Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Αγώνας για την ειρήνη και τη φιλία των λαών - Αντιπολεμική κινητοποίηση το Σάββατο 24-10-20 1μμ στα Προπύλαια

 

Αγώνας για την ειρήνη και τη φιλία των λαών / όχι στην πολεμική προετοιμασία

Λαός και νεολαία δεν είναι αναλώσιμοι

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, δεν πολεμάμε για κεφάλαιο, πολυεθνικές, εξορύξεις, ΝΑΤΟ!

 

            Η πολεμική απειλή που εντείνεται στην περιοχή επιβάλλει την αντιπολεμική κινητοποίηση εργαζομένων και νεολαίας. Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την υγειονομική κρίση προσπαθεί να επιταχύνει την υλοποίηση των πολεμοκάπηλων πολιτικών της. Η χώρα μας γεμίζει επικίνδυνες αμερικανικές βάσεις και γίνεται πολεμικό ορμητήριο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.  Κλιμακώνεται η εντατική πολεμική προετοιμασία και αντιπαράθεση με την Τουρκία για τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες, ενώ εντείνονται οι απάνθρωπες πολιτικές ενάντια στους πρόσφυγες στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.  Η αντιπροσφυγική υστερία της κυβέρνησης στρώνει το δρόμο σε φασιστικές ομάδες που μαζί με τα τάγματα εθνοφυλακής «έχουν αναλάβει δράση» απέναντι στους πρόσφυγες.

            Τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει από τις συνέπειες της κρίσης και του 10χρονου μνημονιακού κεκτημένου, τη στιγμή που τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα της χώρας δοκιμάζεται από την πανδημία του covid19, η κυβέρνηση επιλέγει να διαθέσει περισσότερα από 10 δις. για εξοπλισμούς! Ήδη το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει πενταπλασιασμό των εξοπλιστικών δαπανών από 0,5 στα 2,5 δις. για το 2021! Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μπει για τα καλά στην καταστροφική κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών. Νέα μοίρα 18 μαχητικών 4ης γενιάς αεροσκαφών Ραφάλ γαλλικής κατασκευής, εκσυγχρονισμός των F-16, τέσσερις νέες φρεγάτες, τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα Ρομέο, τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ, νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς, τορπίλες βαρέως τύπου για το ΠΝ, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την ΠΑ! Και όλα αυτά με το παράλληλο σχέδιο πρόσληψης 15.000 νέων μόνιμων στελεχών στις ένοπλες δυνάμεις, στην κατεύθυνση του να μετατραπεί ο στρατός σε επαγγελματικό, να είναι ακόμα πιο απόμακρος και εχθρικός στον λαό.

            Η νεολαία πληρώνει ίσως το βαρύτερο τίμημα των πολεμοκάπηλων σχεδίων της κυβέρνησης. Πέρα από τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, την παιδεία της αγοράς, την ανεργία και την μετανάστευση, η νεολαία ετοιμάζεται να ντυθεί στα χακί από τα 18 και μάλιστα με αύξηση της θητείας. Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας και η υποχρεωτική στράτευση στα 18 αποτελούν ουσιαστικό πλήγμα στα δικαιώματα της νεολαίας. Επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες των νέων στρατευμένων, δημιουργεί κλίμα μιλιταριστικής και εθνικιστικής λοβοτομής. Αντί ο νέος να παίρνει την πανεπιστημιακή γνώση και να έρχεται σε επαφή με τις τάσεις αμφισβήτησης, θα περνά την πύλη του στρατοπέδου και θα παραδίδεται στον μιλιταρισμό. Καταπίεση, εκμετάλλευση, συντριβή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας, εκπαίδευση στην υποταγή στην κάθε εξουσία και στα «εθνικά δίκαια». Από το σχολείο απευθείας στον στρατό, γιατί θέλουν υπάκουα-πειθαρχημένα-αναλώσιμα στρατιωτάκια για μια ζωή! Μακριά από την μόρφωση, χωρίς δικαιώματα στην δουλειά, κρέας για τα κανόνια. Έτσι φαντάζεται το μέλλον της νέας γενιάς η κυβέρνηση της ΝΔ, το πολιτικό σύστημα, οι επιχειρηματίες και οι στρατηγοί.

·         Ελεύθερη ζωή - όχι από τα 18 στο χακί. Καμία σκέψη για αύξηση στρατιωτικής θητείας, αγώνας για μείωσή της και για πλήρη δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα στους φαντάρους.

·         Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα - κονδύλια για την παιδεία, την υγεία, τις κοινωνικές ανάγκες.

·         Έξω οι βάσεις, έξοδος από το ΝΑΤΟ, καμιά συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων.

ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΑΚΙ!

ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

Συμμετέχουμε στην αντιπολεμική κινητοποίηση το Σάββατο 24-10-20 1μμ στα Προπύλαια

Παύση των διώξεων αγωνιστών κατά της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο - Απόσυρση όλων των κατηγοριών για τον φοιτητή Θανάση Σαββαΐδη

 Ψήφισμα ΓΣ ΕΛΜΕ 22-10-20

Απόσυρση όλων των κατηγοριών για τον φοιτητή Θανάση Σαββαΐδη

Παύση των διώξεων αγωνιστών κατά της καύσης σκουπιδιών

 Το συλλαλητήριο της  13ης Ιούνη ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο, αποτελεί σημαντική στιγμή για τον αγώνα της κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς των πολυεθνικών, που υλοποιούνται εις βάρος των τοπικών κοινωνικών σε αγαστή συνεργασία  με τις τοπικές, εθνικές και υπερεθνικές κυβερνήσεις. Η πορεία των περίπου 4.000 διαδηλωτών που βροντοφώναζε το σύνθημα «να φύγει η Lafarge από την πόλη» κατέδειξε με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα ότι η ήττα των σχεδιασμών για τη δολοφονική καύση σκουπιδιών είναι αλληλένδετη με την κατάρρευση των συμφερόντων της Lafarge στην περιοχή και την εκδίωξη της. Κατέδειξε πως η μάχη για τη ζωή μας, τον αέρα μας και την ελευθερία μας, θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα.

Η μεγαλειώδης αυτή διαδήλωση χτυπήθηκε άγρια από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η χρήση χημικών, και βομβίδων κρότου λάμψης έγινε σε ένα πλήθος που αποτελούνταν συν τοις άλλοις από μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Το αστυνομικό πογκρόμ συνεχίστηκε με ανηλεές ανθρωποκυνηγητό μέσα σε όλη την πόλη του Βόλου, ακόμα και ώρες μετά το τέλος της διαδήλωσης. Η αστυνομική βία συνεχίστηκε έξω από το Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Βόλου, αργότερα έξω από την αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας αλλά και την επόμενη ημέρα έξω από τα δικαστήρια Βόλου όταν τα ΜΑΤ χτύπησαν τον Β. Μάγγο και επιτέθηκαν σε αλληλέγγυους που ανέμεναν την εξέλιξη της αυτόφωρης διαδικασίας. Το πογκρόμ συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με βιομηχανία δικών εναντίον αγωνιστών της πόλης που αφορούν τη καύση σκουπιδιών αλλά και τον αγωνιστών κατά της ιδιωτικοποίησης των νερού (ΔΕΥΑΜΒ, πηγές του Πηλίου). Οι δυνάμεις της αστυνομίας εκτέλεσαν ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό, που στόχο είχε αποκλειστικά την περιφρούρηση των οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από την καύση σκουπιδιών και το τσάκισμα της δυνατότητας του λαού του Βόλου να έχει τον πρώτο και καθοριστικό λόγο για το περιβάλλον το οποίο διαβιώνει. 

Κατά τη διάρκεια της λήξης της κινητοποίησης στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στις 13/6 η αστυνομία επιτέθηκε από δύο μέτωπα στους διαδηλωτές, με δεκάδες προσαγωγές ενώ δύο από αυτές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Μια φοιτήτρια αφέθηκε ελεύθερη κατά τη διαδικασία του Αυτόφωρου ενώ για τον Θανάση Σαββαϊδη, φοιτητή μηχανολόγο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες και ορίστηκε δικάσιμος για τις 21 Οκτώβρη στα δικαστήρια του Βόλου με τις κατηγορίες  διατάραξης κοινής ειρήνης, απλής σωματικής βλάβης, εξύβρισης και αντίστασης κατά της αρχής. Και όλα αυτά επειδή διεκδίκησε το αυτονόητα, να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να φύγει από την πόλη η Lafarge όπως προβλέπει ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης του Βόλου.

Ο Θανάσης Σαββαίδης είχε την ατυχία να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής μπροστά στο πανό που χώριζε τις αστυνομικές δυνάμεις από τους διαδηλωτές στο δρόμο προς τα Αστέρια της Αγριάς, όταν αυτές σχεδόν πατώντας τους διαδηλωτές που βρίσκονταν σε στάση καθιστικής διαμαρτυρίας, επιτέθηκαν και επιχείρησαν βίαια να τον συλλάβουν.  Οι καταθέσεις των αστυνομικών ότι τους επιτέθηκε (!) αφού πλαγιοκόπησε (!) τη διμοιρία των ΜΑΤ θα καταπέσει στα δικαστήρια αφού πλήθος μαρτύρων διαψεύδει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας.  

 Απαιτούμε :

·      να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες κατά του φοιτητή Θανάση Σαββαϊδη και την παύση κάθε ποινικής διαδικασίας εναντίον του αγωνιζόμενου λαού που παλεύει για τη γη, τη ζωή και την ελευθερία του.

·     Δεν μας τρομάζει καμία κατασταλτική μεθόδευση, τα χημικά, οι συλλήψεις και οι βασανισμοί. Νόμος είναι το δίκιο του αγώνα! Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της κοινωνικής αντίστασης κι ανυπακοής, του ανυποχώρητου κι ασυμβίβαστου αγώνα και της ανατροπής των εγκληματικών τους σχεδίων.

·     Καμία δίωξη αγωνιστή/στρίας.

·     Εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όσους διώκονται.

Ψήφισμα για τους συλληφθέντες μαθητές στο Μαθητικό Συλλαλητήριο

 

Ψήφισμα ΓΣ ΕΛΜΕ 22-10-20

 Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία!

Καταγγέλλουμε την άγρια αστυνομική καταστολή σε βάρος των μαθητών πριν και μετά το συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/10, στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Όπως και στην ανεξέλεγκτη καταστολή της κινητοποίησης των μαθητών στο Υπουργείο Παιδείας στις 9/10, η κυβέρνηση προσπαθεί με σχέδιο να τρομοκρατήσει τους μαθητές και τους γονείς τους. Μετά τους ελέγχους σε μαθητικές τσάντες, στο τέλος του συλλαλητηρίου η αστυνομία προχώρησαν σε ανελέητο κυνηγητό από τα Προπύλαια και τις στήλες του Ολυμπίου Διός και ως τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο όπου συνέλαβαν 5 από αυτούς, που οδηγούνται σήμερα, 19/10, στον ανακριτή.

Μάλιστα μια συνήγορος συλληφθέντα μαθητή καταγγέλλει πως η Εισαγγελία έλαβε ουσιαστικά μια πολιτική απόφαση για να κρατήσει στα κρατητήρια 5 συλληφθέντες μαθητές με εμμονή που δεν έδειχναν ούτε για τους χρυσαυγίτες μετά τα εγκλήματά τους! Επικαλούμενοι τον κορονοϊό, οι αστυνομικοί της ΓΑΔΑ δεν επέτρεψαν σε ανήλικα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους όλο το 4ήμερο ενώ απαγόρευσαν στους συνηγόρους τους να τους μεταφέρουν φρέσκα ρούχα και συσκευασμένα τρόφιμα, όταν η μισή ΓΑΔΑ δε φοράει καν μάσκες προστασίας… ΝΤΡΟΠΗ!

Ως εκπαιδευτικοί καταγγέλλουμε τη σύλληψη και την προκλητική, άδικη και εκδικητική 4ήμερη κράτηση στη ΓΑΔΑ των μαθητών μας και στεκόμαστε στο πλευρό τους! Διεκδικούν υγειονομικά μέτρα και αγωνίζονται για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας τους στα σχολεία. Αρνούμαστε να αποδεχτούμε να σέρνονται στα δικαστήρια σαν κοινοί εγκληματίες, γιατί τα αιτήματα τους είναι δίκαια, άλλωστε είναι και δικά μας αιτήματα. Απαιτούμε να απελευθερωθούν άμεσα, σήμερα, οι μαθητές μας!

Η τρομοκρατία της κυβέρνησης και το οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης των αγώνων δεν θα περάσει! Η προσπάθεια εκφοβισμού μαθητών και εκπαιδευτικών θα πέσει στο κενό.

Κάτω τα χέρια από τους μαθητές μας! Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, φοιτητές, ενωμένοι νικητές!!!