Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 12 Απριλίου 2020

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 (ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΜΑΝΔΡΑΣ–ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ, ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ)
ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ - ΖΕΦΥΡΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ

6/3/2020
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Στις 28/2/2020 πάρθηκε η απόφαση απ’ την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναβληθούν για λόγους ασφαλείας και μέχρι νεοτέρας όλες οι σχολικές εκδρομές  και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο προγραμμάτων, που έχουν προγραμματιστεί στο εξωτερικό, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Παράλληλα δόθηκε εντολή να διακοπούν και να επιστρέψουν στην χώρα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλων των σχολείων που πραγματοποιούσαν σχολική εκδρομή ή εκπαιδευτική επίσκεψη σε χώρες του εξωτερικού. 
Απ’ αυτές τις αποφάσεις προκύπτουν μια σειρά προβλήματα που εκκρεμεί η αντιμετώπιση τους απ’ την πλευρά της κυβέρνησης.
Α) Για την περίπτωση των σχολικών μονάδων που αναβλήθηκε η σχολική εκδρομή ή η εκπαιδευτική επίσκεψη.
1.      Έχουν εκδοθεί αεροπορικά εισιτήρια με συγκεκριμένες ημερομηνίες που έχουν ήδη πληρωθεί.
2.      Έχουν κλειστεί ξενοδοχεία σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που έχουν πληρωθεί προκαταβολές ή έχουν εξοφληθεί.
Β) Για την περίπτωση των σχολικών μονάδων που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό και έχουν εντολή να επιστρέψουν
1.      Το κόστος διαμονής έχει ήδη πληρωθεί και τα χρήματα σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνήθως δεν επιστρέφονται
2.      Η επιστροφή θα χρειαστεί νέα  έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων με πρόσθετο κόστος ενώ ήδη έχουν πληρωθεί τα υπάρχοντα και με τα ναύλα της επιστροφής σε καθορισμένη ημερομηνία που δεν θα πραγματοποιηθεί.
3.      Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον κορωνοϊό επιβάλλουν σ’ αυτούς που επιστρέφουν απ’ χώρες του εξωτερικού ιατρικούς ελέγχους και απουσία απ’ τον χώρο εργασίας, για τους εκπαιδευτικούς και φοίτησης για τους μαθητές. Είναι γνωστό το πρόβλημα της μείωσης του μισθού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τις τρείς πρώτες ημέρες της αναρρωτικής άδειας ή της μείωσης της αποζημίωσης του καλοκαιριού για τις ημέρες κανονικής άδειας.
Επίσης για τους μαθητές παρόλο που προβλέπεται δικαιολόγηση απουσιών όταν προέρχεται από νοσοκομείο, για ορισμένους η πρόσθετη προσμέτρηση απουσιών ενδέχεται να μην επιτρέπεται απ’ την συγκεκριμένη αιτία. Επιπλέον ενώ για τους μαθητές ανακοινώθηκε η δικαιολόγηση απουσιών (έως 14 ημερών) απ’ την συγκεκριμένη αιτία δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς.
Το κόστος που προκύπτει από την αναβολή ή την αναγκαστική επιστροφή των σχολικών εκδρομών και εκπαιδευτικών επισκέψεων επ’ ουδενί  πρέπει να βαρύνει τους μαθητές οικονομικά και στη φοίτησή τους και  αντίστοιχα οικονομικά τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν και επιστρέφουν ή θα συμμετείχαν σ’ αυτές.
Επιπρόσθετα με τις σχολικές εκδρομές και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εσωτερικό της χώρας, όταν αναστέλλονται,  θεωρούμε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται συνολικά ανάλογα μέτρα.
Επιβάλλεται να μας ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας  και η κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει λάβει για την εξάλειψη των συνεπειών της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου