Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Δελτίο τύπου από παρέμβαση σε συμβούλους

 

Δελτίου τύπου των ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής για τη συνάντηση – παρέμβαση στους συμβούλους ειδικότητας

Στις 2-5-2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση – παράσταση των ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής και Θριασίου – Μεγαρίδας – Ειδυλλίας) με τους συμβούλους Δυτ. Αττικής παρουσία εκπροσώπου της ΔΔΕ, στο ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας. Στη συνάντηση οι δύο ΕΛΜΕ εξέφρασαν τις ομόφωνες θέσεις των σωματείων και της ΟΛΜΕ ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, τις απόπειρες για «αυτόνομο» σχολείο, την προσπάθεια κατηγοριοποίησης των σχολείων και των εκπαιδευτικών και το συνολικότερο σχέδιο χτυπήματος της δημόσιας εκπαίδευσης και με τη μαζική παρουσία πολλών συναδέλφων εκφράστηκε η απαίτηση των ΕΛΜΕ να μην προχωρήσει η διαδικασία αυτή. Τονίστηκε ότι οι σύμβουλοι όταν αναλαμβάνουν αξιολογικό ρόλο παύει ο συμβουλευτικός τους ρόλος και έρχονται σε αντιπαράθεση με τον κλάδο. Οι ιδιότητες του συμβούλου – συναδέλφου και του αξιολογητή είναι ασύμβατες μεταξύ τους.

Από την πλευρά των συμβούλων εκπαίδευσης επιστημονικής ευθύνης (ειδικότητας) εκφράστηκε η γνώμη ότι εφαρμόζουν το νόμο 4823 και ότι κατά τη γνώμη τους υλοποιούν μία διαδικασία συμβουλευτική ως προς την εκπαίδευση. Παράλληλα όμως και μετά την πίεση που ασκήθηκε από πολυάριθμες παρεμβάσεις εκπαιδευτικών, α) δεσμεύτηκαν ότι όποιος συνάδελφός δηλώσει ότι συμμετέχει στην απεργία – αποχή της ΟΛΜΕ ΔΕΝ θα πιεστεί για συμμετοχή στην ατομική αξιολόγηση και β) η συμμετοχή συναδέλφου στην ατομική αξιολόγηση δεν εξασφαλίζει την μονιμοποίησή του. Αυτό συμβαίνει επειδή, εκκρεμούν i) δύο παρακολουθήσεις από τον σύμβουλο ειδικότητας, ii) η αξιολόγηση από τον νέο Διευθυντή της σχολικής μονάδας την επόμενη σχολική χρονιά 2023-2024, iii) η αξιολόγησή του από  το Σύμβουλο Παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου, επίσης την επόμενη σχολική χρονιά. Ταυτόχρονα δηλώθηκε από σύμβουλο ότι το περιθώριο αξιολόγησης που έχει δοθεί από το υπουργείο είναι ο Δεκέμβριος του επόμενου σχολικού έτους.

Ειδική παρέμβαση έγινε από συναδέλφους των δύο σχολείων ειδικής αγωγής, που κατέδειξαν την απαράδεκτη κατάσταση σύμβουλοι γενικής αγωγής να αξιολογούν καθηγητές ειδικής, και μάλιστα σε σχολεία, όπως το ΕΕΕΕΚ,  όπου δεν υπάρχει πρόγραμμα σπουδών και …διδακτέα ύλη (!), αποκαλύπτοντας την παρωδία των αξιολογικών διαδικασιών που επιχειρούνται. Κατά την παράσταση διαμαρτυρίας αρκετοί συνάδελφοι ζήτησαν με επιμονή από τους συμβούλους να μην προχωρήσουν σε αξιολογικές διαδικασίες τις επόμενες 10 μέρες, λίγο πριν το τέλος του σχολικού έτους, εφόσον εκ των πραγμάτων διακρίνεται ότι είναι προσχηματική και υποκριτική, αλλά οι σύμβουλοι αρνήθηκαν καλυπτόμενοι από την πίεση που δέχονται.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι όλοι οι συνάδελφοι οι οποίοι πιέζονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αξιολόγησης, θα πρέπει με βάση τις θέσεις των σωματείων:

·        Να μην αναρτούν τίποτα στην ειδική πλατφόρμα αξιολόγησης, καθώς αυτό αποτελεί αφετηρία της όλης διαδικασίας

·        Να μην συντάσσουν καμία έκθεση αυτοαξιολόγησης, επειδή επίσης αποτελεί προϋπόθεση και έναρξη της αξιολογικής διαδικασίας

·        Να δηλώνουμε ρητά ότι συμμετέχουμε στην απεργία – αποχή της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ, διαδικασία που οι σύμβουλοι παραδέχτηκαν ότι σέβονται, γιατί είναι νόμιμη συνδικαλιστική δράση που καλύπτει κάθε συνάδελφο που δεν συμφωνεί με τη διαδικασία ατομικής αξιολόγησης.

Παράλληλα θα πρέπει για κάθε απόπειρα αξιολόγησης να υπάρχει άμεση ενημέρωση των ΕΛΜΕ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης και υποστήριξης των συναδέλφων, στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στην εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης. Δεν θα ανεχτούμε καμία διαδικασία αξιολόγησης είτε ως αποτέλεσμα τρομοκρατίας συναδέλφων και εκβιαστικών διλημμάτων σε βάρος τους, είτε εν κρυπτώ, χωρίς την πλήρη ενημέρωση των συλλόγων διδασκόντων των σχολικών μονάδων και των σωματείων.

Επισημαίνεται ότι η ΔΔΕ Δυτικής Αττικής έχει προχωρήσει στη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 (ειδικής) και ότι αυτή η απόφαση παραμένει σε ισχύ!! Οι συνάδελφοι αυτοί επομένως δεν έχουν την εκκρεμότητα αυτή ώστε να εκβιάζονται να συμμετάσχουν στην ατομική αξιολόγηση. Η θέση των ΕΛΜΕ είναι ότι η μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ! Απαιτούμε την άμεση και χωρίς όρους μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών, καθώς και τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!            ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

ΟΙ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ