Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Για τις απειλές του ΓΓ του ΥΠΑΙΘΑ και του Πρωθυπουργού και την κλιμάκωση της επίθεσης στο μέτωπο της αξιολόγησης

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τρίτη 7-11-23 ώρα 14:30 μμ στο 2ο ΓΕΛ Ελευσίνας (Πυρουνάκειο)

Μπορεί στα σχολεία να υπάρχουν χιλιάδες κενά (περίπου 100 στη Δυτική Αττική μετά και την ολοκλήρωση της Β φάσης προσλήψεων αναπληρωτών) αλλά η μέριμνα και η σπουδή της κυβέρνησης είναι το πέρασμα της αξιολόγησης.

Νέα επεισόδια στο σήριαλ αυτό είναι η καινούργια προσφυγή του υπουργού Πιερρακάκη στα δικαστήρια ώστε να βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία / αποχή που προκήρυξε η ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ στις 21-10-23 για μέντορες και συντονιστές, ακολουθώντας το παράδειγμα της προκατόχου του, και εγκαταλείποντας επί της ουσίας το συγκαταβατικό προφίλ της συνεννόησης. Παλιά μου τέχνη κόσκινο! Όπου διαφωνείτε, αναλαμβάνει ο αυταρχισμός το λόγο και τα δικαστήρια! Τελικά το δικαστήριο του έκανε τη .. χάρη να προκηρύξει παράνομη την Α/Α αλλά όχι καταχρηστική, γεγονός που επιτρέπει την επαναπροκήρυξή της. Από την πλευρά της ΕΛΜΕ επισημαίνεται προς τους συναδέλφους ότι ακόμα κι αν η Α/Α της ΟΛΜΕ θεωρηθεί παράνομη, είναι σε πλήρη ισχύ η Α/Α της ΕΛΜΕ από πέρυσι, την οποία μπορεί κάθε συνάδελφος να επικαλείται ώστε να μην αναλαμβάνει καθήκοντα μέντορα ή συντονιστή, ή μεντορευόμενου, που έλκει ένα σύνολο καθηκόντων όπως οργάνωση δειγματικών διδασκαλιών, σύνταξη εκθέσεων κλπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό κινήθηκαν ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘΑ Κατσαρός με δηλώσεις τους για «ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα» που επισύρει η άρνηση συμμετοχής στην ατομική αξιολόγηση. Μίλησαν αμφότεροι για ¨επιπτώσεις στην εξέλιξη του εκπαιδευτικού¨ καθώς και ¨στέρηση αποδοχών ενός μήνα¨, οι οποίες προβλέπονται στον 4823. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις: ΚΑΜΙΑ ΠΟΙΝΗ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ. Η Α/Α είναι νόμιμη συνδικαλιστική δραστηριότητα, συνταγματικά κατοχυρωμένη. Οι ποινές που αναφέρονται θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις που ένας συνάδελφος δεν καλύπτεται συνδικαλιστικά πχ δεν έχει προκηρυχθεί απεργία – αποχή από το σωματείο ή την Ομοσπονδία του. Στην περίπτωση της Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής η συμμετοχή στην Α/Α από την ατομική αξιολόγηση καλύπτεται συνδικαλιστικά από την ΟΛΜΕ, ενώ η Α/Α από μέντορες και συντονιστές, καθώς και η Α/Α από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας καλύπτονται συνδικαλιστικά από την ΕΛΜΕ. Επομένως ο αγώνας μας κατά της αξιολόγησης, της εφαρμογής της και για την κατάργησή της συνεχίζεται!

Σχετική γνωμοδότηση έχει δοθεί από to νομικό γραφείο της Τσίπρα:

Με βάση τα ανωτέρω, η απάντηση, που προσήκει στην ερώτηση, που ετέθη, είναι ότι είναι απολύτως απαγορευμένο, οποιοδήποτε μέτρο αποσκοπεί ή επιδιώκει στον εξαναγκασμό των εργαζομένων, που συμμετέχουν σε απεργία αποχή, είτε με τη μορφή της απειλής ή επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων είτε με την μορφή της στέρησης δικαιωμάτων υπηρεσιακής φύσεως, όπως η συμμετοχή σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, επισύροντας μάλιστα ποινικές ευθύνες στο πρόσωπο του εργοδότη και των εκπροσώπων του. Τυχόν δε νομοθετική διάταξη, που θα άγει σε πειθαρχικές συνέπειες ή άλλης μορφής κύρωση εις βάρος των απεργών υπαλλήλων και μάλιστα αναδρομικά, είναι πρωτίστως αντισυνταγματική και ως τέτοια ελέγχεται από τα Δικαστήρια.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κανένας συνάδελφος που συμμετείχε σε οποιαδήποτε μορφή Α/Α κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά σε οποιαδήποτε μορφή της, δεν υπέστη την παραμικρή επίπτωση μισθολογική ή άλλη! Ακόμα και τα στελέχη - Διευθύντριες - /ντές που δεν ανάρτησαν τίποτα στην πλατφόρμα για την αυτοαξιολόγηση, αρχικά είχαν απειληθεί ότι δεν θα επιτραπεί η εξέλιξή τους, αλλά φυσικά ούτε αυτό εφαρμόστηκε. Τους δόθηκε κανονικά η δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής στελεχών.

Αντίθετα πέρσι έγινε η μονιμοποίηση των νεοδιόριστων του 2020 χωρίς κανένας συνάδελφος να αξιολογηθεί! Οι λιγοστοί συνάδελφοι που κάτω από καθεστώς φόβου, προτίμησαν να επιτρέψουν την είσοδο του συμβούλου στην τάξη τους, περιμένουν ακόμα τη σειρά του Διευθυντή, του Συμβούλου Παιδαγωγικής ευθύνης και όποιον άλλο αποφασίσει το υπουργείο ότι πρέπει να συντάξει έκθεση αξιολόγησης … Μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ατομικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού που θα συναινέσει, θα πρέπει να ξεκινήσει νέος κύκλος, και η ρόδα θα γυρίζει αέναα χωρίς τέλος! Αυτό που ενδιαφέρει τελικώς την κυβέρνηση είναι με διάφορα προσχήματα να δημιουργήσει εάν νέο στρώμα υπαλλήλων, τον μονίμως δόκιμο εκπαιδευτικό, που όντας ευάλωτος και φοβισμένος θα δέχεται κάθε μέτρο εκβιαστικά, γιατί θα προσδοκά το ελάχιστο και το αυτονόητο: να θεωρηθεί μονιμοποιημένος υπάλληλος!

Αλήθεια αν οι εκπαιδευτικοί είχαν ¨αγκαλιάσει το μέτρο της αξιολόγησης¨, όπως προπαγανδίζει το ΥΠΑΙΘΑ, ποια ανάγκη θα υπήρχε για εκτόξευση απειλών; Γιατί θα έπρεπε να επιστρατευτεί κοτζάμ πρωθυπουργός, για να κουνήσει το δάχτυλο στους εκπαιδευτικούς; Μεγαλύτερη ομολογία της αποτυχίας της πολιτικής τους δε θα μπορούσε να υπάρξει…

Συνάδελφοι, με ψηλά το κεφάλι θα αντιμετωπίσουμε και φέτος τα κύματα επιθέσεων της κυβέρνησης στην αξιολογική διαδικασία. Οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας! Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί σε σύσκεψη την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση που έχει συσταθεί από πέρσι, καθώς και όλους τους νεοδιόριστους συναδέλφους του 20, 21, 22 και 23, την Τρίτη 7-11-23 στο 2ο ΓΕΛ Ελευσίνας (Πυρουνάκειο) στις 14:30 μμ. Στη σύσκεψη θα συζητήσουμε αναλυτικά τα βήματα συμμετοχής των νεοδιόριστων στην απεργία / αποχή από την ατομική αξιολόγηση.

Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη!