Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΜΕ_15/2/2017


Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΘΡΙΑΣΙΟ-ΜΕΓΑΡΙΔΑ-ΕΙΔΥΛΛΙΑ)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΜΕ_15/2/2017

Α. Για τη γενική πολιτική κατάσταση

Τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύτηκαν από την ταπεινωτική συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους ευρωπαίους δανειστές και το κεφάλαιο. Υλοποιεί βίαια  την ολοκληρωτική επιβολή του τρίτου βάρβαρου μνημονίου στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων.

Ο κόσμος της εργασίας και τα πλατιά λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωπα με την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, τον μόνιμο δημοσιονομικό “κόφτη”, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, το ξεπούλημα και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η νέα γενιά καταδικάζεται να μπει στο “στίβο” της εργασιακής περιπλάνησης με πενιχρές αμοιβές – φιλοδώρημα. Οι απόμαχοι της εργασίας βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυτης εξαθλίωσης λόγω των απανωτών δραματικών περικοπών στις συντάξεις.

Μπροστά στη διαβόητη δεύτερη αξιολόγηση, ΕΕ και ΔΝΤ απαιτούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νέα ακόμα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα. Η νέα συμφωνία προβλέπει  την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου και όλων των φοροαπαλλαγών, τόσο που να οδηγήσει στην οικονομική αφαίμαξη και εξόντωση των πιο πληβειακών στρωμάτων. Ζητούν νέες μειώσεις στις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Επιτάσσουν την πλήρη εφαρμογή του δημοσιονομικού «κόφτη» για να συντηρούν, σε βάρος των εργαζόμενων, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τώρα μέσα από το συλλογικό αγώνα, με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες μας, με ενότητα όλων των εργαζομένων και συμμαχία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μπορούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις.

Τα αντιλαϊκά παζάρια που δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία για να κλείσει η 2η αξιολόγηση έχουν ένα μόνο στόχο: Να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μέτρων των 3ου Μνημονίου, να γονατίσουν το λαϊκό κίνημα.

Κυβέρνηση και Ν.Δ. διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί, πιο γρήγορα και αποφασιστικά να φέρει εις πέρα τη «βρώμικη δουλειά». «Σφάζονται στην ποδιά» του ΣΕΒ και των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίοι, σε συγχορδία με τα κοράκια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ζητούν νέο αίμα, νέα μέτρα, νέα σφαγή των εργαζομένων για να σώσουν τα κέρδη τους!

Είναι ανάγκη το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μπει ξανά σε τροχιά αντίστασης και αγωνιστικής ανασύνταξης για να αντιμετωπίσει, να αναχαιτίσει και να ανατρέψει το νέο κύμα αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που προετοιμάζουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ κεφάλαιο.

Β. Η οικονομική και εργασιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών

Βαδίζοντας στα οκτώ χρόνια μέσα στην έρημο των μνημονίων οι εκπαιδευτικοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με δραματικές μειώσεις στους μισθούς τους που φτάνουν ακόμα και στο 40%. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την επιβολή του νέου «ενιαίου μισθολογίου» από τις αρχές του 2016 επιβάλλει για μια ακόμα φορά τη φτώχεια διάρκειας για το σύνολο των εκπαιδευτικών. Διατηρεί το καθεστώς της καθήλωσης και του παγώματος στους μισθούς, εναρμονιζόμενη με το ευρωπαϊκό δόγμα «καμία μονομερής ενέργεια». Ταυτόχρονα με την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών κρατήσεων από τις αρχές του 2017, του νέου αφορολόγητου ορίου έρχονται και νέες περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζοντας στα χνάρια των προκατόχων της, επιβάλλει μέτρα μνημονιακής κοπής και έμπνευσης για να «περιορίσει» τα δραματικά κενά που παράγει το καθεστώς της διαρκούς αδιοριστίας. Πέρα από την αύξηση του ωραρίου η οποία παραμένει, το υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζει κάθε είδους μέτρα (υπεύθυνοι εργαστηρίων, αύξηση μαθητών στα τμήματα κλπ) που βάλλουν ευθέως ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εκπαιδευτικών. Έτσι τίνει να γίνει «κανονικότητα» η μετακίνηση και η περιπλάνηση ενός πολύ μεγάλου τμήματος των εκπαιδευτικών σε δύο, τρια ή ακόμα και πέντε σχολεία για να καλυφθεί το πολύπαθο ωράριό τους.

Την ίδια στιγμή οι απατηλές και δημαγωγικές κυβερνητικές εξαγγελίες περί «20.000 μονίμων διορισμών» γίνονται φύλλο και φτερό. Οι στρατιές των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που κάθε χρόνο βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, αναπληρώνοντας επί της ουσίας «τους εαυτούς τους» αποτελούν μόνιμο φαινόμενο.

Ως Εκπαιδευτικοί πρέπει να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια. Οφείλουμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο των αγωνιστικών διεκδικήσεών μας τις πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τη σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Η υπόθεση αυτή μας αφορά όλους.

Γ. Το Δημόσιο σχολείο στο μάτι του μνημονιακού κυκλώνα

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μεθοδεύει εν κρυπτώ από το εκπαιδευτικό κίνημα τις σαρωτικές αλλαγές που αφορούν το σύνολο της εκπαίδευσης από την πρωτοβάθμια ως την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πολιτική τους υπηρετεί με πίστη και προσήλωση όλες τις δεσμεύσεις που υπαγορεύονται από το τρίτο μνημόνιο καθώς επίσης και από τις οδηγίες του ΟΟΣΑ. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η αντιδραστική αναδιαμόρφωση και αναδιάρθρωση του χάρτη της εκπαίδευσης

Το διαβόητο «πόρισμα Λιάκου» της επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να νομιμοποιήσει την πολιτική αυτή, επανέρχεται τώρα μέσω της πρόσφατης πρότασης του ΙΕΠ. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω της το πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου, λόγω των γενικευμένων αντιδράσεων του εκπαιδευτικού κινήματος. Η νέα κυβερνητική πρόταση, η οποία παρουσιάζεται μέσω του ΙΕΠ, πίσω από γενικόλογες και θολές διατυπώσεις διατηρεί αναλλοίωτη τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας και των κατευθύνσεων που υπαγορεύουν ΕΕ και ΟΟΣΑ.

  1. Η αναμόρφωση της ενδιάμεσης βαθμίδας του Γυμνασίου προεκτείνοντας τη μέχρι και την Α’ Λυκείου. Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο σχέδιο του ΙΕΠ στην Α’ Λυκείο «ολοκληρώνεται η υποχρεωτική εκπαίδευση» ενώ προβλέπεται «κοινός κορμός μαθημάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ».
  2. Η δημιουργία μιας ιδιαίτερης και «αριστοκρατικής» βαθμίδας εντός του Λυκείου, που περιλαμβάνει τις δύο τελευταίες τάξεις. Οι διακηρύξεις του υπουργείου Παιδείας για την υποτιθέμενη «ανάκτηση του Λυκείου» αποδεικνύονται κενές περιεχόμενου. Για μια ακόμα φορά η Γ’ Λυκείου μετατρέπεται και επισήμως σε έτος «προετοιμασίας για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση».
  3. Η δημιουργία νέων εξεταστικών πλεγμάτων που θα ξεκινούν από την Α’ τάξη του Λυκείου που οδηγούν ακόμα λιγότερα παιδιά στην απόκτηση του απολυτήριου. Μπορεί ο υπουργός Παιδείας να διατείνεται πως βάζει τέλος στις πανελλαδικές εξετάσεις, στην πραγματικότητα όμως προτίθεται να τις επιβάλλει σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Τα νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια θα συνδυάζεται με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ .
  4. Η αναδιάρθρωση και ο κατακερματισμός των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών. Το σχέδιο που καταστρώνει το υπουργείο Παιδείας περιορίζει δραστικά τον αριθμό των μαθημάτων. Ο περιορισμός αυτός διευρύνεται ακόμα περισσότερο στην Γ’ Λυκείου, αφού σύμφωνα με το σχέδιο «στην τελευταία τάξη του Λυκείου τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι εξαιρετικά περιορισμένα». Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των μαθημάτων επιλογής, οδηγεί αντικειμενικά στα λεγόμενα «ατομικά προγράμματα σπουδών», μετατρέποντας το απολυτήριο σε ένα ατελείωτο ατομικό προσοντολόγιο.

5.      Με την κατάσταση στην δήθεν «ευνοημένη», κατά την κυβέρνηση, Ειδική Αγωγή, όπου χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες έμειναν και φέτος έξω από τις δημόσιες δομές της, χωρίς παράλληλη στήριξη, χωρίς θεραπείες!!!

6.      Με τις 4000 απολύσεις αναπληρωτών (συν τον ΟΑΕΔ – δουλεμπορικό που απειλεί με περικοπή επιδόματος ανεργίας) και τις 8000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν εξαιτίας των περυσινών αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

7.      Με τη σταθερή υποβάθμιση της εκπαιδευτικής - παιδαγωγικής διαδικασίας, τα εκατοντάδες κενά που ακόμα υπάρχουν, τις ελλείψεις σε υποδομές, την υποχρηματοδότηση, το κόψιμο των εργαστηριακών ωρών, τον φόρτο από τις Β’ και Γ’ αναθέσεις στη Β/θμια, το πετσόκομμα ωρών από τον κύριο κορμό των μαθημάτων στο Γυμνάσιο (π.χ. Φιλολογικά, Βιολογία, Οικ. Οικονομία κλπ), το τσάκισμα του ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, με τη δημιουργία ενός σχολείου που «όλοι θα τα κάνουν όλα».

8.      Με τον εκπαιδευτικό λάστιχο, που μετακινείται συνεχώς για να συμπληρώσει από σχολείο σε σχολείο κι από βαθμίδα σε βαθμίδα.

Τα μέτρα που έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα το υπουργείο Παιδείας (δημιουργικές εργασίες, θεματικές εβδομάδες, περικοπές – περιορισμός των αναλυτικών προγραμμάτων στα Γυμνάσια κλπ) αποτελούν τμήματα που συνθέτουν την πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας.

Δ. Η επαγγελματική εκπαίδευση αντιμέτωπη με τις αρπακτικές διαθέσεις της εργοδοσίας

Η φετινή χρονιά βρίσκει τα ΕΠΑΛ αντιμέτωπα με πολλαπλά προβλήματα έχοντας σαν βασική αιχμή την εφαρμογή της μαθητείας. Η πολιτική του υπουργείου Παιδείας, οδήγησε στο δραματικό περιορισμό τομέων και ειδικοτήτων σε πολλά ΕΠΑΛ της χώρας, με συνέπεια την εκδίωξη πολλών μαθητών προς αναζήτηση άλλου σχολείου για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ταυτόχρονα το υπουργείο Παιδείας προχωρά στα μισά της χρονιάς σε μια πρωτοφανή κίνηση υλοποιώντας έναν ιδιότυπο αυτόματο «κόφτη» τμημάτων.  Στόχος τους είναι ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμών των τμημάτων, των τομέων και των ειδικοτήτων τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και πολύ περισσότερο για την επόμενη. Δημιουργεί νέα πλεονάσματα εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή μπαίνει σε εφαρμογή τα προγράμματα μαθητείας που είναι πλήρως εναρμονισμένα και ευθυγραμμισμένα με τις επιταγές της ΕΕ.  Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωρά στην υλοποίηση του μέτρου της μαθητείας διατηρώντας επί της ουσίας ακέραιο ολόκληρο το πλαίσιο της πολιτικής του Αρβανιτόπουλου από την εποχή της διακυβέρνησης ΝΔ. Με την εφαρμογή του μέτρου της μαθητείας, το υπουργείο Παιδείας προορίζει να παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών βορά στην αγορά εργασίας ως το ευέλικτο και πιο επισφαλές και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό, σε εργασιακές συνθήκες που θυμίζουν γαλέρα Η αμοιβή με βάση το 75% του υπό-κατώτατου μισθού κινείται στα πλαίσια της  β΄αξιολόγησης για την είσοδο των νέων στην εργασία.

Παράλληλα προορίζει τους εκπαιδευτικούς για συντονιστές – επόπτες, οι οποίοι θα παρακολουθούν υποτίθεται, θα επιβλέπουν και θα ελέγχουν την εργοδοσία! Ταυτόχρονα μετατρέπουν τα σχολεία σε «γραφεία ευρέσεως εργασίας» και τα προσαρμόζει στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Απομακρύνει  ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών από τη τυπική εκπαίδευση και το σχολείο στα πλαίσια της κινητικότητας προς τη ΔΒΜ και κατάρτιση με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά τους δικαιώματα (π.χ ΔΙΕΚ)

Είναι ανάγκη να μπει φραγμός στο νέο εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο οδηγεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας τη νέα γενιά μέσω της μαθητείας.


Οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται συνολικά στον κρατικό τομέα (βλ ν.4440/2016 για την κινητικότητα, ν.4369/2016 για τη αξιολόγηση), οδηγούν στην οικοδόμηση ενός κράτους ευέλικτου και προσαρμοσμένου στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομικής ολιγαρχίας, με εργαζόμενους λάστιχο, εχθρικό για το λαό και φιλικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο στόχο αυτό εντάσσεται και η αυτόνομη, συνεχώς αξιολογούμενη σχολική μονάδα, που θα έχει ευθύνη στα οικονομικά της, στο πρόγραμμά της, μελλοντικά και στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών της, την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών!

Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από το δίκαιο αίτημα της ανάκτησης των απωλειών

που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Κριτήριο είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση και τη δουλειά, οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα αυτές να καλυφθούν. Το 2017 με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογία είναι απαράδεκτο να υπάρχουν παιδιά που πεινάνε και κρυώνουν, παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, σχολεία που δεν έχουν δασκάλους και υποδομές, δάσκαλοι που δεν μπορούν να στηρίξουν τις ίδιες τους τις οικογένειες!

Απλώνουμε το χέρι στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.
Παλεύουμε ενάντια στην αιτία του ξεριζωμού και της μετανάστευσης!!

Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από την περιοχή μας. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και οι επεμβάσεις, οι ανταγωνισμοί για τις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας, για να θησαυρίσει η διεθνής οικονομική ολιγαρχία και τα μονοπώλια, είναι η αιτία για τις στρατιές προσφύγων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Τεράστια ευθύνη έχουν από κοινού Κυβέρνηση, ΕΕ και ΝΑΤΟ, που εγκλωβίζουν, με τις αποφάσεις τους, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα μας. Μεγάλη είναι η ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας γιατί δεν πήραν έγκαιρα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη και την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αφήνοντας τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή να ρίχνει το ρατσιστικό της δηλητήριο. Το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να απομονώσει τους ναζιστές! Έξω οι φασίστες από τα σχολεία! Όλα τα προσφυγόπουλα στα δημόσια σχολεία!


Αιτήματα πάλης

Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπή εργασία και ζωή – εκπαίδευση δημόσια και ουσιαστική για όλα τα παιδιά. Παραμένουν σε ισχύ όλα τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του κλάδου όπως διαμορφώθηκαν από το 16ο και 17ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ καθώς και τις ΓΣ Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ του Σεπτεμβρίου του  2013.

Ιδιαίτερα μπροστά στη συγκυρία διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί η αντιεκπαιδευτική πρόταση του Ι.Ε.Π. για το Λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΤΕΙ που κατατέθηκε στη βουλή, συζητήθηκε στη Μορφωτική Επιτροπή και προωθείται για ψήφιση.
  • Aμεση κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου, των νόμων Φίλη (ΤΕΕ,Ειδ. Αγωγή κλπ) 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου και του νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου.
  • Να αποσυρθούν οι εγκύκλιοι για Θεματική Εβδομάδα και Δημιουργικές Εργασίες που προωθούν τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που περιέχονται στα πορίσματα Λιάκου – Γαβρόγλου και την πρόταση του Ι.Ε.Π.
  • Να μην επανέλθει η αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Κατάργηση όλου του αντιδραστικού- αυταρχικού νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης – «αποτίμησης» εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών. Όχι στην «αυτονομία» των σχολείων.
  • Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και τη Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών από την αρχή της χρονιάς.

·         Να ανοίξουν επιτέλους τώρα όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και να στελεχωθούν με όλο το μόνιμο και αναγκαίο προσωπικό. Κανένα παιδί έξω από τη δομή που έχει ανάγκη.

·         Να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα (έως 15 νηπιαγωγείο, Α, Β, Δημοτικού. Έως 10 σε εργαστήρια και κατευθύνσεις. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές)

·         Ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική εκπαιδευτική στήριξη τους στη πράξη και όχι στα λόγια.

·         Να εφαρμοστεί ο νόμος για παραπέρα μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχουν διαγνώσεις για μαθητές που χρειάζονται ειδική παιδαγωγική στήριξη.

·         Ούτε ένα 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για υλικά, αναλώσιμα. Έκτακτη χρηματοδότηση των Σχ. Επιτροπών.

·         Ένα γεύμα δωρεάν για όλους τους μαθητές με ευθύνη της Κυβέρνησης.

·         Πρόσληψη όλων των καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή εργασία για καθαρά σχολεία.

Για τη ΤΕΕ

 Διεκδικούμε άμεσα στο παραπάνω πλαίσιο την καλυτέρευση των μορφωτικών και εργασιακών όρων μαθητών και εκπαιδευτικών

  • Φραγμός στο νέο εργασιακό μεσαίωνα μέσω μαθητείας. Κατάργηση της πρόσφατης ρύθμισης για την ΤΕΕ (Δομή ΕΠΑΛ, τέταρτο έτος μαθητείας – απλήρωτη εργασία για τους εργοδότες -πιστοποίηση, Μεταγυμνασιακά ΔΙΕΚ, κλπ.) και της υποχρεωτικής κινητικότητας των εκπαιδευτικών στη «μη τυπική» εκπαίδευση.
  • Να αποσυρθεί η ρύθμιση για τον ενδιάμεσο χαρακτηρισμό παρακολουθούντων που οδηγεί σε νέο κλείσιμο τμημάτων και πλεονάσματα εκπαιδευτικών. Όχι σε άμεση ή έμμεση κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στην ΤΕΕ και διώξιμο των μαθητών από το σχολείο.
  • Όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες σε όλα τα ΕΠΑΛ με βάση τις ανάγκες των μαθητών και όχι της αγοράς και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Κατάργηση των Περιφερειακών Συμβουλίων ΕΕΚ που υποτάσσει τα ΕΠΑΛ στις επιταγές της αγοράς. Όχι στη διοικητική και εκπαιδευτική σύνδεση των ΕΠΑΛ με ΔΒΜ. ΕΠΑΛ αποκλειστικά ενταγμένα στη τυπική εκπαίδευση.
  • Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στην κερδο­σκοπία των πιστοποιήσεων.

Κενά – διορισμοί – αναπληρωτές

  • Να σπάσει το φράγμα των μηδενικών διορισμών. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών από το 2017-2018 με άμεση κάλυψη όλων των κενών σε αντιστοιχία ένα προς ένα ως προς τις αποχωρήσεις. Αποκλειστικό κριτήριο διορισμού η ημερομηνία λήψης πτυχίου και η προϋπηρεσία.
  • Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές με βάση το υπόμνημα της ΟΛΜΕ .

 Εργασιακά:

·         Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα επίπεδα του 2013.

·         Όχι στην κινητικότητα, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο μετακίνησης εκπαιδευτικών έξω από το δημόσιο σχολείο ΣΔΕ, ΙΕΚ, ΚΠΑ κλπ.

·         Επαναφορά του 3ωρου των υπευθύνων εργαστηρίων και επιβλέποντες στις ερευνητικές εργασίες. Όχι στις αναθέσεις λάστιχο

·         Μείωση του διδακτικού ωραρίου σε συναδέλφους με προβλήματα υγείας.

·         Ικανοποίηση των μεταθέσεων με βάση τα πραγματικά κενά κόντρα στις περικοπές και την ευελιξία. Κριτήρια, μόρια και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές.

Μισθολογικά:

  • Όχι στο μισθολόγιο - φτωχολόγιο και τους δημοσιoνομικούς κόφτες.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Κανένας με λιγότερα από 1000€. Κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα. Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων. Άμεση ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στο μισθό.
  • Φραγμός στην ανελέητη φοροληστεία και τη λεηλασία του εισοδήματός μας! Καμία νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Να επανέλθει στα 12.000€ άμεσα.

·         Μισθολογική αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας & των επιστημονικών προσόντων για μόνιμους και αναπληρωτές. Κάλυψη των απωλειών. Καμία μείωση μισθού, ξεπάγωμα των Μ.Κ. Κατάργηση του ν.4354 (νέο μισθολόγιο).

Ασφαλιστικό –Συνταξιοδοτικό:

  • Να σταματήσει η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, να καταργηθούν ο νόμος Κατρούγκακλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να επιστραφούν στα ταμεία όλα τα κλεμμένα αποθεματικά. Αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και περίθαλψης.
  • Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίαςΠλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια. Αυξήσεις στις συντάξεις. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην κύρια σύνταξη.

Μαζί με το εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα αγωνιζόμαστε για:

  • Την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων που επιβάλλουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ.
  • Να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της 2ης «αξιολόγησης» που φέρνουν νέα φορολεηλασία, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου! Υγεία – Παιδεία – Ασφάλιση – Κοινωνικά αγαθά ανήκουν στο λαό!

Δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους! Να σταματήσουν τώρα όλες οι συνδικαλιστικές διώξεις αγωνιστών.

Καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία! Άμεση πλήρη ένταξή και εγγραφή τους στα δημόσια σχολεία με όλες τις αντισταθμιστικές δομές.

Πρόγραμμα δράσης

Με την εκτίμηση ότι αν δεν μπορέσουμε να ανακόψουμε την επίθεση κινδυνεύουμε ως εργαζόμενοι, όχι μόνο να βρεθούμε σε δυσμενέστερη κατάσταση, αλλά και να δυσκολέψουν οι όροι ανάπτυξης του κινήματος μας. Αλλά και την πεποίθηση ότι μπορούμε προτείνουμε:

1.      Η Γ.Σ. των προέδρων να αποφασίσει να καλέσει τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να απορρίψουν τις εγκυκλίους για τη Θεματική Εβδομάδα και τις Δημιουργικές Εργασίες και να μην τις εφαρμόσουν. Αποφασίζει να παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη στους συλλόγους και τους συναδέλφους. Οι σύλλογοι που ήδη πήρανε αποφάσεις υλοποίησης των εγκυκλίων να συνεδριάσουν ξανά αφού ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για την απόφαση του κλάδου

2.      Παίρνουμε ως ΕΛΜΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα οργάνωσης των εκπαιδευτικών (επιτροπές αγώνα κλπ) και ενημέρωσης γονιών, μαθητών και τοπικής κοινωνίας (υλικά, αφίσες, ενημερωτικές συναντήσεις, εκδηλώσεις, γράμματα, συνεντεύξεις τύπου κλπ). Με οργάνωση και προγραμματισμό κινητοποιήσεων, αντίστοιχο της περιόδου της διαθεσιμότητας. Συντονιζόμαστε με τους συλλόγους των δασκάλων και τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία για κοινές ΓΣ και δράσεις προκειμένου να μη φτάσουν στη Βουλή το Νέο σχολείο – Λύκειο. Πανελλαδική μέρα κινητοποίησης αρχές Μάρτη (8/3 ενδεικτικά), με 24ωρο απεργιακό βήμα, συλλαλητήρια σε διευθύνσεις και περιφέρειες στα κέντρα των πόλεων με γονείς μαθητές για τα εκρηκτικά προβλήματα της εκπαίδευσης. Προτείνουμε νέες Γ.Σ και κλιμάκωση αμέσως μετά την πρώτη 24ωρη απεργία (8-15/3). Να συμβάλλουν με συσκέψεις, συναντήσεις και πρωτοβουλίες, στον αγωνιστικό συντονισμό Ομοσπονδιών και σωματείων, να επιδιώξει να διαμορφώσει κοινό πρόγραμμα δράσης, μαχητικών ενεργειών και κινητοποιήσεων.

3.      Προτείνουμε ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στη β΄ αξιολόγηση σε συντονισμό με πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την διοργάνωση Γενικής Απεργίας.

4.      Κινητοποίηση με αιχμή την ελαστική εργασία – διορισμούς στην εκπαίδευση 23  Φλεβάρη και πρωτοβουλίες συντονισμού από ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ με όλα τα κομμάτια ελαστικής εργασίας δημόσιο- ιδιωτικό τομέα για κλιμάκωση με πανελλαδική μέρα αγώνα για μόνιμη, αξιοπρεπή εργασία αμέσως μετά..

5.      Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων στη Γ.Σ. των προέδρων να συντονιστούν για την υλοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος των ΕΛΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο.

6.      Οργανώνουμε την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, παίρνουμε πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης, ενημερώνουμε τους γονείς, απομονώνουμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

7.      Καλούμαστε όλοι, χωρίς την βλαπτική τακτική της αναμονής του κινήματος και των εργαζομένων που πρόσφατα δοκιμάστηκε και απέτυχε, χωρίς ανάθεση, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεκινήσει ο αγώνας και να πάρει αποφασιστικά χαρακτηριστικά, ώστε να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα. Για να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική, αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, για να προωθήσουμε τις διεκδικήσεις του κλάδου που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στην εκπαίδευση, στα σχολεία και στη ζωή μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου