παλεύει για να προσφέρεται σε όλα τα παιδιά ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, είναι, δυστυχώς, η κορυφή του ρατσιστικού  παγόβουνου.
 Θα πρέπει να τη δούμε ως αποτέλεσμα αντιδραστικών διεργασιών που δημιουργούνται στο νησί της Σάμου, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή που έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση κρατών και  ανείπωτης καταστροφής στους λαούς της περιοχής. Μια επέμβαση  που έχει δημιουργήσει χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους και απίστευτο κύμα προσφύγων που έχουν χάσει τα πάντα και φεύγουν να γλυτώσουν. 
Τροφοδοτείται, επίσης, από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για κλειστά σύνορα, την οποία υπέγραψε και εφαρμόζει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που αποτελεί το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο μπορούν να βλαστήσουν κάθε είδους ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, όπως αυτές που έχουμε δει τα τελευταία 3 χρόνια σε όλα τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.
   Δηλώνουμε ότι οι ενέργειες και οι  πολιτικές  που δεν χτυπάνε  τον ένοχο, που δίνουν συγχωροχάρτι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που ανέχονται  την ωμή και κατάφωρη καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, είναι «μαύρες πολιτικές». Κανένας εργαζόμενος, κανένας δημοκρατικός άνθρωπος δεν πρέπει να της δείξει την παραμικρή ανοχή!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Καρυώτης Δημήτρης




Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Βασιλείου Γιούλη

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

                       
Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                   
ΤΗΛΕΦΩΝΟ - FAX: 2105561490


Ελευσίνα  04/02/2019


Συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών
Το Δ.Σ./ της ΕΛΜΕ εκφράζει την αγωνιστική συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και των μπλόκων που έχουν στηθεί σε μια σειρά περιοχές σε όλη τη χώρα.
Οι αγρότες για μια ακόμη φορά βρίσκονται στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μπορούν να ζουν στα χωριά τους αυτοί και οι οικογένειές τους απ’ τις αγροτικές και κτηνοτροφικές τους εργασίες.
Το αγροτικό εισόδημα την προηγούμενη χρονιά μειώθηκε και κλάδοι όπως η ελαιοκομία, το ροδάκινο, η αιγοπροβατοτροφία υπέστησαν μεγάλες παραγωγικές ή οικονομικές απώλειες.
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών για εγγυημένες τιμές προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και κατάργηση του απαράδεκτου «θεσμού» των ανοιχτών τιμών πώλησης αγροτικών προϊόντων, μείωση του κόστους των αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφών, πραγματική κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τις φυσικές καταστροφές, η άμεση πληρωμή των αγροτών με την παράδοση των προϊόντων τους, η διασφάλιση αφορολόγητου εισοδήματος στα 12000 ΕΥΡΩ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι διαχρονικά στην προμετωπίδα των κινητοποιήσεων τους.
Οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι σε αντίθεση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ.
Γι’ αυτό πριν ξεκινήσουν ακόμη τις διεκδικήσεις τους εισέπραξαν την πρώτη προσπάθεια καταστολής, με την απευθείας κλήση σε δίκη 10 αγροτοσυνδικαλιστών, από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, µε τις κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν. Μάλιστα παραπέμπονται σε δίκη την 1η Μαρτίου, χωρίς απολογία.
Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πρωτοφανείς συνδικαλιστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και τω νέων αγροτοδικίων που εν ριπή οφθαλμού έστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν καλά – καλά στηθούν τα μπλόκα. Αυτές οι ενέργειες αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Είναι το ίδιο πρόσωπο που έδειξε στους απεργούς συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που διεκδικούσαν μόνιμη και σταθερή εργασία, λίγες εβδομάδες πιο πριν στο Σύνταγμα, όταν τους έπνιξε στα χημικά, στην άγρια καταστολή, στέλνοντας τους στα νοσοκομεία.
Ο αγώνας των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών είναι και δικός μας αγώνας, όλων των εργαζομένων, μιας και η αιτία των προβλημάτων μας είναι κοινός. Μνημονιακές Κυβερνήσεις και Ε.Ε. φορτώνουν στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών αλλά και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων δυσβάσταχτους φόρους και χαράτσια, πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα και την ίδια ώρα δίνει νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές  στην οικονομική ολιγαρχία (βιομήχανους, «μεγαλοτσιφλικάδες» κλπ), αυγαταίνοντας έτσι τα κέρδη τους.
Δηλώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες καταστολής και ποινικοποίησης δεν μας τρομοκρατούν δεν μας φοβίζουν. Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά όλοι μαζί, εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές για μια ζωή με δικαιώματα.    

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Καρυώτης Δημήτρης




Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Βασιλείου Γιούλη


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΩΝ


Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗ
Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα    



Ελευσίνα 23/01/2019


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΩΝ
(Μια κριτική προσέγγιση των Υπουργικών Αποφάσεων που προσπαθούν να ανατρέψουν ισχυρότερες νομικές Διατάξεις )
Με την Υπουργική απόφαση Αρ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/02, (ΦΕΚ 1340/16-10-02) που, χάριν συντομίας, ονομάστηκε «Καθηκοντολόγιο» των εκπαιδευτικών, έγινε μια προσπάθεια απ’ το Υπουργείο Παιδείας να συγκεντρώσει όλο το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Πυραμίδας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Όμως στα άρθρα αυτής της Υπουργικής Απόφασης εντάχθηκαν ρυθμίσεις που καταστρατηγούν σε πολλά σημεία νομικές διατάξεις που ρυθμίζονται από νόμους που δεν έχουν καταργηθεί ή τροποποιηθεί.
Με αυτό το σημείωμα κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε τις διατάξεις που κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας προσπαθούν να επιβάλλουν παρατύπως την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.
Άρθρο 29
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σε σχέση με το Σύλλογο των Διδασκόντων
8. Φροντίζει να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικών, τροποποιώντας το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας ή αναθέτοντας την κάλυψη του κενού σε διαθέσιμο εκπαιδευτικό.
Άρθρο 38
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών - διδασκόντων
(παρ. 8 άρθρο 13 και άρθρο 55 Ν. 1566/85)
17. Παραμένουν στο σχολείο κατά τις εργάσιμες ημέρες πέρα από το ωράριο διδασκαλίας τους, για να προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
25. Αντικαθιστούν εκπαιδευτικό ο οποίος λείπει και, ανάλογα με την περίπτωση, ή καλύπτουν το κενό ή απασχολούν τους μαθητές, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Διευθυντή.

Τα εδάφια των παραγράφων 8, 17 και 25  των άρθρων 29 και 38 καταστρατηγούν βασικές  νομικές διατάξεις καταπατώντας βασικά εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών