Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 21/6/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
          ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 21/6/2017, στη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής συγκέντρωση – παράσταση εκπαιδευτικών  που οργανώθηκε από ΕΛΜΕ της Αττικής. Ήταν πολλά μέλη από τις ΕΛΜΕ Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα), Α΄, Β΄, Γ΄ Δυτικής Αθήνας, Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, Β΄, Γ΄, Ε΄ Αθήνας, Πειραιά, Β΄, Δ΄ Ανατολικής Αττικής και μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούσαν τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με έμφαση στα ΕΠΑΛ. Πιο συγκεκριμένα:
1)      Θέσαμε το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εγγραφές των μαθητών στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  με αιχμή το σύστημα των Ηλεκτρονικών Εγγραφών στα ΕΠΑΛ που επί της ουσίας  σε πέντε ημέρες (από 19/6/2017 έως 23/6/2017) καθορίζει τον αριθμό των τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων, που θα λειτουργήσουν σε κάθε ΕΠΑΛ. Τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση ότι το συγκεκριμένο σύστημα εγγραφών δεν θα καταργήσει μόνο τομείς και ειδικότητες σε πολλά σχολεία, αλλά και σχολεία θα οδηγηθούν σε κατάργηση, όπως συνέβη τώρα με 14 ΕΚ πανελλαδικά. Απαιτήσαμε οι εγγραφές να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, αφού τότε θα εγγράφονται στα ΕΠΑΛ κατηγορίες μαθητών και τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες, που θα λειτουργήσουν σε κάθε ΕΠΑΛ, να αποφασιστούν εκείνη την περίοδο. Επιπλέον απαιτήσαμε την κατάργηση της δήλωσης προτίμησης αριθμού σχολείων απ’ τους μαθητές και την κεντρική επιλογή εγγραφής τους απ’ τους μηχανισμούς του Υπουργείου Παιδείας.
2)       Καταδικάσαμε με ιδιαίτερη έμφαση τις καταργήσεις μιας σειράς ειδικοτήτων απ’ τα ΕΠΑΛ με την νέα απόφαση λειτουργίας τομέων και ειδικοτήτων για το σχολικό έτος 2017-2018. Απαιτήσαμε να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση και  όλα τα ΕΠΑΛ να μη χάσουν  τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τις ειδικότητες που είχαν εγκριθεί από παλιά. Με έντονο τρόπο θέσαμε το παράδειγμα του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Αθήνας, όπου πέρσι δεν λειτούργησε η ειδικότητα της Νοσηλευτικής λόγω έλλειψης μαθητών, καταργήθηκε για το σχολείο με τη νέα απόφαση του Υπουργείου και στο σχολείο υπάρχει ο αριθμός μαθητών της Β΄ Υγείας Πρόνοιας που επιθυμεί να φοιτήσει στην ειδικότητα αυτή. Με βάση την απόφαση του Υπουργείου οι μαθητές στερούνται αυτής της δυνατότητας και θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλη σχολική μονάδα.
3)      Καταδικάσαμε τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων που αποφασίστηκαν σε σχολεία και συγκεκριμένα τη  κατάργηση του Γεωπονικού τομέα με τις αντίστοιχες ειδικότητες στο 2ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου, και το  3ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου κα τη συγχώνευση τους στο ΕΠΑΛ Αναβρύτων, που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην πρόσβαση των μαθητών λόγω απόστασης.  
4)      Επίσης, καταδικάσαμε τον υποβιβασμό του Εργαστηριακού Κέντρου Ασπροπύργου σε Σχολικό Εργαστήριο σε μια περιοχή με έντονα κοινωνικά προβλήματα, πολύ υψηλή ανεργία, έντονη πολυπολιτισμική σύνθεση, όπου μεγάλος αριθμός μαθητών (350-400) φοιτούν στο ΕΠΑΛ της πόλης. Ολόκληρο το συγκρότημα της ΤΕΕ της πόλης αντιμετωπίζει σοβαρό κτιριακό πρόβλημα. Αντί να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίλυση των προβλημάτων επιλέχθηκε ο υποβιβασμός του ΕΚ.
5)      Απαιτήσαμε να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα των τομέων και ειδικοτήτων με έμφαση εκεί όπου δεν λειτουργεί άλλη ειδικότητα σε γειτονικό σχολείο και να μη καταργηθεί καμιά ομάδα προσανατολισμού λόγω μικρού αριθμού μαθητών. Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στα σχολεία, που είναι χωροθετημένα στη περιοχή τους.
6)      Θέσαμε το πρόβλημα της μη δυνατότητας επανεγγραφής στους αποφοίτους συγκεκριμένων τομέων και ειδικοτήτων σε ειδικότητες της Γ’ τάξης των Ηλεκτρολόγων και της Πληροφορικής.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής απάντησε γενικόλογα και σύμφωνα με τις θέσεις του Υπουργείου, στα περισσότερα θέματα που του θέσαμε.
Θεώρησε μύθο ότι οι μαθητές δεν θα προλάβουν να εγγραφούν, αφού οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ  μέχρι τώρα είναι περισσότερες απ’ ό, τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Αγνοούσε προφανώς ότι οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ μέχρι πέρυσι ολοκληρωνόταν στις 20 Σεπτεμβρίου με την εγγραφή των μετεξεταστέων μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων. Τόνισε ότι το πληροφοριακό σύστημα εγγραφών θα ξανανοίξει από  1/7 ως  7/7 χωρίς να αναφέρει ότι θα σημειώνονται εκείνα τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες, των σχολείων, που θα έχουν συμπληρώσει πάνω από το 80% του κατώτερου προβλεπόμενου αριθμού μαθητών, και τα ολιγομελή ειδικοτήτων της Γ’ τάξης, που θα έχουν εγκριθεί ήδη απ’ τους περιφερειακούς διευθυντές και απ’ τον υπουργό. Η οριστική έγκριση στη φάση αυτή θα γίνει στις 20/7. Αναγνώρισε τη σημασία εγγραφών το Σεπτέμβριο, αλλά για συγκεκριμένους μαθητές και για τμήματα, που θα έχουν ήδη εγκριθεί.
Δεν απάντησε γιατί είναι αναγκαίο να καταργηθούν ειδικότητες των ΕΠΑΛ, που σε προηγούμενη χρονική στιγμή δεν συγκεντρώσαν τους απαιτούμενους μαθητές. Αναγνώρισε το λάθος στα πρόσφατα ΦΕΚ με τις καταργήσεις ειδικοτήτων, που αποκαλύφθηκε στην κινητοποίηση στις 14/6 στο Υπουργείο. Υποστήριξε ότι μετά τις διορθώσεις υπάρχει δυνατότητα εγγραφής σε περισσότερες ειδικότητες από πέρυσι. Τονίσαμε ότι αυτό είναι ακόμη ένας λόγος για παράταση των εγγραφών.    
Για τα ολιγομελή τμήματα, τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ αφού πρώτα δήλωσε ότι τα κατάργησε ό νόμος, στη συνέχεια μετά από πίεση δήλωσε ότι θα εισηγηθεί να λειτουργήσουν μόνο όσα είναι απαγορευτικό να μετακινηθούν οι μαθητές.
Για τις ομάδες προσανατολισμού, Ο.Π., στα ΓΕΛ δήλωσε ότι θα εισηγηθεί να λειτουργήσουν με μικρότερο από τον ελάχιστο  προβλεπόμενο αριθμό μαθητών μόνο στη περίπτωση που, αν μετακινηθούν οι μαθητές σε γειτονικό σχολείο, θα δημιουργηθεί εκεί επιπλέον τμήμα.
Έκανε τον Πόντιο Πιλάτο για την συγχώνευση – κατάργηση του Γεωπονικού τομέα στη Β΄ Αθήνας γιατί εφαρμόστηκε η πρόταση του Διευθυντή Διεύθυνσης… Για τον υποβιβασμό του ΕΚ Ασπροπύργου σε ΣΕ, απάντησε ότι σύμφωνα με τον νόμο το Εργαστηριακό Κέντρο πρέπει να εξυπηρετεί αυτοτελώς δύο σχολικές μονάδες (ΕΠΑΛ ή ΔΙΕΚ) και όχι κάποια εργαστήρια. Υποσχέθηκε μετά από πίεση ότι θα επανεξετάσει το θέμα για την επαναλειτουργία του ΕΚ. Επίσης, το ίδιο υποσχέθηκε για το πρόβλημα με την ειδικότητα της Νοσηλευτικής στο 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθήνας.
Συνάδελφοι, όσο περνούν οι ημέρες γίνεται φανερό ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση έχουν στόχο την συρρίκνωση του δημοσίου πυλώνα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, του ΕΠΑΛ και των ΕΚ, μέσω της κατάργησης τομέων και ειδικοτήτων, που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και κατάργηση σχολείων.
Αντίστοιχα η επιμονή του Περιφερειακού Δ/ντη στην πιστή εφαρμογή των εγκυκλίων για την λειτουργία τμημάτων σε όλα τα σχολεία Γενικής και ΕΠΑΛ (μαθησιακές δυσκολίες, κατευθύνσεις, Ο.Π. στα ΓΕΛ κλπ) δείχνει τις προθέσεις του Υπουργείου για το σύνολο των δημόσιων σχολείων, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού (μείωση αναπληρωτών κλπ).
Μόνο με τη μαζική κινητοποίηση και αντίσταση μπορούμε να ανακόψουμε και να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές!!! Καλούμε όλους σε αγωνιστική εγρήγορση το επόμενο διάστημα! Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και μαζί με τις ΕΛΜΕ πανελλαδικά να οργανώσουν και πάλι μια νέα δυναμική απάντηση του κλάδου.