Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Συνάντηση με νέο ΔΔΕ

 

Δελτίο τύπου των ΕΛΜΕ στη Δυτική Αττική

 από τη συνάντηση με τον νέο ΔΔΕ

Τη Δευτέρα 3-7-2023 τα ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Δ. Αττικής (Θριασίου – Μεγαρίδας – Ειδυλλίας) και της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής πραγματοποίησαν συνάντηση γνωριμίας με τον νέο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής κ. Κωτσάκη Σταύρο στα γραφεία της ΔΕΔΑ. Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ του ευχήθηκαν «καλή και δημιουργική θητεία»  και πραγματοποίησαν μία πρώτη ενημέρωση για τα προβλήματα των σχολείων της περιοχής και τις θέσεις των ΕΛΜΕ.

Τα βασικά θέματα που αναδείχθηκαν ήταν:

·       Το θέμα των κενών που έχει ανακύψει στη Δυτική Αττική τα τελευταία χρόνια, με την κάλυψη των αναγκών των σχολείων να φτάνει μέχρι και το Δεκέμβριο με εκατοντάδες αναπληρωτές! Υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη να καλυφθούν εγκαίρως όλα τα κενά με τις απαραίτητες προσλήψεις από το ΥΠΑΙΘ.

·       Τα θέματα τοποθετήσεων σε οργανικά (Ιούνιος) και λειτουργικά (Σεπτέμβριος) κενά. Υπήρξε συμφωνία να υπάρξει επικοινωνία των σωματείων με τη Διεύθυνση το Σεπτέμβριο πριν τις τοποθετήσεις με στόχο την αναλυτική ενημέρωση του ΠΥΣΔΕ σχετικά με τις θέσεις των δύο ΕΛΜΕ για τη διαδικασία και την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών των μαθητών/τριών μας.

·       Τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων, όπου μεταξύ άλλων οι ΕΛΜΕ ενημέρωσαν για τα προβλήματα στο 3ο ΓΕΛ, 2ο Γυμνάσιο και 5ο Γυμνάσιο στα Άνω Λιόσια, Γυμνάσιο Ερυθρών, 3ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ Μεγάρων, 4ο Γυμνάσιο, 1ο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ασπροπύργου και στην ανάγκη κτηριακής επέκτασης του 2ου ΓΕΛ Ελευσίνας («Πυρουνάκειο»). Ειδικά για το τελευταίο αφού έγινε μία σύντομη ενημέρωση για τις σχετικές ενέργειες της Α΄ ΕΛΜΕ Δ. Αττικής, ο ΔΔΕ δεσμεύτηκε να μελετήσει το θέμα ώστε η Διεύθυνση να προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.

·       Ζητήματα χωροταξίας των σχολείων ώστε να εξασφαλιστεί η ισόρροπη κατανομή των μαθητών κυρίως από την πρωτοβάθμια προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και τις υποδομές των σχολείων. Η Διεύθυνση  είναι ανάγκη να λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτά τα δεδομένα γενικά και ειδικά στις εγγραφές και τις μετεγγραφές, ώστε να μην ενισχύεται η διόγκωση κάποιων σχολείων σε βάρος άλλων. 

·       Ο αριθμός των τμημάτων σε κάθε σχολείο πρέπει να καθοριστεί οριστικά μόνο το Σεπτέμβριο κι όχι πριν. Τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές στα ΓΕΛ, τα Γυμνάσια και ειδικά τα ΕΠΑΛ, καθώς και οι λειτουργικές τοποθετήσεις, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα των αναγκών κάθε σχολικής μονάδας. Τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει υποστήριξη των ολιγομελών τμημάτων μέχρι την τελική τους έγκριση. Ο ΔΔΕ επιφυλάχθηκε για τα ολιγομελή, αλλά διαβεβαίωσε ότι η εικόνα που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνεται από τα σχολεία στη Διεύθυνση είναι εντελώς ενδεικτική με στόχο το υπουργείο να προχωρήσει νωρίτερα τις προσλήψεις αναπληρωτών.

·       Θέματα που αφορούν την οικονομική αποζημίωση συναδέλφων είτε ως προς τα οδοιπορικά (μετακινήσεις σε άλλο σχολείο για τις ανάγκες των εξετάσεων, πχ σε βαθμολογικά κέντρα) είτε ως προς τα έκτακτα επιμίσθια του Σαββάτου (πχ ΛΕΕ σε ΕΠΑΛ, βαθμολόγηση γραπτών). Ο ΔΔΕ ενημέρωσε αναλυτικά για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται ώστε να αποζημιώνονται οι συνάδελφοι και εξέφρασε την εκτίμηση ότι φέτος θα υπάρξει κάλυψη αυτών των δαπανών προς όφελος των συναδέλφων.

·       Για τις θερινές εφημερίες από την πλευρά των ΕΛΜΕ επισημάνθηκε ότι το νομικό πλαίσιο ορίζει να παρουσιάζεται ένας τουλάχιστον εκπαιδευτικός στη θερινή υπηρεσία του σχολείου (ΚΥΑ (άρθρο 2 παράγραφος 2) 79942/ΓΔ4/31-5-2019 και ΠΔ 104/1979) καθώς και ότι σε σχολεία με λιγότερες από 5 οργανικές θέσεις η εφημερία πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες και όχι κάθε εβδομάδα (Φ272/Δ2/8761/24-06-1982-ΥΠ.Ε.Π.Θ.). Αντίθετα η πρόβλεψη δύο εφημερευόντων ενδέχεται να αναγκάσει συναδέλφους να πραγματοποιήσουν δύο ή και περισσότερες θερινές εφημερίες, κάτι που δεν προβλέπεται. Ο ΔΔΕ μας διαβεβαίωσε ότι πρόθεσή του είναι να υπάρχει ένας τουλάχιστον εκπαιδευτικός σε κάθε θερινή υπηρεσία, και να υπάρχει και δεύτερος, μόνο όπου αυτό είναι εφικτό με βάση τη δύναμη του σχολείου, για λόγους ασφάλειας και βοήθειας κατά την άσκηση των καθηκόντων.

·       Το θέμα των κενών σε προσωπικό στη ΔΕΔΑ εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της Διεύθυνσης. Υπήρξε συμφωνία στην προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά κατά το δυνατόν, με παράλληλη φροντίδα να εξασφαλιστούν οι συνάδελφοι που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες με το δικαίωμα μετάθεσης και διδακτικής προϋπηρεσίας.

·       Η ταλαιπωρία για ορισμένους συναδέλφους που υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση, που κλήθηκαν να συμπληρώσουν από την αρχή τις αιτήσεις τους και επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει από τη Διεύθυνση η απαραίτητη βοήθεια. Ο ΔΔΕ απάντησε ότι το θέμα προκλήθηκε επειδή έγινε από το ΥΠΑΙΘ αλλαγή των εντύπων, και ότι θα γίνει προσπάθεια να ξαναγίνει η διαδικασία μέσα στο καλοκαίρι.

Συνάδελφοι, οι δύο ΕΛΜΕ βρίσκονται κοντά σε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα και θα συνεχίσουν να παλεύουν με βάση τις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος! Αυτό θα συμβαίνει είτε αφορά τη μάχη που δίνεται ενάντια στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων και των συναδέλφων, είτε αφορά την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την προώθηση του συνόλου των μισθολογικών, εργασιακών και μορφωτικών μας αιτημάτων.

Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής