Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ 18:30 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ 18:30 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Την Παρασκευή 16/10/2015 ψηφίστηκαν στη βουλή, απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα που εξειδικεύουν και συγκεκριμενοποιούν πλευρές του 3ου Μνημονίου, που ας το θυμίσουμε φέρνει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ.
Το 3ο Μνημόνιο κατεδαφίζει ότι άφησαν όρθιο τα προηγούμενα δύο. Προβλέπει ένα σύνολο από αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και μέτρα, που παίρνουν από την κοινωνική πλειοψηφία και ξαναχαρίζουν δισεκατομμύρια και δημόσιο πλούτο στους δανειστές και στην οικονομική ολιγαρχία. Διαμορφώνουν ένα τοπίο κατεδάφισης όποιων εργατικών - κοινωνικών δικαιωμάτων απέμειναν προκειμένου να εξασφαλιστεί η νέα «ανάπτυξη» των καπιταλιστικών κερδών με τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τους «επενδυτές». Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ψηφιστούν μέτρα που θα προβλέπουν και θα εξειδικεύουν:
Κατάργηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
Φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων.
Μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Συντριβή των μεσαίων στρωμάτων και της φτωχής – μεσαίας αγροτιάς
Καταβαράθρωση των μισθών και των συντάξεων.
Καταστροφή των δημόσιων αγαθών, υγείας και παιδείας.
Χτύπημα δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων – αντισυνδικαλιστικός νόμο
Πιο ειδικά για την εκπαίδευση το μνημόνιο προβλέπει:
Μείωση του κόστους της εκπαίδευσης και λιτότητα σε όλα τα επίπεδα.
Αξιολόγηση όλων των παραγόντων της σε σύνδεση με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα και μισθούς.
Μαθητεία, δηλαδή τζάμπα εργασία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης
Επιχειρηματικότητα, δηλαδή υποταγή στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από τα προγράμματα της τεχνικής εκπαίδευσης μέχρι την έρευνα και τα προγράμματα των Πανεπιστημίων.
Τα μέτρα που αφορούν τις παραπάνω δεσμεύσεις, περιγράφονται με τον τίτλο «Αγορά εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο».
Η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει με βάση τα νομοθετήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων: Το αντιδραστικό «νέο σχολείο» της Διαμαντοπούλου, αναφέρεται ρητά ως σημείο αναφοράς! Το ίδιο και ο νόμος 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου.
Οι λεπτομέρειες καθορίζονται από την έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011, τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ και των χωρών του ΟΟΣΑ και τις προϋποθέσεις αξιοποίησης του ΕΣΠΑ.
Τα σημάδια της εφαρμογής αυτών των πολιτικών είναι έντονα στην εκπαίδευση. Στα μέσα του Οκτώβρη υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη χιλιάδες κενά στα σχολεία ης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στη Δυτική Αττική έως 15 Οκτώβρη υπήρχαν 370 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 45 κενά εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι μηδενικοί (από τους 4.500 υποσχόμενους διορισμούς για όλες τις βαθμίδες).

Οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν τα 20000 περίπου κενά που υπήρχαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα ο υπουργός παιδείας δήλωνε ότι η σχολικήχρονιά άρχισε «χωρίς προβλήματα για τους μαθητές» και στις προγραμματικές δηλώσεις επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι τα κενά δύσκολα θα καλυφθούν.
Η εκρηκτική κατάσταση ενισχύεται με την αύξηση αριθμού μαθητών στο τμήμα, συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων προσανατολισμού και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, προκειμένου να κουκουλωθεί το πρόβλημα.
Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να «φτιάξει» από μόνη της
Το επόμενο διάστημα να πάρουμε όλοι θέση μάχης για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, στην οποία δε χωρούν συντεχνιακές λογικές ή ατομικού τύπου διεκδικήσεις και «λύσεις». Απέναντι στην «εθνική» μνημονιακή συναίνεση του 3ου μνημονίου και σε όποιες κυβερνητικές «λύσεις» την υλοποιήσουν, πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας με όπλα τα συνδικάτα και τα σωματεία μας, να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους, που θα απαιτεί και θα επιβάλλει την κατάργηση των μνημονίων, παλιών και νέων, της δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών νόμων, θα αρνείται και θα ανατρέπει το μονόδρομο της πολιτικής που επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και οι ντόπιοι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου.
Είναι ανάγκη να σκεφτούμε και να δράσουμε, πιάνοντας το νήμα από τις καλύτερες στιγμές των συλλογικών μας αγώνων των τελευταίων χρόνων, να αναμετρηθούμε με τις ανεπάρκειές μας, να δούμε κατάματα τον πραγματικό αντίπαλο, να πάρουμε τα ρίσκα μας.
Να σκεφτούμε τη μάχη με τη διαθεσιμότητα, τους διοικητικούς, τις καθαρίστριες. Αγώνες που νίκησαν, γιατί ξεκίνησαν όχι ως διαμαρτυρία, αλλά με αποφασιστικότητα και συνέχεια μέχρι τη δικαίωση.
Τίποτα δεν τελείωσε με την ψήφιση της νέας συμφωνίας! Ο λαός αγωνίστηκε επίμονα ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές της φτώχειας για πεντέμισι χρόνια. Αλλά τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να ξανάρθουν οι αγώνες στο προσκήνιο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να κυριαρχήσει η απογοήτευση και ηττοπάθεια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη φτώχεια και την κοινωνική αδικία να επιβληθούν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις αντιδραστικές δυνάμεις, το νεοφασισμό, το ρατσισμό και τον κανιβαλισμό κατά των μεταναστών να σηκώσουν ξανά κεφάλι.
Αν το δίλημμα που μας θέτουν είναι «ρήξη ή υποταγή», καλούμε το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη μαχόμενη διανόηση και τους καλλιτέχνες, να κάνουν ένα ακόμη βήμα, διαλέγοντας τη ρήξη! Να οικοδομήσουμε μια νέα λαϊκή ενότητα της αντίστασης και της ανατροπής αυτών των πολιτικών μέχρι το τέλος, ενάντια στην «εθνική ενότητα» της «υποταγής μέχρι το τέλος» των κυρίαρχων τάξεων, της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης και του φθαρμένου πολιτικού συστήματος, που νοιάζεται μόνο για τη σωτηρία της ευρωζώνης και του κέρδους των τραπεζιτών και των επιχειρηματικών ομίλων. Να πάρουμε στα χέρια μας την υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια στην κατάλυσή της, την υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας ενάντια στην αποικιοκρατική επιτροπεία και την υποτέλεια της ΕΕ του ΔΝΤ και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους την Πέμπτη 22 Οκτώβρη στη συγκέντρωση στη Πλατεία της Ελευσίνας στις 18:30 το απόγευμα.
Εμπρός να σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα! Για μια μεγάλη λαϊκή ανάταση. Για μια νέα προοπτική που αξίζει στον κόσμο της εργασίας.
Μπορούμε να νικήσουμε. Και θα νικήσουμε!
Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ
Για Δ.Σ. του συλλόγου Π.Ε.

Ο πρόεδρος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ
Η πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου