Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤ

 

                            

Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22  Ελευσίνα                   

Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com

http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

 

 

Ελευσίνα  08/12/2020

 

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 

Ως Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ απευθυνόμαστε στους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής μας και τους καλούμε να αντιμετωπίσουν με αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης και κατανόησης το ευαίσθητο θέμα των απουσιών των μαθητών, στο διάστημα εφαρμογής της τηλε-εκπαίδευση. Παρά τις καθημερινές διακηρύξεις της Υπουργού Παιδείας περί «κανονικότητας», η πράξη έχει αποδείξει περίτρανα ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι καθολική και ισότιμη, καθώς μια μεγάλη μερίδα των μαθητών μας αποκλείεται εξ ορισμού απ’ αυτήν. Σε κάθε σχολείο υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν τη στοιχειώδη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή-ουδέποτε άλλωστε η κ. Κεραμέως τούς εφοδίασε- και αντιμετωπίζει καθημερινά μεγάλα προβλήματα συνδεσιμότητας. Παράλληλα, όσο και αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εκθειάζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την ίδια στιγμή ομολογεί ότι η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Και ως εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε πολύ καλύτερα συγκριτικά με κάθε εφήμερη Υπουργό ότι η κοπιώδης παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές στηρίζεται στην καθημερινή μας αλληλεπίδραση, την ψυχική επαφή και το συλλογικό πνεύμα των ανοιχτών σχολικών τάξεων, ενώ ακυρώνεται, όταν αγκομαχούμε εκπέμποντας «σήματα» στα απρόσωπα εικονίδια κινητών, οθονών και ακουστικών.

Οι εκπαιδευτικοί από την αρχή της σχολικής χρονιάς είχαμε προειδοποιήσει για την απαράγραπτη ευθύνη της κυβέρνησης αφενός να χρηματοδοτήσει αδρά το δημόσιο σύστημα υγείας και να δημιουργήσει τις αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ, ενόψει του διαφαινόμενου δεύτερου κύματος πανδημίας, και αφετέρου να δημιουργήσει τμήματα των 15 μαθητών με όλα τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προστασίας, προκειμένου τα σχολεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια. Αντ’ αυτών μοναδική σπουδή του Υπουργείου Παιδείας ήταν η νομιμοποίηση και η μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μοίραζε απλόχερα δις σε επιχειρηματίες, κλινικάρχες και καναλάρχες, σχολάρχες και ΝΑΤΟ.

Βαδίζοντας στον δεύτερο μήνα της τηλε-εκπαίδευσης η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κλιμακώνει τις πιέσεις για την καταχώριση των απουσιών του διαστήματος της καραντίνας στο my school – τη στιγμή, μάλιστα που την πρώτη βδομάδα κατέρρευσε το ίδιο το σύστημα. Συγχρόνως, το Υπουργείο Παιδείας εμμένει στην εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και δεν ανακοινώνει την περικοπή της διδακτέας ύλης, ενώ τον Γενάρη αναμένεται τρίτο κύμα πανδημίας. Η υποκριτική «αγωνία» της κ. Κεραμέως, με αμφίσημες δηλώσεις και δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες, για την έγκαιρη κάλυψη της ύλης μέσω της περικοπής των χριστουγεννιάτικών διακοπών αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η πανδημία μετατρέπεται σε χρυσή ευκαιρία για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την επιτάχυνση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Η ΕΛΜΕ μας, ως ανοιχτή συλλογικότητα των ενιαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τη σιγή νεκροταφείου που η κυβέρνηση πασχίζει να επιβάλλει. Όταν μοναδικός απών στη στήριξη των μαθητών, των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών και των δημόσιων νοσοκομείων είναι η ίδια η κυβέρνηση, καλούμε:

-          Τους συλλόγους διδασκόντων να λειτουργήσουν με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας και να σταθούμε στο πλευρό των μαθητών μας.

-          Τους διευθυντές να δείξουν τη δέουσα κατανόηση και μην πιέζουν τους συναδέλφους για την ενημέρωση του my school με τις απουσίες των μαθητών, πόσω μάλλον να αναλαμβάνουν οι ίδιοι αυτόκλητα και παράτυπα αυτόν τον ρόλο. 

Παράλληλα, επαναφέρουμε τις αναφαίρετες διεκδικήσεις μας στο προσκήνιο και καλούμε την ΟΛΜΕ να λάβει σαφή θέση, να πρωτοστατήσει στις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να οργανώσει τις κινήσεις αντίστασης του κλάδου:

-                      Δεν καταχωρίζουμε απουσίες μαθητών στο my school εκτός αυτών που έως τώρα ήταν μόνιμα απόντες από το σχολείο. Η διαδικασία της τηλε-διδασκαλίας δεν μπορεί να καταγραφεί ως διδαχθείσα ύλη επειδή επιβάλλεται η επανάληψή της μετά το άνοιγμα των σχολείων. Απαιτούμε ανοικτά και ασφαλή σχολεία, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγειονομικής προστασίας και 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα.

-                      Άμεση κατάργηση της τράπεζας θεμάτων.

-                      Δραστική μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης όλων των μαθημάτων και, ιδίως, των πανελλαδικώς εξεταζόμενων.

-                      Κάτω τα χέρια από το εργασιακό μας ωράριο, τις αργίες και τις διακοπές των Χριστουγέννων.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος

 


Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Βασιλείου Γιούλη

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου