Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Δελτίο Τύπου_ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ_3-7-2019


Δελτίο Τύπου για την παρέμβαση των ΕΛΜΕ
 στην Περιφερειακή Διεύθυνση στις 3/7/19

Να εγκριθούν όλα τα τμήματα σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Γυμνάσια
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3/7, η παρέμβαση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και μέλη από τις εξής ΕΛΜΕ της Αττικής: Α΄ Δυτικής Αττικής, Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, Περιστερίου, Γ΄ Δυτικής Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ζ΄ Αθήνας και Ε΄ Ανατολικής Αττικής. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων του Λυκείου Ερυθρών.
Στη συνάντηση με τον νέο Περιφερειακό Διευθυντή, κο Κόσσιβα, τέθηκαν τα προβλήματα των εγγραφών και των ολιγομελών τμημάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, που αυτό έχει ενταθεί με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που καθορίζει συγκεκριμένο κατώτερο αριθμό για την λειτουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού και κατευθύνσεων στα ΓΕΛ και τμημάτων γενικής παιδείας τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Δόθηκε έμφαση στο νέο πρόβλημα των 20 μαθητών στις 4 πλέον ομάδες προσανατολισμού. Επίσης, τέθηκε το θέμα των ξενόγλωσσων τμημάτων στα Γυμνάσια, η εκπαίδευση των προσφύγων στα σχολεία μας και η τεράστια ανάγκη για άμεσους και μαζικούς μόνιμους διορισμούς με πρώτους τους αναπληρωτές  συναδέλφους μας. Επιβάλλεται η άμεση κάλυψη των σχολείων τον Σεπτέμβριο με την έγκαιρη πρόσληψη εκπαιδευτικών για να καλυφθούν ουσιαστικά τα τεράστια κενά στα σχολεία όλης της χώρας.
Οι ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ γίνονται σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα στο διαδίκτυο τις έχουν δυσκολέψει ακόμη πιο πολύ πανελλαδικά. Επιβάλλεται οι εγγραφές να ολοκληρωθούν ως τις 20 Σεπτέμβριου τόσο στα ΕΠΑΛ όσο και στα ΓΕΛ και να αφορούν όλα τα τμήματα Ο.Π., τομέων, ειδικοτήτων, για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ξενόγλωσσων στα Γυμνάσια. 

Δηλαδή, τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες, που δεν έχουν τώρα τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών, πρέπει να είναι ανοικτά για εγγραφές και τον Σεπτέμβριο. Και τότε όσα τμήματα θα καταλήξουν να είναι ολιγομελή, θα πρέπει να εγκριθούν και να λειτουργήσουν και αυτά. Πάγια θέση των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ, που παραμένει σε ισχύ και μετά τη λήξη του 19ου Συνεδρίου της, είναι η κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τον κατώτερο αριθμό μαθητών για την λειτουργία των τμημάτων και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, που καθορίζει η διαδικασία των ηλεκτρονικών εγγραφών. Θεωρούμε επιβεβλημένη την λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, σε τομείς, ειδικότητες, ομάδες προσανατολισμού κλπ. Όπως κάνουμε πάντα, αυτά θα επιδιώξουμε να γίνουν όποια κι αν είναι η κυβέρνηση κι ο υπουργός παιδείας μετά τις εκλογές.
Οι γονείς από τις «δυσπρόσιτες» Ερυθρές κοντά στη Θήβα εμφατικά αναφέρθηκαν στο νέο μεγάλο πρόβλημα των 20 μαθητών στις 4 ομάδες προσανατολισμού στο νέο Λύκειο. Το πρόβλημα αυτό αφορά πολλά σχολεία κι όχι μόνο όσα είναι απομακρυσμένα. ΟΙ γονείς απαίτησαν την λειτουργία όλων των ομάδων προσανατολισμού του σχολείου ανεξάρτητα απ’ τον αριθμό εγγεγραμμένων μαθητών σ’ αυτά. Εκτίμησαν ότι, αν δεν λειτουργήσουν οι ομάδες προσανατολισμού, κινδυνεύει άμεσα η υπόσταση του ίδιου του σχολείου και το μέλλον των παιδιών τους. Επίσης απαίτησαν την κάλυψη του σχολείου με εκπαιδευτικούς τον Σεπτέμβρη και όχι μετά τα Χριστούγεννα όπως συνηθίζεται επί σειρά ετών. Τέλος, ζήτησαν να δοθούν κίνητρα μοριοδότησης και διευκολύνσεις κίνησης και διαβίωσης στους εκπαιδευτικούς για να διευκολυνθεί η κάλυψη σχολείων απομακρυσμένων και δύσκολων περιοχών όπως οι Ερυθρές και τα Βίλια, που βρίσκονται στα ορεινά σύνορα της Αττικής.
Επίσης, τονίστηκε η μεγάλη ανάγκη η εκπαίδευση όλων των προσφυγόπουλων να γίνεται στο κανονικό πρόγραμμα των σχολείων, από τον Σεπτέμβρη με επάρκεια εκπαιδευτικών, υλικών και υποδομών. Ακόμη, είναι ανάγκη να επανέλθει η δυνατότητα τα ξενόγλωσσα τμήματα να διαμορφώνονται και με βάση το επίπεδο των γνώσεων των μαθητών στη ξένη γλώσσα.
 
Ο Περιφερειακός απάντησε ότι δεν είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως ασκεί διοίκηση με βάση τις θεσμικές εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που επισημάναμε και δήλωσε ότι θα τα μεταφέρει στην ηγεσία του υπουργείου. Όμως, επισήμανε ότι οι κατευθύνσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγγραφών και των τμημάτων θα ολοκληρωθούν μετά τις εκλογές. Δεσμεύτηκε μόνο στην έγκριση των ολιγομελών, που έχει εκείνος δικαίωμα να εγκρίνει. Σε κάθε περίπτωση δεν δεσμεύεται για θετική εισήγηση αν δεν του ζητηθεί απ’ την πολιτική ηγεσία. Τέλος, μας ενημέρωσε ότι σχεδιάζεται η πρόσληψη περίπου 500 καθηγητών μειωμένου ωραρίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.  

Στο σημείο αυτό επισημάναμε ιδιαίτερα ότι παρόλα αυτά μπορούν να γίνουν πολλά! Υπάρχουν οι λίγες κατηγορίες τμημάτων, που εγκρίνονται από τον Περιφερειακό Διευθυντή, αλλά ο ίδιος μπορεί και πρέπει να εκφέρει θετική γνώμη και για όλα τα υπόλοιπα τμήματα για τα οποία μπορεί και πρέπει να αποφασίσει το Υπουργείο, ώστε να εγκριθούν και να μην κλείσουν. Επιβάλλεται για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να υιοθετηθεί η πάγια θέση των σωματείων και της Ομοσπονδίας μας και θα αγωνιζόμαστε σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
     Τα τμήματα σε ΓΕΛ και οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
     Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων πανελλαδικά και με έμφαση στις περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα (νησιωτικές, ορεινές, απομακρυσμένες κλπ).
     20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις κατευθύνσεις - 10 στα εργαστήρια.
     Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο!!!
     Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!
     Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ πανελλαδικά να οργανώσουν παρεμβάσεις στις Δ/νσεις, τις Περιφερειακές Δ/νσεις και το Υπουργείο Παιδείας όλο το επόμενο διάστημα και μέχρι να διαμορφωθούν όλα τα τμήματα έως τον Σεπτέμβριο. Να μην περάσει η απαράδεκτη εγκύκλιος του Υπουργείου για τις ομάδες προσανατολισμού και να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα.

4/7/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου