Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Δελτίο τύπου για Πυρουνάκειο

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023  στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ΓΕΛ Ελευσίνας «Πυρουνάκειο», έπειτα από πρωτοβουλία της Α΄ ΕΛΜΕ  Δυτικής Αττικής και της Ένωσης Γονέων Ελευσίνας έγινε σύσκεψη φορέων, συλλόγων και σωματείων της Ελευσίνας με θέμα την κτηριακή επέκταση του 2ου ΓΕΛ Ελευσίνας-«ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟ», τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται και το συντονισμό της δράσης μας. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Ελευσίνας,  ΔΣ Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, o ΣΕΠΕ Βάρναλης, το Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτ. Αττικής, η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελευσίνας-Μάνδρας, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας-Ειδυλλίας, εκπαιδευτικοί, γονείς και κάτοικοι της περιοχής.
 
Η σύσκεψη ξεκίνησε με τους εκπαιδευτικούς του 2ου ΓΕΛ Ελευσίνας- «Πυρουνάκειου» οι οποίοι  παρουσίασαν τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία  του σχολείου. Από τις τοποθετήσεις τους τονίστηκε ότι το σχολείο έχει υποβάλλει ολοκληρωμένο κτιριολογικό πρόγραμμα για τις ελλείπουσες ανάγκες του τόσο στην Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης όσο και στον Δήμο Ελευσίνας, μίλησαν για τα εμπόδια που βάζει η Δημοτική Αρχή, τις προσπάθειές της να παρακάμψει τον αποκλειστικό σκοπό της απαλλοτρίωσης - που είναι η κατασκευή της δεύτερης πτέρυγας του σχολείου  για την κάλυψη των αμιγώς στεγαστικών αναγκών του – για αλλότριο σκοπό και πιο συγκεκριμένα μεθοδεύοντας  την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου αγωνιστικών διαστάσεων, κατακερματίζοντας μάλιστα την υφιστάμενη Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων σε αίθουσες διδασκαλίας!  Αναφέρθηκαν στις κινήσεις από την πλευρά της σχολικής κοινότητας και της ΕΛΜΕ, που οδήγησαν στις δυο ερωτήσεις στη Βουλή από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας παρά την αντίθετη στάση του Δημάρχου. Εκ μέρους του Δ.Σ της Α΄ ΕΛΜΕ  Δυτικής Αττικής τονίστηκε επίσης ότι το θέμα με τα κτηριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων είναι μεγάλο στην περιοχή μας, εντάσσεται στα γενικότερα προβλήματα υποδομών, αποτελεί διαχρονική ευθύνη των δημοτικών αρχών της Ελευσίνας, ενώ προτάθηκε να γίνει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας.
 
Από την πλευρά των γονέων (Σύλλογος Γονέων 4ου Γυμνασίου, Ένωση Γονέων Ελευσίνας) απαιτήθηκαν έλεγχοι στα σχολικά κτήρια για την σεισμική τους θωράκιση και γενικότερα για την ασφάλειά τους και εκφράστηκε η ολόπλευρη στήριξη τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών για την κτιριακή επέκταση του σχολείου.
 
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από σωματεία, φορείς και εκπαιδευτικούς της περιοχής οι οποίοι ανέδειξαν συνολικότερα ζητήματα της εκπαίδευσης, όπως προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των σχολείων. Έγινε πλούσια συζήτηση όπου δηλώθηκε ότι το ζήτημα της επέκτασης του 2ου ΓΕΛ καθώς και τα υπόλοιπα προβλήματα είναι πολιτικές επιλογές,  είναι αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, των ελάχιστων κονδυλίων για ανέγερση και συντήρηση σχολείων, της πολιτικής που αντιμετωπίζει τη μόρφωση των νέων ως εμπόρευμα και τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων ως κόστος.  Είναι η ίδια πολιτική που εγκληματεί πάνω μας, που μετράμε νεκρούς σε Τέμπη και όχι μόνο.
 
Τώρα είναι η ώρα όλοι οι εργαζόμενοι να αγωνιστούμε και να συντονιστούμε. Η πείρα δείχνει ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες. Η πολύ θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας για το σχολείο που έγινε μετά από πίεση εκπαιδευτικών, γονιών, δημοτών, είναι παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο. Πρέπει να πάρουμε μέτρα άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις. Τώρα είναι η ώρα να αναδείξουμε κάθε μεγάλο κα μικρό ζήτημα των σχολείων, όπως ζητήματα ασφάλειας και αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτηρίων, ζητήματα μεταφορών!
 
Προχωράμε  σε συντονισμό εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και εργαζομένων της περιοχής!
 
Το αίτημα για την άκρως απαραίτητη νέα πτέρυγα του σχολείου είναι αδιαπραγμάτευτο!
 
Απαιτούμε από τον Δήμαρχο Ελευσίνας να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου!
 
Συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολείο που να καλύπτει πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
 
Απαιτούμε:
 
·                 Να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ η κτιριακή επέκταση του 2ου ΓΕΛ Ελευσίνας! ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ για χρήση του απαλλοτριωμένου  οικοπέδου για άλλο σκοπό!
 
·             Ο Δήμος Ελευσίνας να συντάξει έγγραφο προς τη ΔΔΕ και την ΠΔΕ με το οποίο να ζητά την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος επέκτασης του σχολείου, που έχει ήδη κατατεθεί, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο.
 
·                 ΤΩΡΑ να ξεκινήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος από αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό των ΚΤΥΠ που θα βεβαιώνει την καταλληλότητα των σχολικών μονάδων.
 
·                  Τη μόνιμη αντισεισμική θωράκιση των σχολείων μας και μέτρα ετοιμότητας εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς και σταθερούς περιοδικούς προσεισμικούς ελέγχους σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
 
Προχωράμε σε:
 
·                 Μάζεμα υπογραφών ώστε να γίνουν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα
 
·                 Κινητοποίηση την ημέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συζητείται το θέμα του 2ου ΓΕΛ, όπου θα υποβάλλουμε και τα συνολικότερα αιτήματα μας
 
 
 
 
 

ΔΣ Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής – Ένωση Γονέων Ελευσίνας