Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ


Α’ ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
(Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                   
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 19200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ - FAX: 2105561490


Ελευσίνα 20/06/2016

Ψήφισμα για τον ΟΕΔΑ τη χωματερή της Φυλής και το νέο ΠΕΣΔΑ

Εδώ και πάνω από 50 χρόνια Φυλή και Άνω Λιόσια αποτελούν το βασικό σκουπιδότοπο της Αττικής. Έχουν φορτωθεί με δεκάδες εκατομμύρια τόνους δημοτικά σκουπίδια, αλλά και τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Κυριολεκτικά, η λειτουργία της Αττικής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνειδητή καταστροφή της περιοχής των Δήμων Φυλής και Ασπροπύργου και στη συνεχιζόμενη και διαρκή υποβάθμιση ολόκληρης της Δυτικής Αττικής. Τώρα, οι θάνατοι από καρκίνους και οι σοβαρές βλάβες στη υγεία χτυπούν πολύ συχνά τους κατοίκους. Οι ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον συνεχίζονται με την εκτεταμένη ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των νερών της ευρύτερης περιοχής με πρόσφατο κρούσμα τη βαριά δυσοσμία τους τελευταίους μήνες. 

Ως ΔΣ θεωρούμε ότι η Περιφέρεια δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, αν και η Περιφερειάρχης εκλέχθηκε με το σύνθημα «η Φυλή θα κλείσει». Η Περιφέρεια είναι ο υπεύθυνος, ο διαχειριστής και ρυθμιστής της διαχείρισης των απορριμμάτων στην εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) της Φυλή μέσω του ΕΣΔΝΑ και του ΠΕΣΔΑ. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) με έμφαση στην ανακύκλωση και στην αποκεντρωμένη διαχείρισης αποβλήτων στα χαρτιά, αλλά όμως, η «καρδιά» του νέου ΠΕΣΔΑ στην πράξη εξακολουθεί να είναι ο ΟΕΔΑ της Φυλής.
Η πράξη είναι ότι η Περιφέρεια στον ΟΕΔΑ ανανεώνει άδειες λειτουργίας και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τη σύμβαση εκμίσθωσης του «πανελλαδικού» αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων και συνεχίζει τη λειτουργία του ιδιωτικού εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών (ΕΜΑΚ) και μάλιστα με επέκταση της δυναμικότητάς του από 250.000 τόνους/ έτος, σε 350.000!!!...
Ως το τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου θα υπάρξει η τελική ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ. Ως ΔΣ θεωρούμε ότι επιβάλλεται στην τελική του μορφή να έχει σημαντικές και ριζικές αλλαγές σε ό, τι αφορά το μέλλον του ΟΕΔΑ της Φυλής.
Ως ΔΣ θεωρούμε ότι επιβάλλεται να υπάρξει ρητή δέσμευση για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, της χωματερής, με την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης το αργότερο σε 2 χρόνια. Στον υπόλοιπο ΟΕΔΑ να μην γίνει καμιά επέκταση του ΕΜΑΚ από τους 250.000 στους 350.00 τόνους, να μη δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα ή και να μεταφερθεί ακόμη, να γίνει άμεσα μεταφορά του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων σε άλλη περιοχή και να μην δοθεί καμιά άλλη άδεια λειτουργίας για Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων, όπως ζητά η WATT ΑΕ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Καρυώτης Δημήτρης


Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Βασιλείου Γιούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου