Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ

                         
Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                   


Ελευσίνα  18/06/2019


ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ
Να σταματήσει ΤΩΡΑ η δίωξη της Ανδριανής Σμαρνάκη και να επαναπροσληφθεί στην εργασία της
Η συνάδελφος Ανδριανή Σμαρνάκη, μετά από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας, σε καθεστώς αλλεπάλληλων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, απολύθηκε από το φροντιστήριο «Πρίσμα», γιατί διεκδίκησε να της καταβληθούν τα δεδουλευμένα 2 χρόνων. Η συνάδελφος κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης 24 χρόνια, διδάσκοντας πολιτική οικονομία. Απολύθηκε γιατί διεκδίκησε στην Επιθεώρηση Εργασίας (1/4/2014) και επέβαλε να της καταβληθούν 5.700 ευρώ, δεδουλευμένα 2 χρόνων (με μηνιαίο μισθό 270 ευρώ καθαρά).  Με την 147/2016 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υποχρεώνεται ο εργοδότης να την επαναπροσλάβει με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, αφού αναγνωρίζει πως η συνάδελφος κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες 24 χρόνια, αλλά και να καταβάλει στη συνάδελφο το ποσό των 2.977,44 ευρώ, το οποίο αφορά μισθούς υπερημερίας, καθώς και αποκατάσταση ηθικής βλάβης.   Ο εργοδότης κάνει έφεση στην απόφαση χωρίς να την υλοποιήσει.
Πέντε χρόνια αργότερα, στις 8/5/2019, μετά από μια καφκική δίκη, χωρίς μάρτυρες κατηγορίας, με την εισαγγελέα να εισηγείται την αθώωση, το δικαστήριο καταδίκασε την απολυμένη από το 2014 συνάδελφο Ανδριανή, για συκοφαντική δυσφήμιση του εργοδότη της, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο η συνάδελφος, διέδιδε στον χώρο του φροντιστηρίου «Πρίσμα» ότι η σύμβασή της δεν ήταν ορισμένου, αλλά αορίστου χρόνου, καθώς και ότι η Επιθεώρηση Εργασίας «έβγαλε απόφαση για να επιστρέψει στη δουλειά της». Ο δικαστής καταδίκασε τη συνάδελφο σε 4 μήνες φυλάκισης, δίνοντας μόνος του ελαφρυντικό, αν και η ίδια δεν το είχε ζητήσει.
Δύο μέρες μετά, στις 10/5/2019, η συνάδελφος δικαζόταν ξανά με την κατηγορία, ότι μαζί με το σωματείο της, τον ΣΕΦΚ(Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών), «με πλήθος 30 περίπου άγνωστων συναυτουργών συγκεντρώθηκαν κάτωθι του επί της οδού Γ. Γενναδίου 5 φροντιστηρίου Πρίσμα και με τη χρήση τηλεβόα(… )επιχείρησαν να εξαναγκάσουν τον εργοδότη της να την επαναπροσλάβει, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένος».
Η καταδίκη της συναδέλφου έχει άμεση σχέση με την έκδοση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών που συζητήθηκε στις 19/3/2019, σχετικά με την έφεση του ιδιοκτήτη του φροντιστηρίου «Πρίσμα», Β. Γκούμα,  με  την  οποία  ζητά  να ακυρωθεί η 147/2016  απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαιώνει την απολυμένη συνάδελφο Ανδριανή Σμαρνάκη και υποχρεώνει τον εργοδότη να την επαναπροσλάβει με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, αφού αναγνωρίζει πως κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες 24 χρόνια.  
 Χρειάζεται να υπάρξει συλλογική μαζική εργατική κινητοποίηση, για να μην περάσει η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία. Για να μην επικρατήσει η αντίληψη ότι με μια μήνυση ή πολύ περισσότερο με μια καταδίκη τα σωματεία αναστέλλουν τον αγώνα τους. Η αλληλεγγύη μας είναι μέρος του αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή εργασία, ΣΣΕ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Να αντισταθούμε στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων!
·         Άμεση δικαίωση της συναδέλφου Αδριανής Σμαρνάκη
·         Να αθωωθεί από κάθε κατηγορία και να σταματήσει κάθε ποινική δίωξη σε βάρος της
·         Να επαναπροσληφθεί στο φροντιστήριο που εργαζόταν ανελλιπώς 20 και πλέον χρόνια
Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, πρωτοβουλίες σε χώρους εργασίας,  γειτονιές  κλπ. να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο δικαιοσύνης το Σάββατο 22 του Ιούνη (προσυγκέντρωση στην πλατεία – μετρό Πανόρμου στις 11.00 π.μ. και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο).


ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΘΡΙΑΣΙΟ-ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου