Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δελτίο Τύπου από Παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής

Έγινε την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπ/σηςστην Αθήνα από εκπαιδευτικά σωματεία της Αττικής. Συμμετείχαν συνάδελφοι από τις ΕΛΜΕ: Α΄ Δυτικής Αττικής (Θριασίου – Μάνδρας – Ειδυλλίας), Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Ε΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας Ε΄ Ανατολικής Αττικής και  το Σύλλογο ΠΕ «Αριστοτέλης» και συνάδελφοι από τις ΕΛΜΕ παρατηρητές: Β΄ Αθήνας, Α΄ Δυτικής Αθήνας, Β΄ Δυτικής Αθήνας και Γ΄ Δυτικής Αθήνας.
Τέθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα:
·         Η απαράδεκτη διαδικασία κενών και τοποθετήσεων, που καταρράκωσε τη λειτουργία των ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ ως τις 5/9.
·         Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση σε άλλη βαθμίδα, Περιφέρεια και Δημόσια ΙΕΚ.
·         Ζητήματα σχετικά με τις προσλήψεις των αναπληρωτών.
·         Όχι στο κόψιμο τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθούν όλες οι εγγραφές και μετεξεταστέων σε όλα τα σχολεία.
·         Έγκριση ολιγομελών τμημάτων σε Γυμνάσια, ΓΕΛ κι ΕΠΑΛ. 
·         Τακτοποίηση ωραρίου ασθενών εκπαιδευτικών.

·         Εγγραφή προσφυγόπουλων στο Δημόσιο Σχολείο.

Τονίστηκε η απαράδεκτη διαδικασία κενών και τοποθετήσεων, που καταρράκωσε τη λειτουργία των ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ ως τις 5/9. Το υπουργείο και η κυβέρνηση έπαιξε άσχημα με την αγωνία και το άγχος πολλών συναδέλφων που αναζητούν σχολείο τον Σεπτέμβριο και σήμερα αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι,  ενώ τοποθετήθηκαν εσπευσμένα με την εγκύκλιο, τα κενά αλλάζουν συνεχώς. Γι΄ αυτό απαιτήσαμε να ξαναγίνει η διαδικασία σύμφωνα με τις προτάσεις μας από μηδενική βάση. Ο Περιφερειακός τόνισε τη γρήγορη πρόσληψη των αναπληρωτών στην Α/βάθμια Εκπ/ση, στην Ειδική Αγωγή και στη Β/βάθμια, αφήνοντας αιχμές για προσπάθειες από μερίδα συνδικαλιστών να εμποδίσουν την αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων στις 12/9. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα τριήμερα στις διαδικασίες είναι για το μαγείρεμα». Τον μεμφθήκαμε έντονα που στηρίζει την τελείως επιθετική στάση του υπουργείου, που έχει φτάσει αυτήν την περίοδο να θεωρεί τους εκπαιδευτικούς υπαίτιους για τα προβλήματα της Παιδείας.   
Στη συνέχεια τέθηκε το ζήτημα των πολύ στενών κι αντιφατικών χρονικών ορίων για εγγραφές, μετεγγραφές κι έγκριση τμημάτων. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα στις ομάδες προσανατολισμού στα ΓΕΛ και σε όλα τα τμήματα των ΕΠΑΛ με έμφαση σε αυτά των ειδικοτήτων. Επίσης, μπήκε το ζήτημα των ολιγομελών σε όλα τα σχολεία. Περιγράφηκαν αναλυτικά τα προβλήματα, που δημιουργεί όλη αυτή η κατάσταση. Μαθητές αδυνατούν να φοιτήσουν στο σχολείο ή και στην ειδικότητα που επιθυμούν, σχολεία συρρικνώνονται, εκπαιδευτικοί γίνονται γυρολόγοι ή κάνουν μαθήματα, που δεν είχαν κάνει ποτέ για να μπορέσουν να καλύψουν το ωράριό τους. Μάλιστα επειδή η χρήση της 3ης ανάθεσης γίνεται μετά τις 30/9, κάποιος ίσως να μην μπορέσει να καλύψει ώρες στο σχολείο του και αυτές να τις καλύψει άλλος συνάδελφος.

Ανέφερε ο Περιφερειακός ότι τα τμήματα των σχολείων με βάση το νόμο κλειδώνουν 31/8!!!... Με βάση αυτό τα τμήματα είναι γνωστά στο μέγιστο αριθμό τους και μη μετατρέψιμα. Μόνο τα ΕΠΑΛ έχουν λόγο δημιουργίας τμήματος εξαιτίας των εγγραφών από τους μετεξεταστέους. Αν προκύψει από εγγραφές τον Σεπτέμβρη αριθμός μεγαλύτερος του 27, δεν σπάει το τμήμα αλλά εμπίπτει στο επιπλέον 10%. Αν προκύψει μεγαλύτερο ποσοστό, τότε οι μαθητές μετακινούνται σε όμορο σχολείο. Αυτές οι προϋποθέσεις αφορούν και την έγκριση μετεγγραφής ενός μαθητή σε ένα σχολείο. Το ίδιο ισχύει και στα ΕΠΑΛ, οι μετεγγραφές γίνονται σε λειτουργούντα τμήματα και δεν προκαλούν λειτουργία τμήματος.  Για τα τμήματα των ΕΠΑΛ τόνισε ότι για την Α΄ και Β΄ τάξη των τομέων δεν θα υπάρξει καμιά έγκριση ολιγομελούς τμήματος διότι δεν προβλέπεται, ενώ για την Γ΄ τάξη των ειδικοτήτων θα γίνουν εγκρίσεις ολιγομελών, εφόσον κατατεθεί αιτιολογημένη έκθεση από το σχολείο και τη Διεύθυνση. Και για τους φυσικώς αδυνάτους ισχύει ότι μειώνουν το συνολικό αριθμό των μαθητών σε μια τάξη, μόνο αν αυτός είναι 27. Τονίσαμε με έμφαση ότι και το 2015-16 παλέψαμε για τα ολιγομελή κι είχαμε ελάχιστες απώλειες και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Κι απάντησε ότι τέτοια μέτρα αντιμετωπίζονται με πολιτικές αποφάσεις κι επιλογές.
Για τους αναπληρωτές αναπαρήγαγε την κυβερνητική θέση ότι δεν υπάρχουν απολύσεις, αλλά νέες προσλήψεις, που μάλιστα έγιναν έγκαιρα κι επιτυχημένα και επαρκούν για να καλύψουν όλα τα κενά. Σημείωσε ότι τα υπάρχοντα κενά της Α/βάθμιας στην Αττική καλύφθηκαν με αναπληρωτές και ότι υπάρχουν πιστώσεις για πάνω από 20.000 προσλήψεις. Χαρακτηρίσαμε προσβλητικές τις θέσεις του, ότι είναι απαράδεκτο να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, που δημιουργείται, όταν χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, χάνουν τη δουλειά τους και βγαίνουν στην ανεργία. Και περιμένουμε να δούμε πόσες πιστώσεις ακόμη θα χρησιμοποιηθούν και πώς.  
Για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης και  στη Περιφέρεια τονίσαμε ότι είμαστε απολύτως αντίθετοι. Κάναμε σαφές ότι η όποια μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται μόνο με αίτηση των εκπαιδευτικών και  με βάση αναρτημένους πίνακες κενών. Του ζητήσαμε με έντονο τρόπο να μας δώσει τους πίνακες με τα κενά και τα πλεονάσματα, που έστειλε στο υπουργείο και για την Α/βάθμια και τη Β/βάθμια.
Ο περιφερειακός απάντησε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμιά υποχρεωτική διάθεση-μετακίνηση  στην Περιφέρεια, παρά μόνο με αίτησή τους, αλλά μπορεί αυτό να ζητηθεί από το Υπουργείο. Βεβαια, οι Περιφερειακοί, όπως και πολλοί διευθυντές εκπαίδευσης, είναι ιμάντες της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής κι ενώ δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν αναγκαστικές μετακινήσεις, ταυτόχρονα διαμορφώνουν πίνακες που μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μπορεί να οδηγήσουν σε αναγκαστικές μετακινήσεις. Επικαλέστηκε ότι δεν έχει πρόχειρους τους πίνακες γιατί συμπληρώθηκαν ηλεκτρονικές φόρμες, που  τελικά έδωσε.  Σε ό, τι αφορά τη διάθεση στα ΙΕΚ αυτή γίνεται από τα ΠΥΣΔΕ, αλλά επισήμανε ότι είναι δύσκολη η επικοινωνία και η συνεννόηση με τη Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης για τα ΙΕΚ. Για τους αδυνατούντες λόγω υγείας εκπαιδευτικούς αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ότι γίνεται προσπάθεια για ρύθμιση. Όπου υπάρχει δυνατότητα μπορεί να καλύψουν ωράριο με γραμματειακή υποστήριξη ή σε εγκεκριμένη σχολική βιβλιοθήκη κλπ.
Τέλος, του τονίσαμε και πάλι την ανάγκη όλα τα προσφυγόπουλα να είναι στα σχολεία, αν το επιθυμούν. Αναφέρθηκε στο πρόσφατο ΦΕΚ, που ορίζει πώς θα οργανωθεί η εκπαίδευση των προσφύγων και άλλων ευπαθών ομάδων. Επισημάναμε ότι το ΦΕΚ κρατά τους πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας και κράτησης εκτός σχολείων και αφορά μόνο την Α/βάθμια Εκπ/ση. Επιβάλλεται να επεκταθεί άμεσα και στη Β/βάθμια και πρέπει να είναι σαφές ότι δεν ακυρώνει το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Με βάση αυτό οι πρόσφυγες μπορούν να εγγραφούν στο σχολείο που επιθυμούν ακόμη κι αν δεν έχουν νόμιμα έγγραφα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την προστασία του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου, Συνεχίζουμε να κινητοποιούμαστε σε Διευθύνσεις, Περιφέρειες και να διαδηλώνουμε.
ΟΛΟΙ την ΠΕΜΠΤΗ, 15/9, στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ στις 12.30μμ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΗΣ για ΔΗΜΟΣΙΑ
ΔΩΡΕΑΝ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ και
Ενιαίο 12χρονο σχολείο και 2χρονη προσχολική αγωγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου