Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 3ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ στο ΕΜΠΡΟΣ






ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

View this email in your browser

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015

3ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
στο ΕΜΠΡΟΣ

Επιμέλεια ενημερωτικού: Μαίρη Καλδή
 

3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

 
Tο πρόγραμμα του 3ου Αντιφαστιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών που θα διεξαχθεί από 19 έως 29 Μαρτίου 2015 στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ.
 
Δείτε ΟΛΟ το πρόγραμμα εδώ:

3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ιστολόγιο
http://techni-en-kinisei.blogspot.gr/2015/03/3.html

Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.
Περισσότερες πληροφορίες

Το Σάββατο 28/3ειναι ημέρα αφιερωμένη σε εκπαιδευτικά θέματα  και  θα υπάρξει παρέμβαση και από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

..........................................................................................................................................
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/3*  

11.00 «Ακούς τη Γιορτή;» παιδική παράσταση | Τα Τσόκαρα 
12.30  «Τα Αδύνατα Δυνατά – ο μικρός Νεόφυτος σε περιπέτειες» παιδική παράσταση | Πολιτιστική Εταιρεία ΦΡΕΟΝ 
14.00-19.00 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Η εκπαίδευση αλλιώς… ή τα σχολεία πάνε ένα βήμα εμπρός». Σύγχρονες προσεγγίσεις σε μια κοινωνία σε μετάβαση από εκπαιδευτικούς και παιδιά με όπλο την τέχνη.
 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΣΤΟΜΟΥ:
Φρόσω Δουρή, δασκάλα (μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης Διστόμου): Μια βιωματική προσέγγιση στο σχολείο για τη σφαγή του Διστόμου (1944)

 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΤΟ ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ- ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΨΗΛΑΦΙΣΜΟΙ για ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ»:
 εισηγήσεις, προβολές & ανοιχτή συζήτηση :
– Χαράλαμπος Μπαλτάς(δάσκαλος, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο»): «Απαγορευμένη γνώση: η περίπτωση της λογοκρισίας του αναγνωστικού “Οι φιλίες των παιδιών» (2014)»
- Συζήτηση (20΄)
 Νίκος Θεοδοσίου(σκηνοθέτης, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο): «Η ματιά των νέων στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας (κρίση, ανεργία, ρατσισμός)»

 Προβολή μαθητικών ταινιών μικρού μήκους:
Άρτεμις και Αλέξανδρος: Ένα ταξίδι, 10’, Μουσικό Σχολείο Αλίμου
Όμορφη μέρα, 11’4’’, 13ο ΓΕΛ Περιστερίου
Επείγον Περιστατικό, 6’, Γυμνάσιο Λ.Τ Παξών)
Στη γη του πουθενά, 6’, Γυμνάσιο Λ.Τ Κουφονησίων
Θα δούμε, 11’3’’, 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου
Αντιγόνη, 10’23’’, Ομάδα Απαισιότατες 4
Το πολύχρωμο χωριό, 4’17’’, Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης.
Συνολική διάρκεια προβολών: 59 λεπτά

 Συζήτηση (30΄)
 Προβολή ταινίας: «Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται» (2006, 90′)  του Daniel Losset – διακίνηση και υποτιτλισμός Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο – πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας»
 Συζήτηση για την αντιφασιστική εκπαίδευση και το σχολείο που ονειρευόμαστε(60΄)
 – Έλενα Μολασιώτη & Αθηνά Καρανάση(δασκάλες): «Tribute to Salvador Dali» (5′, 2014) – ένα μαθητικό φιλμ του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"
19.00 Project- «Οδύσσεια» | Ομάδα Patari 
20.00 «Ικέτιδες» του Αισχύλου 
21.40«Το Θείο Τραγί» 
23.00 LIVE αγόριαstonilio

 *Παράλληλες δράσεις:
18.00-22.00
 Δωρεάν τεστ H.I.V, ηπατίτιδας Β και C |
12.00-15.00 Ξενάγηση στο Μουσείο πολιτικών εξόριστων Άη Στράτη
 

 

Ανακοίνωση/κάλεσμα: 3o Αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών,
19 έως 29 Μαρτίου, στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

 
Το αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών οργανώνεται από μια πρωτοβουλία καλλιτεχνών με ισχυρή επιθυμία να δράσουμε ενάντια στα φασιστικά μορφώματα που απειλούν τόσο την ελληνική κοινωνία όσο και ολόκληρη την Ευρώπη. Αρνούμενοι ότι η τέχνη δεν έχει επαφή με την κοινωνία που την γεννά, στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα συντονισμού και δράσης ανθρώπων των παραστατικών τεχνών ενάντια στον εκφασισμό των κοινωνιών μας.

Φέτος οργανώνουμε το 3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στις 19 - 29 Μαρτίου, και καλούμε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού, ανάπηρο ή μη, να συμμετάσχει σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή. Πρέπει να υπερασπιστούμε τον πλούτο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, να κάνουμε τις γειτονιές μας, τους χώρους πολιτισμού και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και αντίστασης στην τρομοκρατία του φασισμού.

Θέση μας είναι ότι η τέχνη είναι πρωτογενής πολιτική ύλη και βασικό εργαλείο ενάντια στις φασιστικές πρακτικές θανάτου, γιατί διαμορφώνει συνειδήσεις και αντιμάχεται την μονολιθικότητα του δογματισμού και της μη διαλεκτικής σκέψης.

Πολιτικό μας πρόταγμα είναι ότι η τέχνη συμβαδίζει με τα κινήματα αλλά δεν πλαισιώνει ατζέντες. Είναι η ίδια μια πολιτική θέση που στέκεται μέσα και έξω από το σύστημα που την απειλεί και αρθρώνει το λόγο της διαλεκτικά: θέτει ερωτήματα και γίνεται εργαλείο για την πολιτική χειραφέτηση χωρίς να χάνει την αυτονομία της ως δημιουργική δύναμη. Έτσι όταν η τέχνη αντανακλά την κοινωνική ανάγκη και την υπηρετεί, αλλά και όταν η κοινωνική ανάγκη εμπνέει την τέχνη και την τροφοδοτεί, τότε υπηρετείται τόσο η ποιότητα της τέχνης όσο και η τέχνη της πολιτικής.

Ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού και του εθνικισμού, γεννιέται κάτω από ορισμένες κοινωνικές συνθήκες πρωτογονισμού και βαρβαρότητας και τρέφεται από το φόβο και τη μισαλλοδοξία. Τόσο στη σκηνή όσο και στην πλατεία του θεάτρου και των δρόμων, ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στο σκοτάδι και κάνουμε οίστρο της ζωής το φόβο του θανάτου! Eνάντια στο σκοτάδι του φασισμού ανάβουμε τα φώτα της σκηνής!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου