Αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα τη σύγκρουσή τους με τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βούτσιτς είναι οι απεργοί εκπαιδευτικοί στη Σερβία, η πρώτη ομάδα εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της βαλκανικής χώρας που έρχεται αντιμέτωπη με το πρόγραμμα περικοπών που εισηγήθηκε το ΔΝΤ.
Οι απεργοί θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους αν η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της να μειώσει τους μισθούς ή να μην καταβάλει τους μισθούς των απεργών για τον μήνα Φεβρουάριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδικάτων Εκπαιδευτικών Ντράγκαν Ματίγιεβιτς. "Θα προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργία τη Δευτέρα αν οι μισθοί του Φεβρουαρίου που πρέπει να καταβληθούν σήμερα είναι μειωμένοι λόγω συμμετοχής στην απεργία" ανήγγειλε ο Ματίγιεβιτς μετά τη "γνωστοποίηση" του υπουργού Παιδείας Σρτζαν Βέρμπιτς ότι "η μείωση των μισθών λόγω συμμετοχής στην απεργία προβλέπεται από τον νόμο".
Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων εξήγγειλε και το άλλο συνδικάτο των εκπαιδευτικών, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη οι απεργοί και των δύο συνδικάτων πραγματοποίησαν μαχητικό συλλαλητήριο στο Βελιγράδι, στη διάρκεια του οποίου διαδηλωτές περιέλουσαν με νερό τον υπουργό Παιδείας έξω από το υπουργείο.
Ο Βέρμπιτς συναντήθηκε αργότερα με εκπροσώπους των δύο συνδικάτων, αλλά η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι μισθοί στον δημόσιο τομέα εξαρτώνται από τους όρους που έχει επιβάλει στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο συνδικάτων, στην απεργία που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου του 2014 συμμετέχουν περίπου 50.000 εργαζόμενοι σε 700 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να εξαιρεθούν από την κυβερνητική απόφαση για μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα καθώς οι αποδοχές τους κυμαίνονται κάτω από τον μέσο όρο των αμοιβών των δημόσιων υπαλλήλων -που είναι 400 ευρώ- ενώ περίπου 15.000 καθηγητές πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό των 210 ευρώ.