Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

 

Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                   

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα  18/11/2020

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Η νέα καραντίνα, όπως και η προηγούμενη, με την οποία επιβλήθηκε και η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων με φυσική παρουσία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, διαμορφώνει νέες πρωτόγνωρες εργασιακές συνθήκες με την καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας και εκπαίδευσης. Αυτός ο τρόπος εργασίας και εκπαίδευσης έχει μετατρέψει τον χώρο κατοικίας σε εργασιακό χώρο και σε χώρο εκπαίδευσης, ταυτόχρονα με τον μέχρι τώρα ιδιωτικό χώρο διαβίωσης, ξεκούρασης και ψυχαγωγίας.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, στον ευρύτερο εργασιακό χώρο, το εργασιακό ωράριο έχει καταργηθεί, αφού ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να είναι μόνιμα συνδεδεμένος για τις ανάγκες της επιχείρησης. Είναι προφανές ότι οδηγούμαστε σε κατάφωρη παραβίαση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και βασικών κανόνων και δικαιωμάτων διαβίωσης,  στο όνομα των μέτρων ενάντια στην πανδημία. Φυσικά οι παραβιάσεις αυτές συμβαδίζουν με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης (νομοσχέδιο Βρούτση) για κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου, με 10ωρη εργασία που δεν θεωρείται υπερωρία και δεν αμείβεται, αρκεί να …ισοφαριστεί εντός 6μήνου με αντίστοιχη μείωση ωρών ή με ρεπό!

Βέβαια η λειτουργία των σχολικών μονάδων με την εξ αποστάσεως διαδικασία, ενώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει επ’ ουδενί την δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία,  έχει στοιχειώδεις εργασιακούς κανόνες αφού λειτουργεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όμως έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα ότι πολλοί διευθυντές σχολικών μονάδων συγκαλούν, εξ αποστάσεως  συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων τους σε ημέρες και ώρες έξω απ΄ το ωράριο εργασίας, κρατούν απουσίες, κάνοντας και παρατηρήσεις στους συναδέλφους που δεν συμμετείχαν σ’ αυτές. 

Να θυμίσουμε στους διευθυντές των σχολικών μονάδων ότι για τις συνεδριάσεις και τις συσκέψεις ισχύει (ακόμη τουλάχιστον) ο νόμος 1566/1985 που ορίζει στο άρθρο 12 ότι «Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας…..».  Αν θέλουν να συγκαλέσουν σύσκεψη των εκπαιδευτικών των σχολικών τους μονάδων (για νόμιμη συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων εξ αποστάσεως  δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο), μπορούν να το κάνουν μέσα στο εργασιακό ωράριο των μονάδων τους συμπτύσσοντας το ωρολόγιο πρόγραμμα  του σχολείου, όπως επιβάλλεται  στην κανονική λειτουργία των σχολείων.

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μη συμμετέχουν σε συσκέψεις που αφορούν τη λειτουργία και τα προβλήματα των σχολείων τους σε ώρες και ημέρες πέρα απ’ το ωράριο εργασίας που καθορίζεται νομοθετικά.

Επιμένουμε όλες οι διοικητικές λειτουργίες του σχολείου να διεκπεραιώνονται μέσα στο ωράριο εργασίας του σχολείου.

Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχουν παραβιάσεις του εργασιακού ωραρίου και άλλα προβλήματα, σας καλούμε να απευθύνεστε στην ΕΛΜΕ.

Η παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, είτε αφορά την επίκληση των έκτακτων συνθηκών¨, είτε την πολλές φορές υποσχεθείσα ανάπτυξη που ποτέ δεν αφορά τους εργαζόμενους, θα μας βρίσκει πάντα απέναντι.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 

 

 

Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Βασιλείου Γιούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου